Slechte oliedruk - oliepomp controleren oliepomp vervangen?

Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed. Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moeten worden voorzien van bloed, moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij het hart van de motor. Deze oliepomp bevindt zich onder in de motor of nog beter in de carterpan van de motor. In deze zelfde carterpan eindigt de oliepeilstok om het olieniveau te meten. De oliepomp hangt met zijn oppomp gedeelte voorzien van een zeef om geen vuil mee op te pompen in de motorolie. Op deze wijze wordt de motorolie naar alle draaiende delen van de motor gepompt. Zo ook naar het bovenste gedeelte van de motor zoals bijvoorbeeld de nokkenassen die helemaal boven in de motor liggen. Er van uitgaande dat er voldoende motorolie in de motor aanwezig is kunnen er altijd andere problemen met het oliedruk systeem aan de hand zijn. Zoals de bloeddruk te hoog of te laag kan zijn, kan ook de oliedruk te hoog of te laag zijn. Echter een te hoge oliedruk komt zo goed als niet voor.Dit probleem kan zich enkel voordoen als het aanwezige overdrukventiel niet open gaat. Gezien de eenvoudige constructie gebeurt dit nooit of zeer zelden. Een te lage oliedruk komt daarentegen wel meer voor. Een te lage oliedruk wordt vaak opgemerkt doordat het olielampje brand of knippert. De reden van het brandende olielampje kan meerdere oorzaken hebben.

Oorzaak branden of knipperen olielampje

Als het olielampje brand, of er zijn andere mogelijke oliedruk problemen, is het mogelijk de oliedruk te meten. De aansluiting voor het meten van de oliedruk is de plaats waar de oliedruk sensor in het motorblok is gemonteerd. Door deze te verwijderen is het mogelijk een oliedrukmeter aan te sluiten. De gemeten oliedruk kan dan vergeleken worden met de door de fabrikant voorgeschreven oliedruk. Door het meten van de oliedruk kunt u oorzaken als een versleten oliepomp, verstopte zeef oliepomp of versleten draaiende delen uitsluiten. Omdat een niet juiste motorolie de meetresultaten kan beïnvloeden, is het wel belangrijk dat in het motorblok de juiste motorolie aanwezig is.

Knipperend olielampje bij laag toerental

Een andere indicatie van een mogelijk minder goed aanwezige oliedruk is dat het olielampje bij warm weer (motorolie dunner) af en toe opflikkert. Dit zal dan met name bij een stationair draaiende motor zichtbaar zijn. Ook bij een sterk vervuilde oliefilter en motorolie kan het olie lampje af en toe oplichten. Ook dan gebeurd dat met name bij een laag toerental. Een knipperend olielampje kan echter ook de oorzaak zijn van een niet goed werkende oliedruksensor. Daarnaast is het verstandig de kabel naar de oliedruk sensor te controleren op een kabelbreuk of mogelijke sluiting. Ook het dichtslibben van oliekanalen kan de oliedruk beïnvloeden. Zo is het mogelijk alvorens de motorolie te verversen het motorolie systeem te reinigen. Het meest bekende product daarvoor is flush (inwendige motorblok reiniger). Als u twijfelt over de oliedruk is het verstandig deze te meten of te laten meten. Een te lage oliedruk kan flinke schade aan de motor veroorzaken.

Oliepomp vervangen

Mocht u de oliepomp willen vervangen zal het carter van het motorblok verwijderd moeten worden. Bij sommige auto’s zal na het aftappen van de motorolie de carterpan gemakkelijk te verwijderen zijn. Maar het kan ook heel lastig zijn doordat er bijvoorbeeld een chassisbalk in de weg zit. Omdat de oliepomp naar beneden in het carter hangt zal de carterpan vergenoeg moeten kunnen zakken om vervolgens de oliepomp te kunnen verwijderen. Het verwijderen van een oliepomp is over het algemeen niet zo heel veel werk.

Onderwerp gerelateerde artikelen

koelvloeistof lekkage
Koelvloeistof lekkage traceren: Regelmatig koelvloeistof bijvullen of een plasje koelvloeistof op de bodemplaat of onder de auto? Het vinden van een koelvloeistof lekkage kan best lastig zijn. Zeker als het koelsysteem maar een kleine hoeveelheid koelvloeistof verliest. De lekkage van koelvloeistof kan aan de binnenzijde of aan de buitenkant van het motorblok aanwezig Lees hier meer over Koelvloeistof lekkage.
Oliekeerringen
Oliekeerringen: En wat is de mogelijke oorzaak van lekkende oliekeerringen? Bij oliekeerringen gaat het om afdichting van draaiende en gelijk ook stilstaande onderdelen. Om elke as die vanuit het motorblok naar buiten komt bevind zich een afdichtings keerring. Zo wordt er voor het afdichten van een krukas of nokkenas ook gebruik gemaakt van een keerring Lees hier meer over lekkende oliekeerringen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: U heeft geconstateerd dat het olieniveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
Olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het oliefilter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het oliefilter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieustraat kan afgeven. Laat voordat je de olie gaat aftappen de motor eerst Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
motorolie
Soorten functies en peilen motorolie: Motorolie is een belangrijk aspect van het onderhoud van een auto. De prestaties en levensduur voor de motor zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering ervan. Het is dus zaak de juiste olie te gebruiken in een goede hoeveelheid. Dat er genoeg olie in het carter moet zitten weet iedereen wel (iedere verantwoorde autobezitter Lees hier meer over motorolie.
carterpan vervangen
Carterpan vervangen: Het vervangen van een carter zal per auto een klein verschil maken. Natuurlijk zal als eerste de motorolie moeten worden afgetapt. Om bij de bouten of moeren van het carter te komen zal er mogelijk eerst een kunststof afdekplaat verwijderd moeten worden. De carterpan zit met erg veel boutjes of moertjes vastgedraaid Lees hier meer over het vervangen van een carterpan.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
olie vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl