Weetjes uitleg advies werking en functie dashcam

Veel mensen in Nederland en België zijn wel bekend met de vele filmpjes die dagelijks op internet opduiken. Veelal zijn ze gefilmd in Rusland en is er een zwaar verkeersongeval op te zien. Andere keren passeren grappige gevallen van pogingen tot verzekeringsfraude langs. Maar wellicht wel de allerbekendste zijn de videobeelden van een neerstortende meteoriet die door vele automobilisten werd opgenomen. We hebben het hier natuurlijk over beelden die zijn opgenomen met een dashcam.

Ook in onze contreien worden deze camera’s voor in de auto steeds populairder. Er is eigenlijk ook alle reden toe. Hoewel het aantal verkeersongevallen gelukkig nog steeds jaarlijks afneemt, zit er een stijgende lijn in het aantal gevallen van verzekeringsfraude en vandalisme tegen verkeersvoertuigen. Met een dashcam gemonteerd in de auto heeft men gelukkig meestal voldoende visueel bewijsmateriaal om deze kwesties op een eerlijke, objectieve manier op te lossen. Waar het vroeger nog wel eens voor kon komen dat door (valse) getuigenverklaringen, of een verkeerde interpretatie van de situatie de schuld van een botsing of verzekerings dispuut de schuld in de schoenen van de verkeerde partij werd geschoven, geeft het bewijs dat is gefilmd met een auto camera nu veelal de doorslag. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen besluiten om een dashcam te kopen. Niet alleen geeft het een geruststellend gevoel, maar het apparaat kan ook een hoop toekomstige ellende besparen. Dit in combinatie met de recente prijsdalingen heeft ervoor gezorgd dat deze auto camera’s definitief zijn doorgebroken in Nederland.

Hoewel het principe erg simpel lijkt, en het monteren en bedienen van een dashcam dat veelal ook is, zijn er toch een aantal punten waar u goed op moet letten als u een dashboard camera aan wilt schaffen. Vandaar ook dat we in samenwerking met de dashcam specialisten van Voordeeldashcam hier een handig overzicht geven van alle weetjes en tips over deze auto camera’s. Allereerst is het van belang om te weten dat er veel verschillende opties zijn bij het kiezen van een dashcam. Afhankelijk van uw budget en uw persoonlijke behoeften, raden we u dus aan deze goed door te nemen vooraleer u overgaat tot een auto camera kopen.

Functionaliteiten dashcam

Hieronder vindt u een kort overzicht van de belangrijkste verschillende functionaliteiten.

  • Beeldkwaliteit: Grofweg zijn er twee opties bij het kiezen van de beeldkwaliteit van uw dashboard camera. De meeste dashcams kunnen tegenwoordig filmen in Full HD (1080P). Dit is de allerhoogste kwaliteit en maakt het mogelijk om een goed onderscheid te maken tussen alle verschillende weggebruikers. Afhankelijk van de afstand tussen uw voertuig en een ander voertuig is het vaak zelfs mogelijk om het kenteken van de andere automobilist te lezen. Ideaal dus bij gevallen van wegpiraten die na een gevaarlijke actie op de weg de vlucht nemen. Er zijn ook auto camera’s die alleen kunnen filmen in een lagere beeldkwaliteit dan Full HD, maar door de ruime keuze in 1080P dashcams, raden we deze niet aan. Ook qua prijs ontlopen ze elkaar niet zoveel.

  • GPS-functie: Duurdere modellen hebben vaak een ingebouwde GPS-logger. Deze zorgt ervoor dat zowel de locatie als de snelheid worden geregistreerd. Als u later de beelden terugkijkt zult u deze gegevens in de hoek van het beeld aantreffen. De voordelen van een ingebouwde GPS-functie zijn duidelijk. Bij een eventueel verkeersongeluk kunt u precies aantonen hoe snel u reed en op welke plek het voorval zich heeft voorgedaan (ideaal bij zogenaamde “doorrijders”). Dashboard camera’s met deze functie zijn wel vaak een stuk duurder.

  • G-sensor: Hoewel vrijwel iedere carcam over deze optie beschikt tegenwoordig, is het toch belangrijk om te verklaren wat het precies inhoudt. Een G-sensor is een ingebouwd mechanisme dat na het registreren van een shock (zoals bij een verkeersongeval) de beelden zal vergrendelen en beveiligd opslaat. Dit is erg belangrijk omdat -afhankelijk van de kwaliteit van de beelden en de capaciteit van het geheugen- de oude videobeelden na een aantal uren automatisch worden overschreven als het geheugen vol raakt. Bij een zwaar ongeluk, waar bijvoorbeeld een ambulance aan te pas moeten komen, kan het voorkomen dat de politie geen idee heeft van het bezit van de dashcam en de auto camera dus uren of zelfs dagen door zou draaien. Met als gevolg dat de beelden van het ongeval al lang overschreven zouden zijn. De G-sensor maakt dit onmogelijk.

  • Bewegingsdetector: Sommige apparaten beschikken over een bewegingsdetector. Deze functionaliteit is uitermate handig wanneer u uw voertuig vaak op onbeveiligde plekken neerzet. Zodra de detector namelijk beweging registreert, zal de dashcam automatisch beginnen met filmen. Mocht een vandaal dus uw auto bekladden – of erger-, dan is de kans dus groot dat u bewijsmateriaal heeft verzameld en de dader mogelijk op te sporen is. In combinatie met de hieronder genoemde “night vision” optie, is deze optie ook uitermate geschikt bij het parkeren op slecht verlichte plekken.

  • Night Vision: Deze optie spreekt natuurlijk voor zich. Met deze ingebouwde nachtzicht optie zult u altijd verzekerd zijn van de allerscherpste beelden. Al is het pikkedonker, door de ingebouwde infrarood LEDs zullen de beelden alsnog haarscherp zijn.

Redenen om een dashcam te kopen

Nu we het hebben gehad over de belangrijkste opties van een dashcam, zullen we u een tweetal tips geven waarom het een goed idee kan zijn om een dashcam te kopen.

Uw stille ooggetuige: Zoals al eerder aangegeven is een auto camera een stille oog getuige die u van volledig onafhankelijk bewijsmateriaal kan voorzien. Voor velen is dit dan ook de allerbelangrijkste reden om er een te kopen. De kans op eeuwigdurend getouwtrek met de verzekering, of problemen met de politie of justitie worden ineens een stuk kleiner.

Mogelijke korting op uw verzekeringspremie: Zoals al eerder aangegeven is een auto camera een stille ooggetuige die u van volledig onafhankelijk bewijsmateriaal kan voorzien. Voor velen is dit dan ook de allerbelangrijkste reden om er een te kopen. De kans op eeuwigdurend getouwtrek met de verzekering, of problemen met de politie of justitie worden ineens een stuk kleiner.

Het monteren van een dashcam

Als deze weetjes u eenmaal hebben overgehaald om een dashcam te kopen, is het zeer eenvoudig om hem in uw auto te installeren. U krijgt er altijd een gebruiksaanwijzing bij waarin dit stapsgewijs staat uitgelegd, maar we zullen het voor de volledigheid nog even vermelden:

Nadat de doos is opengemaakt zult u zien dat er een aantal onderdelen zijn, die samen ervoor zorgen dat u op een zo stabiel mogelijk manier de verkeerssituatie om uw heen kunt vinden:

  • De dashcam.
  • Dashcamhouder.
  • Zuignap.
  • Autolader. = Geheugenkaart (optioneel)

Het monteren is nu zeer eenvoudig. Allereerst maakt u de dashcam houder vast aan de zuignap (bij sommige apparaten is dit een geheel). Deze drukt u stevig tegen de voorruit. Nadat dit is gebeurd, voegt u eventueel de geheugenkaart in de dashcam. Hierna klikt u de dashcam vast in de dashcam houder. De autolader wordt in de dashcam gestoken en daarna in de sigarettenaansteker van uw voertuig. Dat is alles! Zodra u het contact omdraait, zal uw dashcam automatisch beginnen te filmen en kunt u met een gerustellend gevoel in het verkeer gaan deelnemen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
navigatie
Informatie navigatiesystemen: De laatste jaren hebben zich grote ontwikkelingen afgespeeld op het gebied van GPS en navigatiesystemen. 40 jaar geleden was het alleen mogelijk om posities te bepalen met een afwijking van enkele kilometers, terwijl er tegenwoordig op enkele meters nauwkeurig de positie van een object kan worden berekend. De trend is dat de Lees hier meer over navigatiesystemen.
Smart car sensor
De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem de smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde proef hebben een jaar Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
eCall system
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt Lees hier meer over eCall systeem.
Inhouden en stotteren
Inhouden en stotteren: Was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
Elektrode afstand bougie
Elektrode afstand bougie: Om de verbranding in de cilinder tot stand te brengen hebben we een vonk van de bougie nodig. Op het moment dat in de cilinder het benzine lucht mengsel wordt samengeperst is voor de ontbranding de vonk van de bougie nodig. De bougie wordt gevoed door de bobine die een hoogspanning van ongeveer 10.000 volt naar de bougie Lees hier meer over elektrodeafstand bougie.
relais auto
Wat zijn en waar bevinden zich de relais bij mijn auto: U wilt een of meerdere relais van de auto op werking controleren. Maar u weet niet waar de relais zich bevinden of waarvoor welke relais dient. Wellicht bekend bij u is een relai een door een elektromagneet bediende schakelaar. Als er twijfel is of een relai wel of niet schakelt is dit eenvoudig te controleren door tijdens Lees hier meer over auto relais.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl