Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Kentekenplaat - Nummerplaat Vernieuwen:Registratie kentekenplaat:


De uitgifte van nieuwe kentekenplaten mag alleen door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) geselecteerde (erkende bedrijven) worden uitgevoerd. Van de uitgifte wordt een registratie bijgehouden hetgeen fraude en misbruik tegengaat. Elke GAIK - kentekenplaat wordt voorzien van unieke codes en echtheidskenmerken, waardoor controle achteraf mogelijk is. Zowel de afgifte van de kentekenplaten als de inname zijn veel strikter geregeld dan voorheen.

Aanschaf nieuwe kentekenplaat:


De nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs. Nieuwe kentekenplaten zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten (bijvoorbeeld Brezan of een auto accessories shop). Deze herkent u aan het RDW erkenningsschild. Ook kunt u uw garage of keuringsstation machtigen de kentekenplaten voor u te bestellen. Daarvoor moet u uw kentekenbewijs en een (schriftelijke) machtiging afgeven aan het bedrijf. De kentekenplaten moeten altijd door uzelf of door het gemachtigde bedrijf worden afgehaald.

Kentekenplaat beschadigd of onleesbaar geworden:


Als de kentekenplaat zodanig beschadigd is dat deze onbruikbaar, moeilijk of niet leesbaar is, moet u de kentekenplaat omwisselen voor een nieuwe kentekenplaat. Ook dan doet u dit bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Hierbij overlegt u uw legitimatiebewijs en levert u de beschadigde kentekenplaat in. De kentekenplaatfabrikant vernietigt de oude kentekenplaat. U kunt natuurlijk ook uw garage APK- of schadebedrijf vragen de beschadigde kentekenplaat te vervangen.


Verlies of diefstal van de kentekenplaat:


Bij vermissing of diefstal van een of beide kentekenplaten of (een deel van) uw kentekenbewijs, vraagt u door middel van een RDW – formulier een vervangend kentekenbewijs aan. Ook als u alleen een of beide kentekenplaten mist, moet u altijd een vervangend kentekenbewijs aanschaffen. Als u zowel uw kentekenplaten als uw kentekenbewijs mist, doet u ook aangifte van vermissing bij de politie. Na enige tijd ontvangt u een nieuw kentekenbewijs met hetzelfde kenteken waarop een duplicaatcode is geprint. Met dit nieuwe kentekenbewijs kunnen dan de vervangende gele (GAIK) kentekenplaten worden aangeschaft. Daarop is dan ook het cijfer van de duplicaatcode zichtbaar.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check ?


 • Het schadeverleden : heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

 • De kilometerstand : klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

 • Het aantal vorige eigenaren : hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

 • De waarde : wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

 • auto geschiedenis

  Kan ik nog rijden na vermissing of diefstal van de kentekenplaten?


  Als u uw kentekenplaten mist kunt u rijden met de tijdelijke, witte kentekenplaten met een maandnummer, in afwachting van de aanmaak van het vervangende kentekenbewijs en de nieuwe kentekenplaten. Deze tijdelijke kentekenplaten kunt u aanschaffen bij de erkende fabrikanten van kentekenplaten. U moet dan wel uw (originele) kentekenbewijs tonen. Als u zowel uw kentekenplaten als uw kentekenbewijs mist, doet u aangifte van vermissing bij de politie. Met het proces-verbaal kunt u de tijdelijke kentekenplaten aanschaffen.

  Duplicaatcode kentekenplaat:

  Het kenteken van uw voertuig blijft in geval van vermissing of diefstal hetzelfde, maar uw kentekenbewijs en uw kentekenplaten worden voorzien van een duplicaatcode.(volgnummertje boven het linker streepje. Je hebt dus zelfs auto's met een 3... 4... 5... etc) Als iemand anders met uw oorspronkelijke kentekenplaten overtredingen begaat, dan is de zichtbare duplicaatcode het bewijs dat u daarvoor niet aansprakelijk bent. De duplicaatcode op kentekenplaten is ook zichtbaar bij foto controles langs de weg.

  Tijdelijke kentekenplaat:

  Een tijdelijke kentekenplaat is alleen verkrijgbaar na verlies of diefstal van de kentekenplaten Deze kentekenplaat is uitgevoerd zonder het EU-symbool en het NL - teken en heeft een beperkte geldigheidsduur. Links op de kentekenplaat staat een maandnummer. Tot en met die maand is de kentekenplaat geldig. De kentekenplaat is alleen verkrijgbaar na verlies of diefstal van de kentekenplaten.

  Kentekenplaat voor export:

  Voertuigen die naar het buitenland geëxporteerd worden, moeten witte exportkentekenplaten voeren als ze rijdend over de weg het land verlaten. Deze kentekenplaten veranderen niet. Ze worden pas verstrekt na inlevering van de Nederlandse kentekenplaten bij de RDW of een exportbedrijf.

  Kentekenplaat autohandelaar:

  Alleen verkrijgbaar voor erkende bedrijven in de auto of motorbranche. De nieuwe kentekenplaat voor erkende bedrijven in de auto- of motorbranche is uitgevoerd in het lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden o.a. gebruikt om klanten in de gelegenheid te stellen proefritten te maken en zijn alleen verkrijgbaar voor erkende bedrijven in de auto- of motorbranche.

  Blauwe (historische) kentekenplaat:

  De blauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen met een "datum eerste toelating" in Nederland voor 1 januari 1978. Deze plaat blijft in de huidige vorm bestaan en hoeft dus niet te worden omgewisseld. Voorwaarde voor het voeren van deze blauwe plaat is dat hiervan op het kentekenbewijs een vermelding staat.

  Kentekencombinatie kentekenplaat:

  Kentekencombinaties blijven veranderen. De combinatie kan op verschillende manieren worden opgebouwd. De kentekencombinatie kan bijvoorbeeld bestaan uit twee cijfers, drie letters en dan weer een cijfer. Bij deze kentekencombinatie is de kans op ongewenste woordvorming groter. Het kenteken (12 - ABC - 3) heeft namelijk drie opeenvolgende letters in het kenteken. Daarom worden er bij deze combinatie geen klinkers gebruikt. Een aantal maatschappelijk onaanvaardbare lettercombinaties is op voorhand uitgesloten.
  omkatten
  Omkatten auto's: Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt...... Lees hier meer over omkatten auto.
  hoe kentekenbewijs overschrijven
  Overschrijven van een kentekenbewijs: Voorheen bestond het kentekenbewijs uit drie papieren documenten (voertuigbewijs, tenaamstellingbewijs en overschrijvingsbewijs) Tegenwoordig ziet het kentekenbewijs er als een pasje uit. Als u een auto overschrijft met een oude papieren kentekenbewijs, zal deze na het overschrijven vervangen worden door...... Lees hier meer over kentekenbewijs overschrijven.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  auto importeren
  Importeren auto: Wanneer u een auto aanschaft vanuit het buitenland moet u dit voertuig eerst volgens bestaande procedures in Nederland invoeren. Tot die tijd mag u met deze auto geen gebruik maken van de openbare weg. U hoeft geen aangifte te doen van invoerrechten als u de auto of motor hebt gekocht in een EU-land.Voor nieuwe auto’s moet u wel BTW betalen....... Lees hier meer over importeren auto.
  autodiefstal inbraak via hacken
  Autodiefstal auto inbraak en hacken: Natuurlijk gebeurd het losbreken van een autodeur of het intikken van een zijruit nog steeds maar de auto van nu zit boordevol met elektronische snufjes die vervolgens via de centrale computer (ECU) worden aangestuurd en geregeld. Zo ook elektronische systemen tegen inbraak en diefstal. De startonderbreker werk nu op..... Lees hier meer over hoe autodieven te werk gaan.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  zelfbouw camper
  Bus ombouwen tot camper: Om tijdens een vakantie of een lange reis optimaal te genieten van je vrijheid dan is het reizen met een camper zeer aan te raden. Je verplaats gemakkelijk van A naar B en op bestemming ben je binnen No-time aan het koken of in bed een boek te lezen. Het reizen met een camper kan ook financieel een succes zijn. Je hebt namelijk een...... Lees hier meer over bus ombouwen tot camper.
  flitspaal
  Flitspalen en gewaarschuwd worden: Er wordt door middel van allerlei technieken van alles aan gedaan mensen op de hoogte te houden van de locaties van de flitspalen zodat u op tijd gewaarschuwd wordt. Buiten de bekende navigatie FlitsSMS: Goedkoopste dienst die er bestaat. U kunt per regio, per weg en tussen welke tijden u meldingen wilt ontvangen. Flits E mail: U ontvangt de..... Lees hier meer over flitspalen.
  schorsen overschrijven
  Kenteken / auto schorsen: Stel u heeft uw auto een langere periode niet nodig, maar wilt de auto niet verkopen. Dan is het ook mogelijk de auto voor een bepaalde tijd te schorsen. De maximale schors tijd is een jaar maar kan altijd verlengt worden. Voor een auto die geschorst is hoeft geen verzekering en belasting te worden betaald. Wel moet de auto dan op.... Lees hier meer over schorsen auto en autohandel.
  aankoopadvies occasion
  Aankoopadvies occasion: Maak een proefrit met de auto en maak tijdens deze proefrit niet alleen gebruik van een egaal wegdek maar bijvoorbeeld ook een wegdek van klinkers. Op deze manier kunt u controleren hoe de veren zijn en of er geen vreemde geluiden aan de auto aanwezig zijn. Daarnaast is het een tip om tijdens de proefrit even onderweg te parkeren..... Lees hier meer over aankoop advies tweedehands auto.
  verkeers boetes
  Snelheidsovertredingen: Die snelheidsovertredingen komen zoveel voor omdat het zo makkelijk is om er één te begaan. De meeste mensen hebben al een snelheidsovertreding begaan. Dit komt omdat alles veel te gemakkelijk te bereiken is met de auto. Het uitgebreide wegennet maakt de auto veel handiger dan het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer...... Lees hier meer over snelheidsovertredingen.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes