Alles wat je moet weten over een autoverzekering

Je hebt net je eerste auto gekocht en wil gelijk de weg op. Dit kan helaas niet gelijk. Er zijn namelijk nog een aantal zaken die je moet regelen voor je je auto aan iedereen kunt laten zien. Behalve papierwerk tijdens het kopen van de auto, is het ook erg belangrijk dat je een autoverzekering afsluit. Veilig de weg op zorgt voor meer plezier. Heb je geen idee waar en hoe je een autoverzekering moet afsluiten? In dit artikel delen we een aantal tips wat je allemaal moet weten over een autoverzekering.

Veel opties

Je bent, als eigenaar van een auto, wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Deze basisverzekering staat bekend als WA verzekering. Een WA verzekering vergoedt schade aan de tegenpartij. De afkorting WA staat dan ook voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee wordt dus niet de schade aan je eigen auto vergoedt. Hiervoor moet je een uitgebreidere verzekering afsluiten. Je kunt denken aan een WA+ beperkt casco of allrisk-autoverzekering. Er zijn veel verschillende aanvullende verzekeringen waar je naar kunt kijken.

verzekering-auto

Aanvullende verzekeringen

Bij een WA+ beperkt casco verzekering ben je niet alleen verzekerd tegen schade aan anderen of eigendommen van anderen, maar ook tegen schades aan je eigen auto. Bij een WA-plus autoverzekering ben je ook verzekerd wanneer je auto gestolen wordt. Ook voor bepaalde vormen van vandalisme, zoals brandschade en ingeslagen ruiten, ben je verzekerd. De meest uitgebreide dekking is de allrisk autoverzekering. Hierbij is jouw auto volledig verzekerd, ook wanneer je zelf een botsing of aanrijding veroorzaakt. Vaak is de schade enorm waardoor de financiële impact erg hoog kan worden. Bij een allriskverzekering hoef je je hier niet druk om te maken. Wel verschillenen voorwaarden per verzekeraar, dus lees je hier goed over in.

Premies

De kosten van een premie verschilt per auto, verzekeraar en gekozen verzekering. Het verzekeren van een duurdere auto kost je meer premie. Ook risicogroepen zoals jongeren en ouderen betalen meer premie. De reden hiervan is dat ouderen vaker schades claimen en jongeren vaak nog geen of weinig schadevrije jaren hebben opgebouwd. Hierbij geldt ook dat jongeren minder rijervaring hebben waardoor de kans op een ongeval groter is. In sommige wijken, steden of dorpen wordt soms ook meer geclaimd dan in andere. Ook hierdoor kan de premie hoger zijn in bijvoorbeeld Rotterdam dan in Dordrecht.

Opzeggen of wisselen

Wil je nou een autoverzekering opzeggen of wil je wisselen van autoverzekering? Dit is mogelijk. Zorg er wel voor dat je niet onverzekerd rondrijdt en sluit eerst een nieuwe verzekering af. Dit kun je alvast doen voordat je je huidige autoverzekering opzegt. Je kunt hierbij de ingangsdatum aanpassen wanneer je je huidige autoverzekering opzegt. Veel mensen stappen over van autoverzekering om geld te besparen. Het is goed om regelmatig te controleren of je nog steeds de best passende autoverzekering hebt.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl