Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Het overschrijven van een kentekenbewijs – het op naam zetten van een auto:


Als u een auto koopt zal deze op naam moeten worden gezet. Dit noemt men het overschrijven van het kentekenbewijs. Vroeger ging men daarvoor per gemeente naar het desbetreffende postkantoor. Buiten garagebedrijven en een RDW-loket biedt postNL tegenwoordig zelfs in supermarkten de mogelijkheid om het kenteken van een auto op naam te zetten (over te schrijven).

Hoe gaat het overschrijven van een kentekenbewijs in zijn werk?


Als autokoper kunt u de auto zelf overschrijven. De verkoper van de auto hoeft daar niet bij te zijn. Voor het overschrijven heeft u het volledige kenteken en een identiteitsbewijs nodig. De minimale leeftijd voor het overschrijven van een kentekenbewijs is 18 jaar.

Waaruit bestaat een kentekenbewijs van de auto?


Voorheen bestond het kentekenbewijs uit drie papieren documenten (voertuigbewijs, tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs) Tegenwoordig ziet het kentekenbewijs er als een pasje uit. Als u een auto overschrijft met een oude papieren kentekenbewijs, zal deze na het overschrijven vervangen worden door het kentekenbewijs in pasjes vorm. Bij het postkantoor zal men door het oude papieren kentekenbewijs een streep of kruis zetten. Na een betaling voor het overschrijven (€ 9,70 ) krijgt u langs het oude kentekenbewijs een overschrijving code mee. Deze code staat bekend als tenaamstellingscode. Ook ontvangt u een bewijs voor de verkoper van de auto (vrijwaringsbewijs) zodat deze aan kan tonen dat hij of zij niet meer de eigenaar van de auto is. (denk bijvoorbeeld aan latere verkeersovertredingen) Na enkele dagen ontvangt de koper op zijn huisadres samen met het nieuwe kentekenbewijs ook een tenaamstelling formulier. Op het tenaamstelling formulier vult u de eerder meegekregen tenaamstellingscode in. Zoals men voorheen het overschrijvingsbewijs deel II of het nog vroegere kopie deel 3 apart deed opbergen. Is het ook verstandig het tenaamstelling formulier goed op te bergen. De reden daarbij is dat met de combinatie tenaamstellingscode - kentekenbewijs de auto zonder problemen op naam gezet kan worden. Vergeet niet dat het kentekenbewijs tijdens het autorijden getoond moet kunnen worden. Nu u het nieuwe kentekenbewijs (kentekencard) ontvangen heeft kan het oude doorgestreepte papieren of de oude kentekencard vernietigd worden.


Autoverzekering na overschrijven kentekenbewijs auto:


Na het overschrijven van het kentekenbewijs zal de auto niet meer verzekerd zijn. Wel moet de oude eigenaar dit doorgeven aan zijn verzekering. De nieuwe eigenaar van de auto moet de auto dus op tijd verzekeren. Het is dan ook verstandig dit door te geven alvorens u gebruik van de weg gaat maken. Voor het verzekeren van de auto heeft u de unieke meldcode nodig. Deze meldcode staat vermeld op het kentekenbewijs van de auto. Lees ook auto verzekeren op naam van ouders. wel of niet doen?
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Wegenbelasting na overschrijven kentekenbewijs auto:


Na het overschrijven van het kentekenbewijs zal de oude eigenaar de te veel betaalde wegenbelasting terug ontvangen. De nieuwe eigenaar krijgt automatische bericht voor het betalen van de wegenbelasting.

Pas op voor oplichting:


Zeker bij de verkoop van een auto moet men alert zijn. Geeft nooit het complete kentekenbewijs of als het om een nieuw kentekenbewijs gaat de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs mee zonder dat er voor de auto betaald is. Vaak gaat de verkoper zelf mee om de auto over te schrijven.


Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check ?


 • Het schadeverleden : heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

 • De kilometerstand : klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

 • Het aantal vorige eigenaren : hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

 • De waarde : wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

 • auto geschiedenis

  omkatten
  Omkatten auto's: Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt...... Lees hier meer over omkatten auto.
  auto importeren
  Importeren auto: Wanneer u een auto aanschaft vanuit het buitenland moet u dit voertuig eerst volgens bestaande procedures in Nederland invoeren. Tot die tijd mag u met deze auto geen gebruik maken van de openbare weg. U hoeft geen aangifte te doen van invoerrechten als u de auto of motor hebt gekocht in een EU-land.Voor nieuwe auto’s moet u wel BTW betalen....... Lees hier meer over importeren auto.
  autodiefstal inbraak via hacken
  Autodiefstal auto inbraak en hacken: Natuurlijk gebeurd het losbreken van een autodeur of het intikken van een zijruit nog steeds maar de auto van nu zit boordevol met elektronische snufjes die vervolgens via de centrale computer (ECU) worden aangestuurd en geregeld. Zo ook elektronische systemen tegen inbraak en diefstal. De startonderbreker werk nu op..... Lees hier meer over hoe autodieven te werk gaan.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  zelfbouw camper
  Bus ombouwen tot camper: Om tijdens een vakantie of een lange reis optimaal te genieten van je vrijheid dan is het reizen met een camper zeer aan te raden. Je verplaats gemakkelijk van A naar B en op bestemming ben je binnen No-time aan het koken of in bed een boek te lezen. Het reizen met een camper kan ook financieel een succes zijn. Je hebt namelijk een...... Lees hier meer over bus ombouwen tot camper.
  flitspaal
  Flitspalen en gewaarschuwd worden: Er wordt door middel van allerlei technieken van alles aan gedaan mensen op de hoogte te houden van de locaties van de flitspalen zodat u op tijd gewaarschuwd wordt. Buiten de bekende navigatie FlitsSMS: Goedkoopste dienst die er bestaat. U kunt per regio, per weg en tussen welke tijden u meldingen wilt ontvangen. Flits E mail: U ontvangt de..... Lees hier meer over flitspalen.
  schorsen overschrijven
  Kenteken / auto schorsen: Stel u heeft uw auto een langere periode niet nodig, maar wilt de auto niet verkopen. Dan is het ook mogelijk de auto voor een bepaalde tijd te schorsen. De maximale schors tijd is een jaar maar kan altijd verlengt worden. Voor een auto die geschorst is hoeft geen verzekering en belasting te worden betaald. Wel moet de auto dan op.... Lees hier meer over schorsen auto en autohandel.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  verkeers boetes
  Snelheidsovertredingen: Die snelheidsovertredingen komen zoveel voor omdat het zo makkelijk is om er één te begaan. De meeste mensen hebben al een snelheidsovertreding begaan. Dit komt omdat alles veel te gemakkelijk te bereiken is met de auto. Het uitgebreide wegennet maakt de auto veel handiger dan het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer...... Lees hier meer over snelheidsovertredingen.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes