Waar zitten oliekeerringen en wat is de mogelijke oorzaak van lekkende oliekeerring

Bij oliekeerringen gaat het om afdichting van draaiende en gelijk ook stilstaande onderdelen. Om elke as die vanuit het motorblok naar buiten komt bevind zich een afdichtings keerring. Zo wordt er voor het afdichten van een krukas of nokkenas ook gebruik gemaakt van een keerring. Bij bijvoorbeeld een krukas zal dus zowel bij draaiende als bij stilstaande motor de krukas keerring voor afdichting moeten zorgen. Een oliekeerring heeft een sterke buitenrand met in de midden een flexibele ronding met daarom een dunne veer die samen voor de afdichting zorgen. oliekeerringen hebben het zwaar te verduren. Denk daarbij aan de schommelende temperatuurverschillen van binnen en van buiten de motor. Maar ook verschillende chemische stoffen in de motorolie hebben invloed op de levensduur van de oliekeerring. Qua motorolie zijn er tegenwoordig wel strengere eisen, waardoor er zich minder schadelijke (agressieve) stoffen in de motorolie bevinden. Toch zal door deze beïnvloeden de oliekeerring na verloop van tijd hard worden en scheurtjes gaan vertonen. Waarna vervolgens olielekkage optreed. Een oliekeerring kan ook spontaan gaan lekken, dit gebeurd dan meestal kort nadat de motorolie is ververst. De reden hiervan is dat er vuildeeltjes rond de oliekeerring verdwenen zijn. Ook de werking van de carterontluchting kan invloed hebben op het functioneren van de oliekeerring zo zal er bij een slecht werkende carterontluchting na het afzetten van de motor een te hoge druk (overdruk) aanwezig zijn. Die vervolgens een lekkende oliekeerring kan veroorzaken.

Vervangen van een oliekeerring (krukaskeerring)

Een van de meest voorkomende lekkende oliekeerring is de krukaskering. De krukas komt aan de voorzijde van het motorblok naar buiten. Dit is de kant waar de poelie gemonteerd is om vervolgens de dynamo, waterpomp etc aan te drijven. De andere kant van de krukas komt uit in de versnellingsbak, om zo via het vliegwiel en de koppeling de overbrenging van de versnellingsbak tot stand te brengen. Als de oliekeerring aan de poelie kant vervangen moet worden kan men er nog enigszins goed bij. Nadat de multiriem/v snaar verwijderd is zal men ter plekke moeten kijken of er voor het verwijderen van de krukaspoelie nog meer verwijderd dient te worden. De krukaspoelie kan met een aantal kleine bouten gemonteerd zijn of met een grote bout. Er zal ter plekke bekeken moeten worden hoe men het beste te werk kan gaan. Zo kan het noodzakelijk zijn een poelietrekker te moeten gebruiken om de poelie van de krukas te kunnen verwijderen. Als men zicht heeft op de oliekeerring kan deze verwijderd worden. Kijk daarbij uit dat de ronding waar de oliekeerring in vast zit niet beschadigd. De nieuwe oliekeerring zal gelijkmatig erin geklopt moeten worden. Vooral bij de wat kleinere oliekeerringen maakt men nogal eens gebruik van een dop uit een doppenset. Kijk daarbij wel uit dat je de kering niet beschadigt. Als de krukaskeerring aan de kant van de versnellingsbak lekt is dat veel meer werk. Om bij deze krukaskeerring te kunnen zal de versnellingsbak, koppeling en het vliegwiel geheel verwijderd moeten worden.

Onderwerp gerelateerde artikelen

olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: U heeft geconstateerd dat het olieniveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
oliefiltersleutel
Gereedschap - auto – speciaal - gereedschap: Bijna elke automonteur of hobby sleutelaar is tijdens een reparatie wel eens vastgelopen omdat deze met standaard gereedschap niet meer verder kon. Dit omdat bij verschillende automerken bij bepaalde reparaties speciaal gereedschap noodzakelijk is, dit wil niet altijd zeggen dat het met standaard gereedschap Lees hier meer over speciaal gereedschap.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
motorolie
Soorten functies en peilen motorolie: Motorolie is een belangrijk aspect van het onderhoud van een auto. De prestaties en levensduur voor de motor zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering ervan. Het is dus zaak de juiste olie te gebruiken in een goede hoeveelheid. Dat er genoeg olie in het carter moet zitten weet iedereen wel (iedere verantwoorde autobezitter Lees hier meer over motorolie.
olielekkage
Olielekkage koelvloeistof lekkage: De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervellende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkel e druppels maar soms ook erg extreem. Hoe nu vast te stellen waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om koelvloeistof lekkage van het Lees hier meer over Olielekkage koelvloeistof lekkage.
Olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het oliefilter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het oliefilter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieustraat kan afgeven. Laat voordat je de olie gaat aftappen de motor eerst Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
Motoroliedruk
Slechte motoroliedruk: Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed. Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moet worden voorzien van bloed. Moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij Lees hier meer over het brandende olielampje en de oliedruk van de motor.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl