De kabelboom is de verbinding van het communicatienetwerk van elke auto

Kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties die de elektronica in de auto aansturen. Tegenwoordig bevatten alle moderne auto’s deze opties. Denk hierbij aan het motormanagement systeem, stuurbekrachtiging, elektrische ramen, airconditioning, verlichting etc. Al deze functies worden aangestuurd door chips IC’s die de kabelboom gebruiken om met elkaar te communiceren. Een kabelboom bestaat al gauw uit meer dan 1000 kabels. Deze hebben bij elkaar een lengte van ruim een kilometer. Stelt u zich voor dat er ergens in de kabelboom een kabelbreuk voordoet, en hoeveel zoekwerk het met zich meebrengt deze op te sporen. Ook komt het voor zoals bijvoorbeeld bij een uitgebrand dashboard dat de gehele kabelboom vervangen dient te worden. Ook is het met de uitgebreide elektronica van tegenwoordig niet verstandig zomaar kabels te koppelen of te verlengen. Alle elektronica is tegenwoordig veel nauwkeuriger op elkaar afgestemd en berekend. Zo is de kans groot dat u een probleem veroorzaakt.

Toename auto elektronica en kabelboom

De hoeveelheid elektronica in een auto neemt echter steeds verder toe. De automobilist wil meer functies, zoals navigatie, Bluetooth en parkeersensoren. Daarnaast maken de fabrikanten de auto’s steeds veiliger met ‘adaptive cruise control’ en stabilisatie programma’s. Ook hiervoor is elektronica nodig. Het gevolg van deze ontwikkeling is dat de kabelboom in de auto aan steeds hogere eisen moet voldoen en steeds slimmer moet functioneren. Langs de ouderwetse kabelboom zien we ook steeds meer kabelbomen die uit meerdere netwerken bestaat. Voorbeelden van kabelboom datanetwerken zijn het LIN en CAN netwerk. Met een LIN netwerk stuurt men bijvoorbeeld de centrale portiervergrendeling en de elektrische ramen aan. Maar de ontwikkelingen houden natuurlijk niet op en zullen steeds doorgaan met vernieuwingen. Het belangrijkste hierbij is dat het een zeer betrouwbaar en snel reagerend netwerk zal moeten zijn. Denk daarbij aan veiligheid zoals de remmen en de airbag van de auto. Het netwerk wat daar het meest voor gebruik word is het met hoge bandbreedte FlexRay netwerk. Maar zo ook het Ethernet netwerk helpt bij het uitbreiden van elektronische opties. Denk hierbij met name aan camera doeleinden zoals een achteruitrijcamera. Door deze door ontwikkelingen zullen er steeds meer elektronische mogelijkheden voor de auto ontstaan en zal er dus steeds minder aan kabelboom aanwezig zijn.

Hoe te werk gaan bij mogelijke kabelbreuk

Controleer van te voren altijd buiten de zekering of het niet om een massa probleem gaat. Dit doet zich voor als een kabelbreuk en komt in de regel meer voor. Daarnaast controleert men met een proeflampje eerst of er stoom op desbetreffende zekering en kabel staat. Hiervoor gebruikt je een 12V proeflampje waarvan je het knijpertje goed aan de massa vast maakt. Vaak hebben deze proef lampjes een spitse punt waarmee door de isolatie geprikt kan worden. (test het proeflampje eventueel op accu van de auto) Het is natuurlijk ook mogelijk de kabelbreuk met een multimeter op te sporen. Als er geen stroom gemeten wordt ga je steeds verder terug meten om zo achter de eventuele breuk van de kabel te komen. Ook zijn er Bedrading Tester te koop hiermee kunnen fouten in het elektrische systeem snel opgespoord worden.

Onderwerp gerelateerde artikelen

diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
Verbranding motor
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte Lees hier meer over verbranding motor.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
Inhouden en stotteren
Inhouden en stotteren: Was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
Elektrode afstand bougie
Elektrode afstand bougie: Om de verbranding in de cilinder tot stand te brengen hebben we een vonk van de bougie nodig. Op het moment dat in de cilinder het benzine lucht mengsel wordt samengeperst is voor de ontbranding de vonk van de bougie nodig. De bougie wordt gevoed door de bobine die een hoogspanning van ongeveer 10.000 volt naar de bougie Lees hier meer over elektrodeafstand bougie.
relais auto
Wat zijn en waar bevinden zich de relais bij mijn auto: U wilt een of meerdere relais van de auto op werking controleren. Maar u weet niet waar de relais zich bevinden of waarvoor welke relais dient. Wellicht bekend bij u is een relai een door een elektromagneet bediende schakelaar. Als er twijfel is of een relai wel of niet schakelt is dit eenvoudig te controleren door tijdens Lees hier meer over auto relais.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl