Onderhoud van hybride en volledig elektrische auto’s

We zien de technieken in de autowereld sterk veranderen zo zien we buiten de hybride auto’s ook de volledig elektrische auto’s toenemen. Met deze veranderingen verandert ook het onderhoud van de auto . Zo zal bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem in de toekomst steeds minder vaak voorkomen. De reden daarbij is dat een hybride en volledig elektrische auto in vergelijking met een compleet uitgeruste verbrandingsmotor geen distributieriem meer hebben. Elektromotoren hebben sowieso veel minder draaiende delen. Als voorbeeld nemen we de volledig elektrische auto van het model Tesla S. Deze heeft geen koppeling en geen complete versnellingsbak . De elektromotor staat via een overbrenging rechtstreeks met de wielen in verbinding.

Onderhoud en reparatie bij nieuwe technieken

Door al deze veranderingen in technieken liggen er voor garagebedrijven steeds meer nieuwe uitdagingen. Ook zullen garage bedrijven steeds meer geavanceerde apparatuur en specifieke deskundigheid in huis moeten hebben. Met deze ontwikkelingen zullen eenvoudige kleine garagebedrijven het in de toekomst dan ook een stuk lastiger krijgen. Met name in de aandrijf en hoogspanning technologie zal er nieuwe kennis nodig zijn. Maar ook bij een systeem als hybride waar de combinatie verbrandingsmotor en elektromotor aan de orde is zal het stellen van een diagnose stukken lastiger en ingewikkelder zijn. Ook het omgaan met hoogspanning tot wel 800 Volt zal steeds meer specialistische kennis vereisen. Om reparatiewerkzaamheden aan hybride en elektrische voertuigen veilig en efficiënt uit te kunnen voeren zullen er langs opleidingen in speciale diagnosetechnieken ook opleidingen in hoogspannings technologie gevolgd moeten worden. Met al deze veranderingen in de autotechniek zal het dus ook voor de doe het zelver en de beunhaas steeds lastiger worden om zelf aan de auto te sleutelen.

De hybride-elektrische auto en pech onderweg

Ook bij elektrische aangedreven auto’s komen natuurlijk storingen en problemen voor waardoor de auto niet start of stil kan komen te staan. Daarvoor zullen ook de hulpdiensten gespecialiseerde mensen in dienst moeten hebben. Bij diagnose en onderhoudswerkzaamheden met hoge spanningen is het dan ook met name belangrijk om de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Denk daarbij ook aan een ongevalschade of gewoon bij het schoonmaken van de motorruimte. Zo zullen buiten de mensen van bijvoorbeeld de wegenwacht ook brandweerlieden en andere hulpverleners op de hoogte moeten zijn van het mogelijk hoogspanning gevaar. Het is dan ook verstandig om bij pech of een ongeval altijd aan de hulpdiensten door te geven dat het een hybride of elektrische auto betreft.

Pech onderweg en hulp van autodealer

Als u een nieuwe of vrij nieuwe elektrische auto rijd en u heeft problemen neemt u waarschijnlijk als eerste contact op met de garage waar u de auto heeft gekocht. Zo heeft bijvoorbeeld Tesla de mogelijkheid om met behulp van de laatste cijfers van het chassisnummer op afstand een verbinding met uw auto te maken en zo ook de toegang tot het systeem van uw auto heeft . Zij kunnen daarbij de opgeslagen data uitlezen en inzien en zo ook de laatst uitgevoerde handelingen beoordelen. Een mogelijk probleem is bijvoorbeeld dat het accupakket niet meer of niet goed wordt opgeladen. Met daarbij een mogelijke oorzaak van een defecte lader. Hiermee bedoelen we niet de laadpaal maar de lader die zich in de auto zelf bevindt. Deze lader regelt de lading voor het accupakket als deze stuk is kan het systeem totaal in de war raken waardoor het bijvoorbeeld lijkt dat de accu’s vol zijn terwijl dat niet het geval is.

Afkortingen en uitleg werking van elektrische aangedreven auto’s

  • (sHEV) Sterke hybride elektrische voertuigen:

Sterke hybride auto’s oftewel volledige hybride auto’s. Bij deze uitvoering is de verbrandingsmotor aangevuld met een elektromotor. De volledige hybride wordt aangedreven door een verbrandingsmotor. Volledige hybriden kunnen daarbij over korte afstanden wel volledig op elektriciteit rijden. De nodige energie wordt door een benzine of dieselmotor gegenereerd. Hierdoor is er dus geen oplaadpunt nodig.

  • (PHEV) Plug-in hybride:

De Plug-in hybride is zoals de naam het al zegt wel oplaadbaar en kan dan ook over langere afstanden elektrische rijden. Als de acculading onvoldoende is neemt de motor de aandrijving over.

  • (EVRex) Elektrische auto met range extender:

Een Range extender is een klein formaat verbrandingsmotor die bij afname van het laadniveau het accupakket kan bijladen. In vergelijking met de plug-in hybride worden de wielen hierbij niet rechtstreeks aangedreven.

  • (BEV) Accuaangedreven elektrische auto:

Een volledig elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor. Een volledig elektrische auto maakt dus enkel gebruik van elektromotoren. Het vermogen voor de aansturing is afkomstig uit het accupakket. Het opladen van dit accupakket gebeurt niet tijdens het rijden maar alleen door middel van oplaadpalen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
ontwikkeling verbrandingsmotor
Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
kabelboom
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
elektrische-auto
Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar Lees hier meer over de elektrische auto.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
Werking dieselmotor
Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk Lees hier meer over Werking dieselmotor..
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl