Het overschrijven van een kentekenbewijs – het op naam zetten van een auto

Als u een auto koopt zal deze op naam moeten worden gezet. Dit noemt men het overschrijven van het kentekenbewijs. Vroeger ging men daarvoor per gemeente naar het desbetreffende postkantoor. Buiten garagebedrijven en een RDW-loket biedt postNL tegenwoordig zelfs in supermarkten de mogelijkheid om het kenteken van een auto op naam te zetten (over te schrijven).

Hoe gaat het overschrijven van een kentekenbewijs in zijn werk?

Als autokoper kunt u de auto zelf overschrijven. De verkoper van de auto hoeft daar niet bij te zijn. Voor het overschrijven heeft u het volledige kenteken en een identiteitsbewijs nodig. De minimale leeftijd voor het overschrijven van een kentekenbewijs is 18 jaar.

Waaruit bestaat een kentekenbewijs van de auto?

Voorheen bestond het kentekenbewijs uit drie papieren documenten (voertuigbewijs, tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs) Tegenwoordig ziet het kentekenbewijs er als een pasje uit. Als u een auto overschrijft met een oude papieren kentekenbewijs, zal deze na het overschrijven vervangen worden door het kentekenbewijs in pasjes vorm. Bij het postkantoor zal men door het oude papieren kentekenbewijs een streep of kruis zetten. Na een betaling voor het overschrijven (€ 9,70 ) krijgt u langs het oude kentekenbewijs een overschrijving code mee. Deze code staat bekend als tenaamstellingscode. Ook ontvangt u een bewijs voor de verkoper van de auto (vrijwaringsbewijs) zodat deze aan kan tonen dat hij of zij niet meer de eigenaar van de auto is. (denk bijvoorbeeld aan latere verkeersovertredingen) Na enkele dagen ontvangt de koper op zijn huisadres samen met het nieuwe kentekenbewijs ook een tenaamstelling formulier. Op het tenaamstelling formulier vult u de eerder meegekregen tenaamstellingscode in. Zoals men voorheen het overschrijvingsbewijs deel II of het nog vroegere kopie deel 3 apart deed opbergen. Is het ook verstandig het tenaamstelling formulier goed op te bergen. De reden daarbij is dat met de combinatie tenaamstellingscode - kentekenbewijs de auto zonder problemen op naam gezet kan worden. Vergeet niet dat het kentekenbewijs tijdens het autorijden getoond moet kunnen worden. Nu u het nieuwe kentekenbewijs (kentekencard) ontvangen heeft kan het oude doorgestreepte papieren of de oude kentekencard vernietigd worden.

Autoverzekering na overschrijven kentekenbewijs auto

Na het overschrijven van het kentekenbewijs zal de auto niet meer verzekerd zijn. Wel moet de oude eigenaar dit doorgeven aan zijn verzekering. De nieuwe eigenaar van de auto moet de auto dus op tijd verzekeren. Het is dan ook verstandig dit door te geven alvorens u gebruik van de weg gaat maken. Voor het verzekeren van de auto heeft u de unieke meldcode nodig. Deze meldcode staat vermeld op het kentekenbewijs van de auto. Lees ook auto verzekeren op naam van ouders. wel of niet doen?

Wegenbelasting na overschrijven kentekenbewijs auto

Na het overschrijven van het kentekenbewijs zal de oude eigenaar de te veel betaalde wegenbelasting terug ontvangen. De nieuwe eigenaar krijgt automatische bericht voor het betalen van de wegenbelasting.

Pas op voor oplichting

Zeker bij de verkoop van een auto moet men alert zijn. Geeft nooit het complete kentekenbewijs of als het om een nieuw kentekenbewijs gaat de tenaamstellingscode en het kentekenbewijs mee zonder dat er voor de auto betaald is. Vaak gaat de verkoper zelf mee om de auto over te schrijven.

Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check

  • Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

  • De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

  • Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

  • De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

kenteken-natrekken

Onderwerp gerelateerde artikelen

omkatten auto
Omkatten auto's: Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt Lees hier meer over omkatten auto.
dagwaarde
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
occasion
Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto Lees hier meer over aanschaf occasion.
Occasions kilometerstand
Occasions met een hoge kilometerstand: Een mooie Auto voor een mooie prijs, Tja, en wat heeft de auto gelopen? is dat niet erg veel? de meeste relatief jonge Occasions die met een hoge kilometerstand worden aangeboden zijn ex lease auto's. .Vanaf 2014 is het knoeien met de kilometerteller van een personenauto of bestelauto strafbaar. Dat heeft het kabinet in Lees hier meer over occasions met een hoge kilometerstand.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
aanschaf occasion
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit Lees hier meer over aanschaf occasion.
kentekenplaat nummerplaat
Nieuwe kentekenplaat nummerbord: Nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl