Autoblog: Pagina
1
-
2
-
3
-
4
-
5
-
6
-
7
-
8
-
9
-
10
-
11
-
12
-
13
-
14
-
15
-
16
-
17
-
18
Buiten tips en veranderingen bied het autoblog van autoweetjes het laatste autonieuws omtrent zelfrijdende (autonome) auto's, hybrides, Plug-in hybrides en elektrische auto's. Maar ook ander automotive nieuws en een aanbod van oldtimers, snufjes en nieuwe ontwikkelingen in en rondom de autowereld leest u op autoweetjes autoblog.
Blijf up to date, en volg ons via Twitter of Facebook
Uber pompt 500 miljoen in kaartenproject:
01-08-2016
'Uber Technologies is van plan 500 miljoen dollar uit te trekken voor een wereldwijd project met betrekking tot navigatiekaarten. Volgens de Financial Times wil het bedrijf minder afhankelijk worden van Google Maps. Ook wil het daarmee de weg plaveien voor zelfrijdende auto's.'
Volgens de Britse krant rijden auto's van Uber al kriskras door de Verenigde Staten en Mexico om beeldmateriaal voor kaarten te bemachtigen. Ook in andere landen staan de auto's in de startblokken. In verschillende financieringsronden wist Uber onlangs miljoenen op te halen. Daardoor ziet het kans om zijn geplande investeringen in kaarten en zelfrijdende auto's op te krikken.
Eerder zette Uber al stappen in de kaartenbranche. Zo werd expert Brian McClendon losgeweekt bij Google Maps en werd een team van dataverzamelaars van Microsoft-tak Bing overgenomen. Ook lijfde Uber eerder deCarta in, het bedrijf achter de software die in auto's van GM wordt gebruikt..
Bron: autoweek.nl
200 kilometer actieradius voor nieuwe smart electric drive:
31-07-2016
Goed, de komst van de nieuwe Smart Fortwo electric drive is geen geheim, maar voorafgaand aan de introductie van de elektrische tweezitter liggen al de nodige specificaties op tafel.
De smartvrienden smartistas.com melden dat de fortwo electric drive zoals hij op de Autosalon van Parijs wordt gepresenteerd met een 88 pk/240 Nm sterke elektromotor, net als de Renault ZOE. Daarmee is de vierde generatie weer iets sterker dan zijn voorganger, want die had 75 pk te bieden (en als BRABUS 82 pk).
200 kilometer actieradius:
Onderhuids vinden we naar verluidt een nieuw accupakket van het Duitse Accumotive dat maar liefst 24 kWh capaciteit heeft met lithium-ion batterijen van LG. Ze geven de tweezitter een actieradius van 200 kilometer, flink meer dan de 135 km van het huidige model. De Smart Fortwo cabrio en forfour komen ook als electric drive op de markt maar wat het rijbereik van deze twee modellen is, moet nog blijken. Dit najaar is eerst de fortwo electric drive aan de beurt, gevolgd door de andere varianten in het voorjaar van 2017.'
Bron: autovandaag.nl
Europese Commissie lanceert groene app:
26-07-2016
Autorijders in de EU kunnen voortaan online uitrekenen hoeveel CO2 hun wagen tijdens tripjes naar kantoor of op vakantie uitstoot. De 'Green Driving Tool' is ontwikkeld door een onderzoekscentrum van de Europese Commissie.
De interactieve app schat zowel de brandstofkosten als de emissie van de auto op basis van het merk, de motorkracht, het brandstoftype, de individuele rijstijl van de automobilist, en verwerkt gedetailleerde kaartgegevens. Ook claimt de app je te kunnen vertellen wat jouw ideale auto is.
De commissie hoopt dat de app weggebruikers bewuster maakt van hun vervoerskeuzes en de impact op het milieu. Woensdag presenteerde de commissie wetsvoorstellen die de reductie van de broeikasemissie in de EU zouden moeten versnellen.
De Green Driving Tool is hier te vinden. Onze eerste ervaring ermee is dat het nog niet bepaald vlekkeloos werkt, maar wellicht wordt er nog aan gesleuteld.
Bron: autoweek.nl
Hybriden en plug-inhybriden op hun retour:
21-07-2016
De bijtellingspercentages die begin dit jaar zijn ingegaan, hebben het gevolg gehad dat de zakelijke rijder sneller voorbij een nieuwe hybride- of plug-inhybride loopt dan er naartoe stapt.
Dat blijkt uit cijfers van Leaseplan Nederland. Waar vorig jaar nog 12 procent van alle nieuw bestelde leaseauto's een plug-inhybride was, is dat dit jaar nog maar 4 procent. De benzineauto lijkt daarnaast een comeback te maken.
Dat laatste is volgens Leaseplan te verklaren door een kleiner aanbod van plug-inhybriden met een zeer laag bijtellingstarief. De meeste stekkerauto's hebben nu namelijk een bijtellingspercentage van 15 procent. Daarnaast zou zakelijk rijdend Nederland de diesel minder interessant (van 50 naar 36 procent) vinden door het verdwijnen van spaardiesels met een laag bijtellingstarief. Het aantal bestellingen van benzineauto's op de leasemarkt steeg dan ook van 37 naar 58 procent. Het aandeel elektrische auto's groeide van 1 naar 2 procent.
Liefst 94 procent van de leaserijders bestelde in de eerste helft van dit jaar een auto uit de hoogste categorieën van 20 of 25 procent. Vorig jaar laag dat percentage op slechts 66 procent. Hieruit kan geconcludeerd worden dat - bij het wegvallen van economische stimulatie - men gewoon weer 'natuurlijk' kiest.
"Je ziet dat de leaserijder direct reageert, nu het nieuwe bijtellingsregime nauwelijks ruimte biedt om te kiezen voor je portemonnee" vertelt Martijn Versteegen, Marketing Directeur bij Leaseplan Nederland. "Jammer, want we zagen het wagenpark de afgelopen jaren steeds groener worden. De overstap naar volledig elektrisch rijden is voor veel leaserijders nog een brug te ver. De overheid moet oppassen dat de milieuwinst die is geboekt nu niet teniet wordt gedaan. Wij pleiten dan ook nog steeds voor een eerlijker belastingsysteem en dat is volgens ons betalen naar gebruik. Dat zal pas ècht leiden tot minder kilometers, minder files en minder CO2-uitstoot.
De gemiddelde CO2-uitstoot is in de eerste helft slechts toegenomen. Waar diesels, benzineauto's en plug-inhybriden in 2015 gemiddeld respectievelijk 96, 106 en 43 gram uitstootten, liggen die waarden voor de eerste helft van 2016 op 101, 103 en eveneens 43 gram. Dat betekent in 2015 een gemiddelde CO2-uitstoot van 93 gram, ten opzichte van 98 gram dit jaar.
En 2017?
Vanaf 1 januari 2017 gelden weer nieuwe bijtellingspercentages. In principe geldt dan voor alle nieuwe leaseauto's een bijtelling van 22 procent. Alleen volledig elektrische auto's profiteren van een laag percentage van 4 procent. Leaseplan verwacht dat de interesse in EV's daardoor zal toenemen. Eveneens verwacht het bedrijf dat er een groeiende interesse zal zijn in occasionlease'.
Bron: autoweek.nl
Alle autopilots in Tesla's blokkeren:
15-07-2016
De automatische piloot die Tesla in zijn modellen inbouwt is volgens de Amerikaanse consumentenbond niet veilig genoeg. Ook zou de naam 'Autopilot' consumenten een onterecht gevoel van veiligheid geven.
'Te veel en te snel autonomie', meent de consumentenorganisatie, die de maker van elektrische auto's donderdag oproept de functie voorlopig uit te schakelen totdat de veiligheid is verbeterd. Volgens Consumer Reports kunnen geavanceerde veiligheidstechnologieën in voertuigen de wegen op den duur veiliger maken. 'Maar momenteel maken we ons ernstig zorgen dat consumenten een stapel beloftes kopen die niet kunnen worden nagekomen', zo klinkt het.
De oproep komt in de nasleep van een dodelijk ongeluk in mei met een auto die op de automatische piloot reed. De veertigjarige Amerikaan Joshua Brown liet het leven toen hij met zijn Model-S in Autopilot-stand op een overstekende vrachtwagen botste. Zowel Autopilot als Brown zagen de trailer over het hoofd, naar verluidt doordat het witte oppervlak tegen de fel verlichte lucht niet afstak.
Circa zeventigduizend auto's van Tesla zijn wereldwijd uitgerust met het systeem.
Bron: autoweek.nl
Veilig Verkeer Nederland wil telefoon uit in auto:
14-07-2016
Veilig Verkeer Nederland laat weten wel oren te hebben naar een smartphone-applicatie die je telefoon uitschakelt onder het rijden.
Veilig Verkeer Nederland haalt SWOV aan een meldt dat er jaarlijks enkele tientallen doden en enkele honderden gevonden vallen door afleiding van de smartphone in het verkeer. VVN zegt te vermoeden dat de werkelijke aantallen nog "veel hoger" liggen.
Om de veiligheid te bevorderen en het telefoongebruik te remmen, pleit VVN voor de komst van een smartphone app die bij een snelheid van 30 km/h zorgt voor uitschakeling van het toestel.
Op dit moment zien wij maar één echte oplossing. Namelijk bij snelheden boven de 30 km p/u de smartphone uit te schakelen met daarnaast een escapeknop voor de passagier of voor OV-gebruik. Wij doen een beroep op kamerleden om door te gaan met wetgeving om bij elke verkochte smartphone een app toe te voegen die dit realiseert. Dit kan naar onze mening in combinatie met positieve gedragsbeïnvloedende campagnes een steun in de rug betekenen voor de weggebruiker in het bereiken van een veiliger weggedrag.
Bijrijders en passagiers zouden van de door de applicatie gestarte blokkade uitgesloten kunnen worden. VVN is eveneens van mening dat niet alleen telecomproviders voor de komst van de app moeten zorgen. Ook smartphonefabrikanten zouden er een rol in moeten spelen.
Bron: autoweek.nl
Fiat Chrysler Automobiles zoekt hackers:
13-07-2016
Fiat Chrysler Automobiles zoekt hackers die zwakke plekken in de databeveiliging van diens auto's op kunnen sporen.
In juni vorig jaar bleek dat hackers in staat waren gebleken een Jeep Cherokee op afstand konden 'manipuleren'. De digitale slimmeriken wisten niet alleen de ruitenwissers en de radio te bedienen, de auto kon zelfs op afstand worden uitgezet. Kort hierop voerde Fiat Chrysler Automobiles - waar Jeep aan toebehoort - een beveilingsupdate door waar 1,4 miljoen auto's bij betrokken waren. Om dergelijke zaken voor te zijn, is FCA op zoek naar hackers die andere zwakke punten in de digitale beveiliging van diens auto's op kunnen sporen.
FCA biedt hackers een vergoeding van maximaal 1.500 dollar - zo'n 1.350 euro - voor een gevonden zwakke plek. Bugcrowd Inc. - dat ook voor Tesla een dergelijk programma beheert - zal het programma voor FCA op poten zetten.
Bron: autoweek.nl
Jaguar Land Rover gaat autonoom offroad:
12-07-2016
Jaguar Land Rover heeft laten zien hoe het de toekomst voor zich ziet. De Britten trekken het doek van Autonomous All-Terrain Driving, een systeem waarmee ook offroad autonoom rondgereden kan worden.
"We willen in de autonome toekomst niet beperkt zijn tot asfalt", vertelt Tony Harper, hoofd van Jaguar Land Rover's onderzoeksafdeling. "Als de bestuurder het asfalt verlaat, moet de ondersteuning die de auto biedt, gewoon doorgaan."
Volgens Jaguar Land Rover moeten zijn offroad-modellen in de toekomst in autonome modus niet terugdeinzen voor besneeuwde of modderige wegen. Om dat mogelijk te maken zegt het concern te werken aan een nieuwe generatie sensoren, units die - omdat ze overal rond de auto zijn geplaatst - "[...]meer zien dan de bestuurder." Camera's, sensoren, ultrasone sensoren, radar en LIDAR-sensoren moeten de auto genoeg data geven om het type wegdek te kunnen bepalen. Het oppervlak wordt zelfs 3D ingescand. Ook zaken als overhangende takken moeten dankzij Overhead Clearance Assist voor de auto waarneembaar zijn.
Jaguar Land Rover zet verder in op communicatie tussen auto's. Het concern heeft al getest met twee Range Rovers Sport die uitgerust waren met Dedicated Short Range Communications (DSRC). Het draadloze communicatiesysteem gaf aan 'de andere auto' informatie door over locatie, mate van grip en bijvoorbeeld de rijhoogte. Als de voorste auto zou stoppen, wordt dit doorgegeven aan de tweede auto. In convoy door de modder kan straks ook lui achterover leunend.
Bron: autoweek.nl
SEC onderzoekt communicatie Tesla na crash:
12-07-2016
De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC onderzoekt of autofabrikant Tesla Motors koersgevoelige informatie heeft achtergehouden na een dodelijk ongeluk in mei met een auto die op de automatische piloot reed. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ).
Een veertigjarige Amerikaan liet op 7 mei het leven toen hij met zijn in Autopilot-modus bevindende Model S op een vrachtwagen botste. Tesla meldde het incident bij de verkeersveiligheidsdienst NHTSA, die een onderzoek heeft ingesteld, maar verzuimde beleggers direct in kennis te stellen via een melding bij de SEC. Pas op 30 juni zocht het bedrijf de publiciteit.
Volgens de WSJ onderzoekt de financiële waakhond nu of het bedrijf van miljardair Elon Musk verplicht was beleggers eerder te informeren gezien het mogelijk een voor investeerders relevante kwestie kon zijn. Daarbij speelt ook mee dat het bedrijf nog geen twee weken na het ongeval voor 1.8 miljard euro aandelen verkocht. Tesla is van mening dat het ongeval niet aan investeerders gemeld had hoeven worden. Direct na het ongeluk en vlak voor het verhandelen van de aandelen kon Tesla nog niet zeggen of diens Autopilot-modus ingeschakeld was ten tijde van het ongeval.
Bron: autoweek.nl
Google's autonome auto herkent handsignalen:
08-07-2016
Maandelijks werpt Google een licht op de huidige stand van zaken rond zijn Self-Driving Car Project. Deze keer meldt de tech-gigant dat het zijn autonome auto handsignalen heeft bijgebracht.
Google schrijft in zijn maandverslag dat de 24 Lexussen RX450h en zijn 34 andere autonome prototypen fietsers al eerder herkenden en in staat waren om ze heen te rijden. Nieuw zijn bepaalde gedragsregels die Google zijn zelfstandig rijdende modellen heeft bijgebracht.
Zo zegt Google de auto's zo geprogrammeerd te hebben dat - indien de Google-auto vlakbij een fietser een parallel geparkeerde auto met de deur open ziet staan - de auto afremt of zelfs een baan opschuift om de fietser de ruimte te geven uit te wijken. Bovendien zijn de sensoren van de autonome modellen nu in staat handsignalen van fietsers te herkennen, signalen die uiteraard aangeven of de fietser af wil slaan. Ook zegt Google dat het nog een hele klus was om de auto de fiets zelf te laten herkennen, dit omdat "deze in duizenden varianten" beschikbaar zijn. Van eenwielers tot tandems en van kinderfietsen tot stads- en racefietsen, inmiddels zijn ze allemaal geprogrammeerd.
Google zegt dat zijn autonome auto's sinds 2009 in totaal 1,7 miljoen miles zelfstandig hebben afgelegd, dit komt overeen met 2,74 miljoen kilometer. Eerder leerde Google zijn autonome auto al beleefd claxonneren.
Bron: autoweek.nl
Pagina overzicht: U bevindt zich op pagina - 10








Gerelateerde links:
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast....
Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
Auto ontwerp in het kort: Voor elke auto ontwerper geldt dat het hele proces een zoektocht naar vormen is. Voor het ontwerpen van een auto is inspiratie nodig; alles om je heen kan je op een idee brengen. De straat, televisie en natuurlijk de autobladen met de presentatie van de nieuwste modellen. Het duurt een paar jaar na de eerste schets voordat de auto werkelijk......
Lees hier meer over auto ontwerp.
Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar.....
Lees hier meer over de elektrische auto.
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit.....
Lees hier meer over aanschaf occasion.