Olielekkage koelvloeistof lekkage en het opzoeken van de oorzaak

De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervellende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkele druppels maar soms ook extreem. Hoe stel je vast waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om een koelvloeistof lekkage van het koelsysteem. Als het om koelvloeistof lekkage gaat zijn de mogelijke oorzaken waterpomp, radiator, slangen, slangklemmen of in het ergste geval de koppakking die koelvloeistof naar buiten toe verliest. Bij kleine lekkages koelvloeistof vanuit de radiateur wordt voor de oplossing soms een pil gebruikt om de lekkage te dichten. Natuurlijk is het vervangen van de radiateur een betere optie maar bij oude auto’s of als noodoplossing kan het toevoegen van een pil een (tijdelijke) oplossing zijn.

Controleren van olielekkage

Bij olie lekkages is het in de meeste gevallen moeilijker vast te stellen waar het olieverlies vandaan komt, zeker bij extreem olie verlies. Als eerste is het verstandig de omgeving van de olie lekkage te reinigen. Zodat het zichtbaar wordt van welke hoogte en waar de olie vandaan komt. Dit wordt in de meeste gevallen gedaan met een hoge druk spuit in een auto wasstraat. Let daarbij wel dat u de elektronische delen hebt afgedekt, met bijvoorbeeld plastic zakjes en blijf met het spuiten zoveel mogelijk uit de buurt van deze onderdelen. Het is belangrijk dat deze onderdelen vocht vrij blijven. Als alles goed schoon is laat u de motor warm draaien / rijden om zo te kijken waar de olie vandaan komt. Het kan hierbij gaan om motorolie, versnellingsbakolie, stuurbekrachtiging olie en soms zelfs remvloeistof lekkage. In de meeste gevallen zal het gaan om motorolie lekkage en bij voorwielaandrijving mogelijk versnellingsbak olie, die via de aandrijfassen naar buiten komt. De oorzaak hiervan is dat de oliekeerringen voor afdichting zorgen stuk zijn. Natuurlijk kan er ook bij achterwielaandrijving sprake zijn van olie lekkage bij de versnellingsbak maar dan is het verder uit de buurt van het motorblok.

Herkenning van de soort olie die de auto lekt

Motorolie is over het algemeen donker (vervuild)van kleur indien deze niet net ververs is. Versnellingsbak olie is lichter van kleur en de olie van de stuurbekrachtiging is roodachtig. Afdichtingen waar nogal eens olie lekkage voorkomt is bij de klepdeksel pakking, olie sensor, carterplug, krukas keerring, afdichting olie filter, carterpan pakking, carter ontluchting of in het ergste geval dat via de cilinderkop (koppakking) motor olie naar buiten komt.

Voor afdichting pakking en/of vloeibare pakking gebruiken

Bij het afdichten met behulp van pakkingen komt het regelmatig voor dat er toch nog steeds olie doorlekt, denk daarbij aan kleppendeksel of carterpan pakkingen daarom is het handig om buiten de pakking om ook nog gebruik te maken van vloeibare pakking. Ook komt het voor dat er voor afdichting enkel gebruik wordt gemaakt van vloeibare pakking. Vloeibare pakking waarvan bekend is dat deze uitstekend hun werk doen zijn bijvoorbeeld de vloeibare pakkingen van Berner en Innotec, deze worden ook door garagebedrijven veelvuldig gebruikt. Zorg wel dat voor gebruik alles goed schoon droog en ontvet is.

Onderwerp gerelateerde artikelen

koelvloeistof lekkage
Koelvloeistof lekkage traceren: Regelmatig koelvloeistof bijvullen of een plasje koelvloeistof op de bodemplaat of onder de auto? Het vinden van een koelvloeistof lekkage kan best lastig zijn. Zeker als het koelsysteem maar een kleine hoeveelheid koelvloeistof verliest. De lekkage van koelvloeistof kan aan de binnenzijde of aan de buitenkant van het motorblok aanwezig Lees hier meer over Koelvloeistof lekkage.
Oliekeerringen
Oliekeerringen: En wat is de mogelijke oorzaak van lekkende oliekeerringen? Bij oliekeerringen gaat het om afdichting van draaiende en gelijk ook stilstaande onderdelen. Om elke as die vanuit het motorblok naar buiten komt bevind zich een afdichtings keerring. Zo wordt er voor het afdichten van een krukas of nokkenas ook gebruik gemaakt van een keerring Lees hier meer over lekkende oliekeerringen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: U heeft geconstateerd dat het olieniveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
Olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het oliefilter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het oliefilter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieustraat kan afgeven. Laat voordat je de olie gaat aftappen de motor eerst Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
Motoroliedruk
Slechte motoroliedruk: Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed. Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moet worden voorzien van bloed. Moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij Lees hier meer over het brandende olielampje en de oliedruk van de motor.
Koelsysteem
Informatie koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
motorolie
Soorten functies en peilen motorolie: Motorolie is een belangrijk aspect van het onderhoud van een auto. De prestaties en levensduur voor de motor zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering ervan. Het is dus zaak de juiste olie te gebruiken in een goede hoeveelheid. Dat er genoeg olie in het carter moet zitten weet iedereen wel (iedere verantwoorde autobezitter Lees hier meer over motorolie.
Waterpomp vervangeno
Waterpomp-vervangen: Bij de meeste mensen wel bekend dat deze aanwezig is bij een door vloeistof gekoelde motor. De enigste functie van de waterpomp is dan ook het rondpompen van het koelwater of ter wel koelvloeistof/antivries door het koelsysteem. Het koelsysteem bestaat hoofdzakelijk uit de ruimte tussen cilinders en buitenkant motorblok de. Lees hier meer over waterpomp vervangen.
carterpan vervangen
Carterpan vervangen: Het vervangen van een carter zal per auto een klein verschil maken. Natuurlijk zal als eerste de motorolie moeten worden afgetapt. Om bij de bouten of moeren van het carter te komen zal er mogelijk eerst een kunststof afdekplaat verwijderd moeten worden. De carterpan zit met erg veel boutjes of moertjes vastgedraaid Lees hier meer over het vervangen van een carterpan.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
koelvloeistof- ontroleren
Koelsysteem auto controleren en bijvullen: Bij het meest voorkomende gesloten koelsystemen ziet u dus een reservoir onder de motorkap van uw auto. De locatie van het reservoir vind u in de boekjes van uw auto. Omdat het koelvloeistofniveau in het reservoir bij warme motor daalt, zal het niveau altijd bij koude motor gecontroleerd moeten worden Lees hier meer over Koelvloeistof controleren en bijvullen.
olie vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl