Dagwaarde auto, wat is mijn auto nog waard, hoe bepaal je de dagwaarde?
Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast is de conditie van de auto van belang. Heeft de auto geen mankementen en hoe is de auto onderhouden. Over het algemeen valt de dagwaarde of het bedrag wat u aan in ruil terug krijgt tegen. De auto heeft voor de eigenaar vaak meer waarde dan voor de koper of het garagebedrijf. Auto rijden blijft een dure aangelegenheid en voor men het weet is de auto duizenden euro’s in prijs gedaald. Met name bij de aanschaf van een nieuwe auto gaat deze prijsdaling de eerste jaren erg snel. Bij het inruilen van uw oude auto krijgt u soms meer terug dan verwacht, wel is dan de vraag of de aangekochte auto niet te duur betaald is. Om voor u zelf een prijsindicatie te krijgen is het handig het aanbod van een vergelijkbare auto op internet te zoeken. Zodat u weet wat uw auto en de auto die u van plan bent te kopen ongeveer waard is. Ook het inzien van online koerslijsten is een mogelijkheid. Een voorbeeld hiervan is de ANWB/Bovag koerslijst. Als u uw oude auto particulier verkoopt is de handelspositie bij de aankoop van een nieuwe of gebruikte auto gunstiger. Doordat u niets hoeft in te ruilen kan er beter over de prijs worden onderhandelt. Daarnaast is het handig om al eerder te weten wat je auto nog waard is. Zodat je weet op welk moment het financieel gezien de beste tijd is om je auto te verkopen.
Dagwaarde, vervangingswaarde, aanschafwaarde, marktwaarde, nieuwwaarde, cataloguswaarde en restwaarde
Langs de dagwaarde van een auto kennen we ook de kreten als vervangingswaarde, marktwaarde, aanschafwaarde, nieuwwaarde en restwaarde. Deze termen worden met name gebruikt bij het afsluiten van een autoverzekering en uitbetaling bij schade.
-
Dagwaarde,vervangingswaarde of marktwaarde staan voor hetzelfde begrip. Dit is het bedrag dat de auto op een bepaalde dag nog waard is. De oorspronkelijke nieuwwaarde van de auto is hierbij het uitgangspunt. Maar de auto wordt zoals eerder aangegeven (bouwjaar, kilometerstand) natuurlijk steeds minder waard.
-
De nieuwwaarde spreekt voor zich. Als een nieuwe auto binnen een jaar gestolen wordt of door een ongeluk Total loss (reparatiekosten hoger dan de waarde van de auto na de reparatie) is gereden, betaald de verzekering over het algemeen de nieuwwaarde uit.
-
De aanschafwaarde is de waarde die u bij aankoop voor de auto heeft betaald. Het is niet altijd het geval dat deze waarde door de verzekering wordt uitbetaald. Er kan bijvoorbeeld gekeken worden naar de dagwaarde van de auto. Deze kan dus lager zijn dan de aanschafwaarde.
-
De cataloguswaarde is de waarde van de auto zoals deze in de catalogus stond toen hij werd aangeschaft.
-
De restwaarde is de waarde die de auto nog waard is na een ongeluk waarbij de auto total loss is verklaart. Het hoogste bod van opkopers bepaald vaak de restwaarde. Deze restwaarde berekend men met het uitbetaalde bedrag.
Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check
-
Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.
-
De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?
-
Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?
-
De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.
Auto verleden (schade auto) Buitenland natrekken
Een voertuigidentificatienummer (VIN) in de volksmond chassisnummer of framenummer genoemd is een unieke identificatiecode die alle toegelaten wegvoertuigen moeten hebben. De code kan rechtstreeks ingeslagen zijn of op een op het chassis/frame aangebracht plaatje. Zo ook is het Nederlands kenteken gekoppeld aan het VIN. Men mag dan ook niet zomaar een ander chassis of framenummer inslaan / monteren zonder dat de RDW daarvan op de hoogte is.
Met de chassisnummer check wordt er gekeken of er voor betreffende auto een schade geregistreerd staat in onze buurlanden en in landen waar vandaan veel auto’s naar Nederland worden geïmporteerd.
De chassisnummer check is voor Iedereen die uit onderstaande landen een ingevoerde auto heeft aangekocht of wil kopen.
- België
- Duitsland
- Frankrijk
- Oostenrijk
- Zwitserland
- Verenigde staten
- (USA)
- Hongarije
- Tsjechië
Onderwerp gerelateerde artikelen
Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.
autoverleden.nlZelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl