Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS

De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen zijn er voor om het voor de bestuurder veiliger te maken. Maar waar staan deze afkortingen voor, en hoe werken deze systemen.

ABS

De afkorting ABS staat voor antiblokkeersysteem en is een onderdeel van het remsysteem wat er voor zorgt dat de remmen bij plotseling remmen niet blokkeren. Het is vergelijkbaar met pompend remmen bij een auto zonder ABS. Een sensor bij de wielen zorgt ervoor dat het antiblokkeersysteem in werking wordt gezet. Door ABS blijft een auto bij plotseling remmen goed bestuurbaar.

ASR, TCS, ASC, ETC en ETS

Al deze systemen werken als tractie controle / anti slip systeem en werken het in slip raken van de auto dus tegen. Zo zal bij het inwerking treden het ene systeem het motor vermogen of de remkracht afzonderlijk gecorrigeerd worden en bij een ander systeem bijvoorbeeld beide tegelijk . Voor bovenstaande afkortingen geld dan ook dat bij het in slip raken van de auto de aanwezige computer (ECU) de auto zal corrigeren.

ESP, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA en VSC

Al deze systemen zijn voor de stabiliteitscontrole van de auto. Zo staat de afkorting ESP voor Electronic Stability Program. Als tijdens het rijden de auto dreigt te slippen of er moet plotseling uitgeweken worden, zal de bestuurder van de auto geholpen worden door het ESP systeem. Ook het ESP systeem bestaat uit registrerende sensoren. Bijvoorbeeld bij gladheid zal het systeem zijn werk doen door de wielen te stabiliseren en zo de auto de juiste richting op te sturen.

EBA en BAS

Beide afkortingen hebben een vergelijkbare functie. Zo staat de afkorting EBA voor Electronic Brake Assist Met als functie te registreren op welke manier de rempedaal wordt ingetrapt, om vervolgens assistentie te leveren bij het maken van een noodstop en zo de remweg te verkorten.

EBD - EBV

Beide afkortingen hebben een vergelijkbare functie: En wel voor de verdeling van de remkracht op de voor en achterwielen. Doordat de auto tijdens het remmen naar voren duikt zal de remkracht over de voor en achterwielen verdeeld moeten worden. Zo staat de afkorting EBD voor Electronic Brakeforce Distribution.

Onderwerp gerelateerde artikelen

eCall system
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt Lees hier meer over eCall systeem.
airbags
Airbags en de Auto: Momenteel wordt er door de constructeurs en de toeleveranciers druk gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen. Men stelt vast dat steeds meer wagens standaard uitgerust worden met verschillende airbags, die ook bescherming kunnen bieden in geval van een zijdelingse aanrijding. Ook veiligheidsgordels zullen kunnen worden uitgerust met een klein luchtkussen Lees hier meer over de auto en airbags.
diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
airco
Auto en Airco: Een auto airconditioning systeem is op het natuurkundige principe van een warmtepomp gebaseerd. De belangrijkste component van een airco is een compressor die via een aandrijfsnaar en een magneetkoppeling door de motor van de auto wordt aangedreven. Deze compressor transporteert via de in de airco circulerende koelvloeistof de warmte uit het Lees hier meer over airco in de auto.
navigatie
Informatie navigatiesystemen: De laatste jaren hebben zich grote ontwikkelingen afgespeeld op het gebied van GPS en navigatiesystemen. 40 jaar geleden was het alleen mogelijk om posities te bepalen met een afwijking van enkele kilometers, terwijl er tegenwoordig op enkele meters nauwkeurig de positie van een object kan worden berekend. De trend is dat de Lees hier meer over navigatiesystemen.
kabelboom
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
airco teken
Auto airco controleren en/of bijvullen: De auto airco is een gesloten compressor die via de multiriem wordt aangedreven. In het airco systeem bevindt zich koudemiddel en compressorolie. Deze worden onder hoge druk ingebracht en gecontroleerd. De compressorolie (speciale airco olie) wordt door het koudemiddel meegenomen en draagt zorg voor de nodige smering Lees hier meer over bijvullen auto airco.
gps tracker
GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
dashcam
Uitleg advies werking en functie dashcam: Veel mensen in Nederland en België zijn wel bekend met de vele filmpjes die dagelijks op internet opduiken. Veelal zijn ze gefilmd in Rusland en is er een zwaar verkeersongeval op te zien. Andere keren passeren grappige gevallen van pogingen tot verzekeringsfraude langs. Maar wellicht wel de allerbekendste Lees hier meer over werking en advies dashcam.
batterij autosleutel
Batterij autosleutel wel of niet vervangbaar: In veel gevallen is het eenvoudig de batterij van een autosleutels zelf te vervangen, maar het kan ook voorkomen dat deze helemaal niet vervangen kan en hoeft te worden. In het laatste geval adviseert de autofabrikant dan ook alle bijgeleverde sleutel minimaal één keer per jaar te gebruiken zodat Lees hier meer over het vervangen van een autosleutel batterij.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl