7 dingen die je (misschien) nog niet wist over de Fiat 500

De Fiat 500 behoort tot een select groepje auto’s dat vrijwel iedereen kent. Er is veel gezegd en geschreven over de populaire stadsauto, maar wellicht kunnen we je alsnog verrassen met de volgende zeven weetjes.

Het was niet de eerste Fiat die de naam ‘500’ droeg…

De inmiddels wereldberoemde Fiat 500 is eigenlijk niet de eerste Fiat met deze modelnaam. Bij de toenmalige onthulling van de revolutionaire stadsauto stond deze bekend als de Nuova 500, oftewel de ‘nieuwe 500’. Daarmee trad dit model in de voetsporen van de originele 500, die ook wel liefkozend de ‘Topolino’ (Italiaans voor ‘klein muisje’) werd genoemd. Dit was een vooroorlogse stadsauto met een overwegend klassiek design.

fiat500

…en de naam was niet eens accuraat

De modelnaam van de Fiat 500 was een directe verwijzing naar de nominale motorinhoud van 500cc. Echter was de werkelijke inhoud van de originele Fiat 500 niet 500cc, maar 479cc.

De Italiaanse autofabrikant had de 500 een zodanig compacte motor gegeven om deze voor de belasting te kunnen laten classificeren als kleine auto. Vroege modellen hadden ondanks de kleine krachtbron (13-22 pk) een behoorlijke topsnelheid van meer dan 100 km/u. En dat was echt niet alleen bergaf.

Oppassen bij het uitstappen

Het was niet ongebruikelijk voor auto’s halverwege de twintigste eeuw om uitgerust te zijn met zogeheten ‘suicide doors’, deuren met de scharnieren aan de achterzijde die zodoende in tegengestelde richting openen.

Wie een Fiat 500 koopt van bouwjaar 1965 of ouder, heeft zulke deuren op de auto zitten. Pas vanaf de Fiat 500 F, geïntroduceerd in 1965, zien we ‘normale’ deuren. Op sommige uitvoeringen van de 500, zoals de Giardiniera (een stationwagon), zijn suicide doors tot in de jaren zeventig te vinden.

Er past meer in dan je denkt

De Fiat 500 is onder normale omstandigheden een vierzitter, hooguit een vijfzitter als je een beetje propt. Voor studenten van de ESSCA Business School in Parijs klonk dat als een uitdaging. Tijdens een speciale week ter promotie van carpoolen wisten op 2 april, 2011 liefst 14 mensen zich in een ouderwetse Fiat 500 uit het jaar 1972 te wurmen. De studenten kwamen met deze stunt zelfs in het Guinness Book of World Records te staan.

Na-apers, kopieën en speciaaltjes

De oorspronkelijke Fiat 500 was dermate populair (bijna 4 miljoen verkopen wereldwijd) dat er al gauw verschillende na-apers op de markt verschenen. De ZAZ 965 was er bijvoorbeeld zo een, maar ondanks de vergelijkbare styling was het onderhuids een compleet andere auto.

Er werden ook kopieën van de Fiat 500 verkocht, bijvoorbeeld de Puch 500 van het Oostenrijkse Steyr-Puch. Daarnaast verschenen er bijzondere varianten, zoals de strandgerichte Jolly die in samenwerking met koetsenbouwer Ghia werd gebouwd. Andere bedrijven weer, zoals huidige huistuner Abarth, gingen de sportieve kant op met opgevoerde modellen als de 695 SS.

Trek in koffie?

Bij de introductie van de eigenzinnige Fiat 500L in 2012 heeft de auto een wel heel bijzonder accessoire aan boord: namelijk een espressomachine. Het merk had de handen ineen geslagen met het Italiaanse Lavazza om de eerste productieauto te maken met een volledig geïntegreerd koffiezetapparaat.

Verrassend (!) veel opbergruimte

De Fiat 500 is altijd een ster geweest als het gaat om het maximaliseren van de binnenruimte. Wanneer het icoon in 2007 een grootse comeback maakt, blijft het merk trouw aan deze filosofie.

Naast de voor de hand liggende opbergruimtes beschikt dit model echter over een aantal verborgen plekken waar niet iedereen van op de hoogte is. Zo is er in het plafond van het handschoenenvak een extra ruimte te vinden. Helemaal obscuur is de riante opbergruimte onder de passagiersstoel. Handig als je wat waardevolle spullen wilt verstoppen.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl