Auto omkatten: auto omgekat hoe werkt het en vooral hoe ontdek je het?

Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro’s goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt en je auto meeneemt. Het is een scenario dat nog steeds voorkomt.

Wat is het omkatten van een auto?

Als eerste de originaliteit gaat verloren ! Als voorbeeld nemen we de welbekende volkswagen kever die uit twee delen bestaat. Een carrosserie en een chassis. eenvoudig uitgelegd is het chassis de auto en de carrosserie een onderdeel en onderdelen kun je vervangen. Er is dus niets illegaals aan het plaatsen van een oudere of jongere carrosserie op een chassis. Het chassis nummer van het chassis blijft bepalend voor de auto. Omkatten, (in de meeste gevallen een gestolen auto) voorzien van een ander bestaand chassis nr. vb. er is een schadeauto en het zal vrij veel geld kosten om deze te repareren, de achterkant is ook stuk. En wat er dan in de praktijk gebeurt is, dat er een identieke auto bij gestolen wordt. Men hoeft alleen nog maar het chassisnummer uit de schadeauto te halen (uitslijpen) en in de gestolen auto in te bouwen (te lassen of te slaan).Wat natuurlijk illegaal is. Ook wordt hierbij vaak gewerkt met vervalste kentekenpapieren.

Hoe herken je een omgekatte auto?

Als ze het goed hebben gedaan is het zeer moeilijk te ontdekken of hij wel of niet is omgekat. Maar er zijn altijd sporen die ze niet kunnen wegwerken. Maak het dekseltje los achter het chassis nr. probeer nu via het gat of je in de tunnel aan de onderkant van het chassisnr. geen naden kunt voelen. Als je iets voelt verzeker je er dan zelf van dat het niet gewoon troep is. Als je voelt dat er gepruts is of je voelt naden aan de onderkant kun je eens wat kritische vragen gaan stellen aan de verkoper. Als je niks voelt wilt het niet meteen betekenen dat hij niet is omgekat. Het kan namelijk ook zo zijn dat ze het oude nummer hebben weggeslepen en er een ander in hebben geslagen. Nu moet je zelf heel goed gaan kijken of je dingen ziet die niet normaal zijn.

Het klonen van gestolen auto’s

Ook worden we geconfronteerd met auto dieven en oplichters die ‘gekloonde’ auto’s aanbieden en verkopen. Dit betekent dat een gestolen auto door valse nummers en papieren helemaal gelijk wordt gemaakt aan een auto die nog gewoon rondrijdt. Deze auto wordt vervolgens verkocht. Over het algemeen wordt deze gestolen auto aangeboden via een advertentie, meestal op internet. De verkoper is alleen te bereiken via een 06- nummer, een niet traceerbaar e-mailadres en spreekt voor de overdracht af op een parkeerplaats of ’ergens halverwege’. In ieder geval nooit bij zijn eigen woning of bedrijf. De koper geeft het geld af en ontvangt de sleutel en kentekenpapieren.

Tip! Het beste is als je kunt vergelijken, dus zorg ervoor dat je weet hoe het eruit hoort te zien dan kun je wellicht ook zien als er aan geknoeid is.

Wat gebeurde er bijvoorbeeld: een 26-jarige vrouw uit Zaandam heeft zo’n auto gekocht en moest deze bij de politie inleveren die het voertuig in beslag nam. Uit identificerend onderzoek is vast komen te staan dat het voertuig elders in Nederland bij een woninginbraak is weggenomen. Zij is haar geld en mogelijk haar auto kwijt. De vervalste kentekenbewijzen zijn zo goed dat de ‘gekloonde’ auto gewoon op naam gezet kan worden.

Doordat de Rijksdienst van het Wegverkeer een bericht naar de ‘vorige’ eigenaar stuurt, (die nog gewoon in het bezit is van de originele auto) komt de aap al snel uit de mouw. Maar dan is het voor de koper te laat en is hij of zij het geld kwijt en wordt de auto in beslag genomen. De politie adviseert kopers om zich altijd grondig te overtuigen van de identiteit van de verkoper en hiervan notities en kopieën te maken.

Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check

  • Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

  • De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

  • Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

  • De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

kenteken-natrekken

Onderwerp gerelateerde artikelen

dagwaarde
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
occasion
Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto Lees hier meer over aanschaf occasion.
autosloperij
De autosloperij: Een auto is rijp voor de sloop als deze niet meer te verkopen of total loss gereden is. In Nederland is de gemiddelde levensduur van een auto 14,6 jaar. De laatste jaren stijgt deze gemiddelde levensduur. Een auto verandert in een sloopauto sloopauto (of schadeauto) na een ongeval, maar ook door verwaarlozing of achterstallig onderhoud Lees hier meer over hoe autosloperijen te werk gaan.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
aanschaf occasion
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit Lees hier meer over aanschaf occasion.
kentekenplaat nummerplaat
Nieuwe kentekenplaat nummerbord: Nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl