Zo kun je zonder rijbewijs toch rijden

Wist je dat je ook zonder rijbewijs een voertuig kunt besturen? Lees alle weetjes over rijbewijsvrije voertuigen, van een scootmobiel met of zonder overkapping tot een elektrische 45 km/u auto voor drie personen.

Weetjes over rijbewijsvrije voertuigen

Ken jij deze 7 weetjes over voertuigen zonder een rijbewijs al?

Deze auto’s mag je besturen zonder rijbewijs

De meeste 45 km/u auto’s mag je besturen zonder een rijbewijs, en hetzelfde geldt voor 25 km/u auto’s. Er zijn een aantal modellen waarvoor je geen invalidenkaart hoeft te hebben en die zelfs elektrisch zijn. Een auto zonder rijbewijs kopen is dus een geweldige manier om je van A naar B te verplaatsen, op een comfortabele manier.

Zoveel personen passen er in een rijbewijsvrij voertuig

Natuurlijk zijn er veel modellen voor één persoon, zoals de Nipponia Pride 3 wiel scooter of de MOVE Vigorous 1500 InnerCity II overdekte scootmobiel. Maar er bestaan ook een aantal opties als je met twee of drie personen in één voertuig wil reizen. Zoals de For Motion On Four Duo scootmobiel waarbij je achter elkaar zit, of de MOVE Vigorous 8 overdekte scootmobiel die geschikt is voor maximaal 3 personen.

45-km-auto

Dit kost een voertuig zonder rijbewijs

De kosten voor een voertuig zonder rijbewijs heb je deels zelf in de hand, waarbij je al een scootmobiel bezit vanaf iets meer dan 1.000 euro. Natuurlijk betaal je meer voor bekende merken, luxere uitrustingen en extra opties. Zo betaal je voor een scootmobiel met overkapping extra, waardoor je natuurlijk wel lekker droog zit als het regent. De duurste brommobiel kost ongeveer 9.000 euro, inclusief een extra grote accu.

Zo ver kun je rijden zonder rijbewijs

Het bereik van de accu, ook wel de actieradius genoemd, bepaalt voor een groot deel de kosten. Sommige voertuigen zonder rijbewijs zijn goed voor het rijden van 50 kilometer op een enkele accu, maar er zijn ook modellen waar je wel 100 tot 120 kilometer mee kunt afleggen.

Hier mag je rijden met een scootmobiel

Voor een scootmobiel heb je geen rijbewijs nodig, en je hebt een ruime keuze waar je met dit voertuig mag rijden. Zo mag je ermee op de stoep, het fietspad en op de weg rijden, zelfs buiten de bebouwde kom. Houd wel rekening met de maximumsnelheid, want je mag natuurlijk niet 45 km/u rijden op de stoep of op het fietspad binnen de bebouwde kom.

Wel of geen verzekering voor een rijbewijsvrij voertuig

Net zoals een reguliere auto, ben je ook verplicht om een scootmobiel te verzekeren. De minimale verzekering is de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA), waarbij je verzekerd bent voor schade aan anderen. Natuurlijk kun je ook een uitgebreidere verzekering kiezen, zoals een ongevallenverzekering of een all risk (volledig casco).

De wegenwacht kan je helpen bij pech onderweg

Ook als je met een voertuig zonder rijbewijs pech hebt, kun je gebruik maken van pechhulp zoals die van de ANWB. Hiervoor dien je dan natuurlijk wel een abonnement af te sluiten.

aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl