Werking dieselmotor - versuivers:

In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gaat omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk nog niet heet genoeg om de diesel spontaan te laten ontbranden. Daarom wordt de verbrandingskamer eerst even voorverwarmd door een gloeiplug om de juiste temperatuur te bereiken. Als de verbrandingskamer dan warm genoeg is en de motor lekker draait, wordt het verwarmingselement uitgeschakeld en kan het proces zich weer zonder ontsteking voortzetten.

Voordelen dieselmotor ten opzichte van de benzine motor:

  • Door de betere cilindervulling is er een hogere compressieverhouding door het ontbreken van de smoorklep en werkt zo zuiniger dan de benzinemotor. (Bij diesels wordt de brandstoftoevoer bij het gas geven direct bediend; benzinemotoren hebben een extra onderdeel, de smoorklep, waarmee de bestuurder met zijn rechtervoet de luchtstroom regelt. Lucht is een gas, dus geeft de benzine rijder letterlijk gas!)

  • Een dieselmotor draait maar weinig toeren per minuut dus ook dit werkt mee aan het zuinige verbruik. Bij een dieselmotor is het hoogste koppel al bereikt bij ongeveer 2000 toeren per minuut dus, als je vaak door de stad moet rijden waar je snelheid toch niet nodig hebt en vaak lang stilstaat is de dieselmotor veel zuiniger.

  • Dat deze motor en langere levensduur heeft is dan ook logisch. Hij maakt maar weinig toeren en slijt dan ook veel minder snel.

Nadelen dieselmotor ten opzichte van een benzinemotor

  • De dieselmotor is luidruchtiger dan een benzinemotor.(wat tegenwoordig erg is teruggenomen)

  • De motor is een tikkeltje zwaarder.

  • Het voorgloeien van de verbrandingskamer als de motor nog koud is kan niet meer als nadeel beschouwd worden. Tegenwoordig start de motor al vrijwel meteen omdat het voorwarmen heel vlot gaat.

Brandstoffen:

Uit ruwe aardolie worden veel soorten brandstoffen geproduceerd. Voorbeelden hiervan zijn; gasolie, dieselolie, kerosine en restanten daarvan. Voor snel draaiende dieselmotoren wordt gasolie gebruikt omdat het een kleinere dichtheid heeft en dus makkelijker te verbranden is. (Gasolie heeft ongeveer een dichtheid van ongeveer 840kg/m³.)

Traag draaiende (ouderwetser, laag toerental) dieselmotoren hebben een zwaardere brandstof zoals dieselolie. (Dichtheid van ongeveer 870kg/m³.) In brandstof met een grotere dichtheid zit meer energie, maar is niet voor alle motortypes geschikt. Vaak worden deze zwaardere brandstoffen gebruikt in zware voertuigen zoals bussen en vrachtauto’s.

Werking van de 4 takt dieselmotor

  • Inlaatslag: De inlaatklep is open en de uitlaatklep is gesloten de zuiger gaat het bovenste dode punt naar het onderste dode punt. Omdat de zuiger van boven naar beneden gaat zuigt hij lucht aan.

  • Compressieslag: De inlaat en de uitlaatklep zijn gesloten. De zuiger beweegt van het onderste dode punt naar het bovenste dode punt waardoor de aangezogen lucht in de cilinder samengeperst wordt. Tijdens het samenpersen van de lucht stijgt de temperatuur enorm, dat kan wel oplopen tot wel 700 ºC! Dat is natuurlijk afhankelijk van de compressieverhouding. Bij een normale benzinemotor is het hoogst bereikbare iets van 400ºC

  • Arbeidsslag: De inlaat en de uitlaatklep zijn gesloten. De temperatuur is erg hoog in de cilinder en er wordt onder enorm hoge druk door de verstuiver een klein beetje diesel in de cilinder gespoten (de diesel verneveld) . Door de hoge temperatuur komt de vernevelde brandstof al snel tot ontsteking en tot ontbranding. Omdat warme lucht uitzet ontstaat er een drukstijging en wordt de zuiger met veel kracht van het bovenste dode punt naar het onderste dode punt geduwd. Bij een benzinemotor verloopt de verbranding een stukje sneller maar wel minder geleidelijk. De diesel loopt constanter.

  • Uitlaatslag: De inlaatklep is gesloten en de uitlaatklep is geopend. De zuiger gaat nu van het onderste dode punt naar het bovenste en perst alle uitlaatgassen naar buiten toe.

De verstuiver

Eén van de belangrijkste onderdelen van de dieselmotor is de verstuiver. Een verstuiver heeft een beetje de vorm als een pen en zijn functie is om de diesel onder hoge druk de cilinder is te spuiten. Af en toe wordt er te veel brandstof in de cilinder gespoten. De overbodige brandstof wordt dan vanzelf afgevoerd naar de brandstoftank. Er zijn een aantal soorten verstuivers, maar bij de meest gebruikte verstuiver (de gatverstuiver) is de druk bij de inspuiting tussen de 150 en de 250 bar. Manier van verstuiven.

De manier van verstuiven kan verdeeld worden in 2 subgroepen; directe inspuiting en indirecte inspuiting. Bij directe inspuiting wordt de brandstof zoals het woord het al verklapt, direct de cilinder ingespoten, en de verbrandingskamer is deels in de zuiger aangebracht. Dit werd al een tijdje gebruikt in vrachtwagens en bussen, maar nog niet zo lang in motoren van personenauto’s. Sinds 1989 heeft volkswagen het in zijn dieselmotoren omdat het gewoon een stuk zuiniger is. De zuiger een heel aparte vorm omdat het mengsel van brandstof en lucht op een goede manier moet worden gemengd. Bij indirect ingespoten gaat veel warmte verloren en dus ook energie. Bij indirecte inspuiting wordt de diesel namelijk eerst in de voorkamer gespoten en daar tot ontbranding gebracht en vervolgens wordt het door de zuiger in de cilinder gezogen. Dit systeem is iets goedkoper dan directe inspuiting en komt veel voor in goedkopere en oudere auto’s. Vroeger waren ze nog niet zo handig met de dieselmotor, het werd eerst in de voorkamer gespoten omdat er anders te weinig lucht was om de brandstof tot ontploffing te brengen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

JTD Turbo
JTD Turbo's: De turbocompressor is al jarenlang gemeengoed op een dieselmotor. Goed beschouwd is het de enige mogelijkheid om een dieselmotor voldoende prestaties mee te geven. De reden hiervoor is dat een dieselmotor een relatief langzaam draaiende motor is. Dit heeft alles te maken met het feit dat het verbrandingsproces van een diesel veel langzamer Lees hier meer over JTD Turbo's.
Inhouden en stotteren
Inhouden en stotteren: Was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
Roetfilter
Roetfilter schoonmaken of vervangen - functie roetfilter: Omdat er bij een dieselmotor tijdens de verbranding roetdeeltjes ontstaan zijn met name de dieselauto’s van de laatste jaren uitgerust met een roetfilter, ook wel bekend als DPF (Diesel Partikel Filter). Een roetfilter is een filter gemonteerd tussen het uitlaatsysteem van de auto en die dus alleen bij diesel auto’s Lees hier meer over werking en onderhoud roetfilter.
Soorten filters
Soorten filters auto: Er moet het een en ander gefilterd worden om de motor goed te laten functioneren en onnodige slijtage tegen te gaan. Maar ook de lucht die de auto inkomt wordt gefilterd. Rond de motor van de auto bevinden zich de meeste filters. Waar zitten deze filters en waar dienen ze voor? We lopen in het kort door deze filters heen. Verder op de pagina Lees hier meer over alle filters in uw auto.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
ontwikkeling verbrandingsmotor
Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl