Onderhoud van hybride en volledig elektrische auto’s
We zien de technieken in de autowereld sterk veranderen zo zien we buiten de hybride auto’s ook de volledig elektrische auto’s toenemen. Met deze veranderingen verandert ook het onderhoud van de auto . Zo zal bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem in de toekomst steeds minder vaak voorkomen. De reden daarbij is dat een hybride en volledig elektrische auto in vergelijking met een compleet uitgeruste verbrandingsmotor geen distributieriem meer hebben. Elektromotoren hebben sowieso veel minder draaiende delen. Als voorbeeld nemen we de volledig elektrische auto van het model Tesla S. Deze heeft geen koppeling en geen complete versnellingsbak . De elektromotor staat via een overbrenging rechtstreeks met de wielen in verbinding.
Onderhoud en reparatie bij nieuwe technieken
Door al deze veranderingen in technieken liggen er voor garagebedrijven steeds meer nieuwe uitdagingen. Ook zullen garage bedrijven steeds meer geavanceerde apparatuur en specifieke deskundigheid in huis moeten hebben. Met deze ontwikkelingen zullen eenvoudige kleine garagebedrijven het in de toekomst dan ook een stuk lastiger krijgen. Met name in de aandrijf en hoogspanning technologie zal er nieuwe kennis nodig zijn. Maar ook bij een systeem als hybride waar de combinatie verbrandingsmotor en elektromotor aan de orde is zal het stellen van een diagnose stukken lastiger en ingewikkelder zijn. Ook het omgaan met hoogspanning tot wel 800 Volt zal steeds meer specialistische kennis vereisen. Om reparatiewerkzaamheden aan hybride en elektrische voertuigen veilig en efficiënt uit te kunnen voeren zullen er langs opleidingen in speciale diagnosetechnieken ook opleidingen in hoogspannings technologie gevolgd moeten worden. Met al deze veranderingen in de autotechniek zal het dus ook voor de doe het zelver en de beunhaas steeds lastiger worden om zelf aan de auto te sleutelen.
De hybride-elektrische auto en pech onderweg
Ook bij elektrische aangedreven auto’s komen natuurlijk storingen en problemen voor waardoor de auto niet start of stil kan komen te staan. Daarvoor zullen ook de hulpdiensten gespecialiseerde mensen in dienst moeten hebben. Bij diagnose en onderhoudswerkzaamheden met hoge spanningen is het dan ook met name belangrijk om de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Denk daarbij ook aan een ongevalschade of gewoon bij het schoonmaken van de motorruimte. Zo zullen buiten de mensen van bijvoorbeeld de wegenwacht ook brandweerlieden en andere hulpverleners op de hoogte moeten zijn van het mogelijk hoogspanning gevaar. Het is dan ook verstandig om bij pech of een ongeval altijd aan de hulpdiensten door te geven dat het een hybride of elektrische auto betreft.
Pech onderweg en hulp van autodealer
Als u een nieuwe of vrij nieuwe elektrische auto rijd en u heeft problemen neemt u waarschijnlijk als eerste contact op met de garage waar u de auto heeft gekocht. Zo heeft bijvoorbeeld Tesla de mogelijkheid om met behulp van de laatste cijfers van het chassisnummer op afstand een verbinding met uw auto te maken en zo ook de toegang tot het systeem van uw auto heeft . Zij kunnen daarbij de opgeslagen data uitlezen en inzien en zo ook de laatst uitgevoerde handelingen beoordelen. Een mogelijk probleem is bijvoorbeeld dat het accupakket niet meer of niet goed wordt opgeladen. Met daarbij een mogelijke oorzaak van een defecte lader. Hiermee bedoelen we niet de laadpaal maar de lader die zich in de auto zelf bevindt. Deze lader regelt de lading voor het accupakket als deze stuk is kan het systeem totaal in de war raken waardoor het bijvoorbeeld lijkt dat de accu’s vol zijn terwijl dat niet het geval is.
Afkortingen en uitleg werking van elektrische aangedreven auto’s
- (sHEV) Sterke hybride elektrische voertuigen:
Sterke hybride auto’s oftewel volledige hybride auto’s. Bij deze uitvoering is de verbrandingsmotor aangevuld met een elektromotor. De volledige hybride wordt aangedreven door een verbrandingsmotor. Volledige hybriden kunnen daarbij over korte afstanden wel volledig op elektriciteit rijden. De nodige energie wordt door een benzine of dieselmotor gegenereerd. Hierdoor is er dus geen oplaadpunt nodig.
- (PHEV) Plug-in hybride:
De Plug-in hybride is zoals de naam het al zegt wel oplaadbaar en kan dan ook over langere afstanden elektrische rijden. Als de acculading onvoldoende is neemt de motor de aandrijving over.
- (EVRex) Elektrische auto met range extender:
Een Range extender is een klein formaat verbrandingsmotor die bij afname van het laadniveau het accupakket kan bijladen. In vergelijking met de plug-in hybride worden de wielen hierbij niet rechtstreeks aangedreven.
- (BEV) Accuaangedreven elektrische auto:
Een volledig elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor. Een volledig elektrische auto maakt dus enkel gebruik van elektromotoren. Het vermogen voor de aansturing is afkomstig uit het accupakket. Het opladen van dit accupakket gebeurt niet tijdens het rijden maar alleen door middel van oplaadpalen.
Onderwerp gerelateerde artikelen











Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl