Kentekencheck
cursus autotechniek

Auto omkatten: auto omgekat hoe werkt het en vooral hoe ontdek je het?


Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt en je auto meeneemt. Het is een scenario dat nog steeds voorkomt.

Wat is het omkatten van een auto?


Als eerste de originaliteit gaat verloren ! Als voorbeeld nemen we de welbekende volkswagen kever die uit twee delen bestaat. Een carrosserie en een chassis. eenvoudig uitgelegd is het chassis de auto en de carrosserie een onderdeel en onderdelen kun je vervangen. Er is dus niets illegaals aan het plaatsen van een oudere of jongere carrosserie op een chassis. Het chassis nummer van het chassis blijft bepalend voor de auto. Omkatten, (in de meeste gevallen een gestolen auto) voorzien van een ander bestaand chassis nr. vb. er is een schadeauto en het zal vrij veel geld kosten om deze te repareren, de achterkant is ook stuk. En wat er dan in de praktijk gebeurt is, dat er een identieke auto bij gestolen wordt. Men hoeft alleen nog maar het chassisnummer uit de schadeauto te halen (uitslijpen) en in de gestolen auto in te bouwen (te lassen of te slaan).Wat natuurlijk illegaal is. Ook wordt hierbij vaak gewerkt met vervalste kentekenpapieren.

Hoe herken je een omgekatte auto?


Als ze het goed hebben gedaan is het zeer moeilijk te ontdekken of hij wel of niet is omgekat. Maar er zijn altijd sporen die ze niet kunnen wegwerken. Maak het dekseltje los achter het chassis nr. probeer nu via het gat of je in de tunnel aan de onderkant van het chassisnr. geen naden kunt voelen. Als je iets voelt verzeker je er dan zelf van dat het niet gewoon troep is. Als je voelt dat er gepruts is of je voelt naden aan de onderkant kun je eens wat kritische vragen gaan stellen aan de verkoper. Als je niks voelt wilt het niet meteen betekenen dat hij niet is omgekat. Het kan namelijk ook zo zijn dat ze het oude nummer hebben weggeslepen en er een ander in hebben geslagen. Nu moet je zelf heel goed gaan kijken of je dingen ziet die niet normaal zijn.

Het klonen van gestolen auto's:


Ook worden we geconfronteerd met auto dieven en oplichters die 'gekloonde' auto's aanbieden en verkopen. Dit betekent dat een gestolen auto door valse nummers en papieren helemaal gelijk wordt gemaakt aan een auto die nog gewoon rondrijdt. Deze auto wordt vervolgens verkocht. Over het algemeen wordt deze gestolen auto aangeboden via een advertentie, meestal op internet. De verkoper is alleen te bereiken via een 06- nummer, een niet traceerbaar e-mailadres en spreekt voor de overdracht af op een parkeerplaats of 'ergens halverwege'. In ieder geval nooit bij zijn eigen woning of bedrijf. De koper geeft het geld af en ontvangt de sleutel en kentekenpapieren.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Tip! Het beste is als je kunt vergelijken, dus zorg ervoor dat je weet hoe het eruit hoort te zien
dan kun je wellicht ook zien als er aan geknoeid is.

Wat gebeurde er bijvoorbeeld: een 26-jarige vrouw uit Zaandam heeft zo'n auto gekocht en moest deze bij de politie inleveren die het voertuig in beslag nam. Uit identificerend onderzoek is vast komen te staan dat het voertuig elders in Nederland bij een woninginbraak is weggenomen. Zij is haar geld en mogelijk haar auto kwijt. De vervalste kentekenbewijzen zijn zo goed dat de 'gekloonde' auto gewoon op naam gezet kan worden.

Doordat de Rijksdienst van het Wegverkeer een bericht naar de 'vorige' eigenaar stuurt, (die nog gewoon in het bezit is van de originele auto) komt de aap al snel uit de mouw. Maar dan is het voor de koper te laat en is hij of zij het geld kwijt en wordt de auto in beslag genomen. De politie adviseert kopers om zich altijd grondig te overtuigen van de identiteit van de verkoper en hiervan notities en kopieën te maken.

Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check ?


 • Het schadeverleden : heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

 • De kilometerstand : klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

 • Het aantal vorige eigenaren : hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

 • De waarde : wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

 • auto geschiedenis


  Tips en koopadvies bij aankoop tweedehands auto.
  occasion kopen
  Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto.... Lees hier meer over aanschaf occasion.
  auto importeren
  Importeren auto: Wanneer u een auto aanschaft vanuit het buitenland moet u dit voertuig eerst volgens bestaande procedures in Nederland invoeren. Tot die tijd mag u met deze auto geen gebruik maken van de openbare weg. U hoeft geen aangifte te doen van invoerrechten als u de auto of motor hebt gekocht in een EU-land.Voor nieuwe auto’s moet u wel BTW betalen....... Lees hier meer over importeren auto.
  hoe kentekenbewijs overschrijven
  Overschrijven van een kentekenbewijs: Voorheen bestond het kentekenbewijs uit drie papieren documenten (voertuigbewijs, tenaamstellingbewijs en overschrijvingsbewijs) Tegenwoordig ziet het kentekenbewijs er als een pasje uit. Als u een auto overschrijft met een oude papieren kentekenbewijs, zal deze na het overschrijven vervangen worden door...... Lees hier meer over kentekenbewijs overschrijven.
  kentekenplaat
  Nieuwe kentekenplaat nummerbord: nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten.... Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
  zelfbouw camper
  Bus ombouwen tot camper: Om tijdens een vakantie of een lange reis optimaal te genieten van je vrijheid dan is het reizen met een camper zeer aan te raden. Je verplaats gemakkelijk van A naar B en op bestemming ben je binnen No-time aan het koken of in bed een boek te lezen. Het reizen met een camper kan ook financieel een succes zijn. Je hebt namelijk een...... Lees hier meer over bus ombouwen tot camper.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  oldtimer
  Een oldtimer aanschaffen: doen of niet? Vrijwel iedereen heeft een mening over oldtimers; sommige mensen vinden oldtimers het einde en zien het zelfs als statussymbool, anderen vinden het helemaal niks en zij kiezen liever .voor een moderne auto. Maar welke punten moet je in overweging nemen bij de keuze voor een oldtimer? Het is een feit dat oldtimers...... Lees hier meer over aanschaf oldtimer.
  autowrak recyclen
  Recycling autowrak: Sinds de opkomst van de auto bestaan er eigenlijk al sloopbedrijven. In Nederland alleen waren er op een gegeven moment meer dan 2000 autosloopbedrijven. Dit vond de overheid te veel waardoor ze door actief beleid dat aantal omlaag haalden. Tegenwoordig zijn er ruim 700 sloopbedrijven die een vergunning hebben......... Lees hier meer over de recycling van een autowrak.
  autodiefstal inbraak via hacken
  Autodiefstal auto inbraak en hacken: Natuurlijk gebeurd het losbreken van een autodeur of het intikken van een zijruit nog steeds maar de auto van nu zit boordevol met elektronische snufjes die vervolgens via de centrale computer (ECU) worden aangestuurd en geregeld. Zo ook elektronische systemen tegen inbraak en diefstal. De startonderbreker werk nu op..... Lees hier meer over hoe autodieven te werk gaan.
  nieuwe auto
  Online nieuwe auto kopen: Dat op internet bijna alle, al dan niet alle producten nieuw te koop zijn is bekend maar dat er ook een nieuwe auto online besteld kan worden is voor vele mensen nog een verrassing. Ook is bij eenieder bekend dat het bestellen van producten via internet over het algemeen veel goedkoper is dan in een winkel in de straat..... Lees hier meer over het online bestellen van een auto.
  kilometerstand
  Occasions met een hoge kilometerstand: Een mooie Auto voor een mooie prijs, Tja, en wat heeft de auto gelopen? is dat niet erg veel? de meeste relatief jonge Occasions die met een hoge kilometerstand worden aangeboden zijn ex lease auto's. .Vanaf 2014 is het knoeien met de kilometerteller van een personenauto of bestelauto strafbaar. Dat heeft het kabinet in..... Lees hier meer over occasions met een hoge kilometerstand.
  dagwaarde auto
  Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast.... Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
  autovandezaak
  Auto van de zaak: Vanaf 2010 is de BPM omgezet in een heffing op basis van de absolute CO2-uitstoot. Er moet dan betaald gaan worden naar gelang de hoogte van de CO2 uitstoot. Hierbij wordt gewerkt met drie schijven, ieder met een eigen tarief. In 2013 resulteert dan nog een BPM van 62,5% van het niveau van 2007 die volledig zal zijn gebaseerd op CO2.... Lees hier meer over auto van de zaak.
  verkeers boetes
  Snelheidsovertredingen: Die snelheidsovertredingen komen zoveel voor omdat het zo makkelijk is om er één te begaan. De meeste mensen hebben al een snelheidsovertreding begaan. Dit komt omdat alles veel te gemakkelijk te bereiken is met de auto. Het uitgebreide wegennet maakt de auto veel handiger dan het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer...... Lees hier meer over snelheidsovertredingen.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes