Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Onderhoud van hybride en volledig elektrische auto’s:


We zien de technieken in de autowereld sterk veranderen zo zien we buiten de hybride auto’s ook de volledig elektrische auto’s toenemen. Met deze veranderingen verandert ook het onderhoud van de auto . Zo zal bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem in de toekomst steeds minder vaak voorkomen. De reden daarbij is dat een hybride en volledig elektrische auto in vergelijking met een compleet uitgeruste verbrandingsmotor geen distributieriem meer hebben. Elektromotoren hebben sowieso veel minder draaiende delen. Als voorbeeld nemen we de volledig elektrische auto van het model Tesla S. Deze heeft geen koppeling en geen complete versnellingsbak . De elektromotor staat via een overbrenging rechtstreeks met de wielen in verbinding.


Onderhoud en reparatie bij nieuwe technieken:


Door al deze veranderingen in technieken liggen er voor garagebedrijven steeds meer nieuwe uitdagingen. Ook zullen garage bedrijven steeds meer geavanceerde apparatuur en specifieke deskundigheid in huis moeten hebben. Met deze ontwikkelingen zullen eenvoudige kleine garagebedrijven het in de toekomst dan ook een stuk lastiger krijgen. Met name in de aandrijf en hoogspanning technologie zal er nieuwe kennis nodig zijn. Maar ook bij een systeem als hybride waar de combinatie verbrandingsmotor en elektromotor aan de orde is zal het stellen van een diagnose stukken lastiger en ingewikkelder zijn. Ook het omgaan met hoogspanning tot wel 800 Volt zal steeds meer specialistische kennis vereisen. Om reparatiewerkzaamheden aan hybride en elektrische voertuigen veilig en efficiënt uit te kunnen voeren zullen er langs opleidingen in speciale diagnosetechnieken ook opleidingen in hoogspannings technologie gevolgd moeten worden. Met al deze veranderingen in de autotechniek zal het dus ook voor de doe het zelver en de beunhaas steeds lastiger worden om zelf aan de auto te sleutelen.


De hybride-elektrische auto en pech onderweg:


Ook bij elektrische aangedreven auto’s komen natuurlijk storingen en problemen voor waardoor de auto niet start of stil kan komen te staan. Daarvoor zullen ook de hulpdiensten gespecialiseerde mensen in dienst moeten hebben. Bij diagnose en onderhoudswerkzaamheden met hoge spanningen is het dan ook met name belangrijk om de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Denk daarbij ook aan een ongevalschade of gewoon bij het schoonmaken van de motorruimte. Zo zullen buiten de mensen van bijvoorbeeld de wegenwacht ook brandweerlieden en andere hulpverleners op de hoogte moeten zijn van het mogelijk hoogspanning gevaar. Het is dan ook verstandig om bij pech of een ongeval altijd aan de hulpdiensten door te geven dat het een hybride of elektrische auto betreft.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Pech onderweg en hulp van autodealer:


Als u een nieuwe of vrij nieuwe elektrische auto rijd en u heeft problemen neemt u waarschijnlijk als eerste contact op met de garage waar u de auto heeft gekocht. Zo heeft bijvoorbeeld Tesla de mogelijkheid om met behulp van de laatste cijfers van het chassisnummer op afstand een verbinding met uw auto te maken en zo ook de toegang tot het systeem van uw auto heeft . Zij kunnen daarbij de opgeslagen data uitlezen en inzien en zo ook de laatst uitgevoerde handelingen beoordelen. Een mogelijk probleem is bijvoorbeeld dat het accupakket niet meer of niet goed wordt opgeladen. Met daarbij een mogelijke oorzaak van een defecte lader. Hiermee bedoelen we niet de laadpaal maar de lader die zich in de auto zelf bevindt. Deze lader regelt de lading voor het accupakket als deze stuk is kan het systeem totaal in de war raken waardoor het bijvoorbeeld lijkt dat de accu’s vol zijn terwijl dat niet het geval is.

Afkortingen en uitleg werking van elektrische aangedreven auto’s:


 • (sHEV) Sterke hybride elektrische voertuigen:

 • Sterke hybride auto’s oftewel volledige hybride auto’s. Bij deze uitvoering is de verbrandingsmotor aangevuld met een elektromotor. De volledige hybride wordt aangedreven door een verbrandingsmotor. Volledige hybriden kunnen daarbij over korte afstanden wel volledig op elektriciteit rijden. De nodige energie wordt door een benzine of dieselmotor gegenereerd. Hierdoor is er dus geen oplaadpunt nodig.

 • (PHEV) Plug-in hybride:

 • De Plug-in hybride is zoals de naam het al zegt wel oplaadbaar en kan dan ook over langere afstanden elektrische rijden. Als de acculading onvoldoende is neemt de motor de aandrijving over.

 • (EVRex) Elektrische auto met range extender:

 • Een Range extender is een klein formaat verbrandingsmotor die bij afname van het laadniveau het accupakket kan bijladen. In vergelijking met de plug-in hybride worden de wielen hierbij niet rechtstreeks aangedreven.

 • (BEV) Accuaangedreven elektrische auto:

 • Een volledig elektrische auto heeft geen verbrandingsmotor. Een volledig elektrische auto maakt dus enkel gebruik van elektromotoren. Het vermogen voor de aansturing is afkomstig uit het accupakket. Het opladen van dit accupakket gebeurt niet tijdens het rijden maar alleen door middel van oplaadpalen.

  Links volledig elektrische motor - Rechts uitleg hybride auto.


  motor auto
  Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
  dieselmotor
  Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk......Lees hier meer over Werking dieselmotor.
  uitleg elektrische laden auto
  Laadpalen en opladen elektrische auto: Met de toename van hybride en elektrische auto’s nemen ook het aantal laadpalen toe. Er bestaan verschillende mogelijkheden en uitvoeringen om uw auto op te laden. Als eerste benoemen we de laadpaal aan huis. Daarmee kan je de auto via je eigen elektriciteitsnetwerk opladen. Dit kan dus ook met uit zonnepanelen...... Lees hier meer over het opladen van een elektrische auto.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  benzine motor
  Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door  Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens....Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
  soorten in elektrische auto rijden
  Uitvoeringen en verschil in elektrische auto rijden: Er bestaan meerdere mogelijkheden en uitvoeringen om elektrische auto te rijden. Het grootste verschil in deze is de hybride, de hybride plug-in, de range extender en de volledig elektrische auto. We geven een korte uitleg over de grootste verschillen bij deze vier. Ondanks dat er steeds meer laadpallen........ Lees hier meer over het verschil in elektrische auto rijden.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  onderhoudsboekje controleren
  Onderhoudsboekje en onderhoud: Het technisch bijhouden van de auto is erg belangrijk. Zo moet de auto bij een bepaalde kilometerstand of na een bepaalde periode zijn inspectiebeurt of onderhoudsbeurt ondergaan. Als het onderhoudsboekje goed bijgehouden is kunt u daar de onderhoudsgeschiedenis in terug vinden. We zien echter..... Lees hier meer over het onderhoudsboekje en interval auto onderhoud.
  ecu
  Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
  Betekenis symbolen dashboard lampjes
  Betekenis dashboard controle lampjes auto: Op het dashboard van een auto komen meerdere soorten autolampjes (symbolen) voor. Afhankelijk van wat de auto aan techniek aan boord heeft zullen er verschillende controlelampjes aanwezig zijn. Buiten de universele symbolen die alle automerken toepassen bestaan er ook nog symbolen...... Lees hier meer over betekenis symbolen dashboard lampjes.
  brandstof
  Rijden op mest: Rijden op groen gas is net als elektrisch rijden een milieuvriendelijk alternatief voor rijden op fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Auto's op groen gas scoren vooral goed voor het klimaat. De uitstoot aan het broeikasgas CO2 vermindert met 40 tot 90 procent ten opzichte van benzine, afhankelijk van de gebruikte grondstof voor groen gas..... Lees hier meer over alternatieve brandstof.
  ecall systeem
  eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
  smart car
  De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
  auto toekomst
  De auto van de toekomst: comfort en niets dan comfort! De auto van de toekomst zal steeds beter inspelen op de mens en zijn verlangens. De bestuurder zal informatie krijgen over de weersomstandigheden en over de verkeerssituatie. Hem zal de weg gewezen worden en hij zal in alle veiligheid met werkrelaties of met familie kunnen praten. Deze en nog een heleboel....... Lees hier meer over auto van de toekomst.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes