Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Elektrische auto en elektrische auto met hulpmotor:


Bij een elektrische aangedreven auto bevindt zich buiten de elektrische motor ook nog een grote batterij en een controller. Als er bij een elektrische auto gas wordt gegeven regelt de controller dat er vanuit de batterij elektrische stroom naar de motor wordt gestuurd. En de auto zal doen versnellen. Voor het opladen van de batterij gebruik men oplaadpalen, deze zijn zowel onderweg als aan huis te gebruiken. De duur van het opladen is afhankelijk van het vermogen wat er op dat moment nog in de batterij over is. Daarnaast zal door de ontwikkeling in techniek het opladen steeds sneller en mogelijk draadloos zal gaan. Zo heb je langs de volledig elektrische aangedreven auto ook nog de hybride uitvoering. Bij deze uitvoering kan de auto zowel door een verbrandingsmotor als met een elektromotor worden aangedreven. De hybride aandrijvingen onderscheiden zich in twee systemen. Dit zijn de serie en parallel constructie. In het eerste geval werkt de verbrandingsmotor alleen maar om stroom op te wekken voor de elektromotor. Bij de parallelle constructie wordt zowel de verbrandings als de elektromotor ingeschakeld. Zo combineerde Toyota in de Prius de voordelen van beide systemen. De benzinemotor dient niet alleen voor het opwekken van stroom, maar neemt desgewenst ook de aandrijving over. In de Prius regelt een controlemechanisme voortdurend de samen en wisselwerking tussen de beide motoren. Bij een lage vermogensbehoefte werkt alleen het electro gedeelte. Kan dat de vraag niet meer aan, dan springt de benzinemotor bij. Welke motor wat doet en hoe de vermogensstromen lopen, is goed te zien op het display in het dashboard. Hierop kunnen ook het actuele en het gemiddelde verbruik worden afgelezen. Ook bij de verdere uitleg over de hybride auto is de prius het voorbeeld.

Hybride en de werking van het samenspel tussen elektromotor en benzinemotor:


Spil in het hele samenspel tussen de twee motoren is een planetair tandwielstelsel (pts). Aan de ene kant van het pts komt de as van de elektromotor binnen, aan de andere kant die van de benzinemotor. De uitgaande as van het pts drijft via een kettingverbinding de eindoverbrenging aan. „De kettingoverbrenging geeft het effect van een continu variabele transmissie, het aandrijfsysteem waar Daf ooit bekend mee geworden is. Omdat alle aandrijfkrachten via het pts lopen, zijn de twee motoren niet rechtstreeks aan elkaar gekoppeld.


Het starten van een hybride auto:


Het starten van de hybride auto gaat ongemerkt. Het kenmerkende startmotor geluid ontbreekt. In deze auto is de elektromotor een als krachtbron aanwezig. Deze kan de benzinemotor starten door even rechtstreeks op de krukas aan te drijven, zodat een aparte startmotor niet nodig is. Eigenlijk is het te vergelijken met het aanslinger systeem van vroeger. Er is geen luidruchtig aanslaan van de motor. Sleutel omdraaien, wachten op een piepje en het lampje ”ready”, en de auto is rijklaar. Overigens zal bij een koude start de benzinemotor wel even aanslaan. Deze blijft dan draaien totdat de bedrijfstemperatuur is bereikt. Deze voorziening moet ervoor zorgen dat de benzinemotor zo snel mogelijk de best haalbare emissiewaarden haalt.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Benzine motor als aggregaat:


Zodra vermogen wordt gevraagd, berekent de computer waar dit vandaan moet komen. Bij rustig wegrijden werkt tot zo'n 20, 30 kilometer per uur alleen de elektromotor. Is er meer nodig, dan springt de benzinemotor bij. Het daardoor geleverde vermogen wordt opgedeeld en gaat enerzijds naar een dynamo die met de opgewekte stroom de elektromotor van voeding voorziet. Het andere deel gaat rechtstreeks via het pts naar de wielen. „Ook hier gaat het motormanagementsysteem er weer van uit dat de meeste kracht bij voorkeur door de elektrische aandrijving geleverd moet worden. De benzinemotor is dus meer aggregaat dan aandrijf bron. Dat verandert wel als de bestuurder plotseling weg of verder wil rijden. Op dat moment zal zowel de elektro - als de benzinemotor volop vermogen gaan leveren. Omdat de elektromotor nu weinig of geen stroom meer krijgt van de verbrandingsmotor wordt de capaciteit van de accu's aangesproken. Het controlemechanisme bepaalt de verhouding altijd zodanig dat het efficiëntste energieverbruik wordt gerealiseerd.

De elektriciteit en het remmen met behulp van magnetisch veld:


Bij fel accelereren moet de batterij bijspringen. bij afremmen gebeurt het omgekeerde. Bij gas loslaten valt de aandrijving weg en zal de auto door wrijving vaart minderen. Dat gebeurt bij een normale benzine auto ook. Trapt de bestuurder echter het rempedaal van zijn hybride (prius) in, dan zal niet automatisch een hydraulisch systeem in werking treden. De computer bepaalt welk deel van het remvermogen elektrisch zal worden gegenereerd en welk deel hydraulisch. Ook weer in die volgorde. Elektrisch remmen doet de Prius door het magnetisch veld van de elektromotor om te keren, dat geeft een remmende werking. De kinetische energie van de wielen wordt zo omgezet in elektrische energie, die vervolgens wordt opgeslagen in de accu. De nikkel - metaal accu's wel te verstaan. Deze zijn speciaal bedoeld voor het hybride -aandrijfsysteem. De Prius heeft ook nog een 'gewone' 12-volt accu voor de voeding van het computersysteem, de verlichting, de audio - installatie en dergelijke. Al die elektriciteit riep bij hulpverleners in eerste instantie veel vraagtekens op. Maar In de eerste Prius zaten al vier schoksensoren, die bij een botsing direct het accupakket afsluiten en het systeem uitschakelen. Daarnaast kan ten overvloede nog een zekering achter in de kofferruimte worden losgetrokken.

Tip voor de Hybride (Prius) rijder:


Kijk vooruit en rem niet te abrupt. Laat de auto uitrollen met de voet licht op het rempedaal. Door het omkeren van het magnetisch veld in de elektromotor zal de auto nu stroom opwekken en tegelijkertijd op de motor afremmen. Dan is de auto extra zuinig.
motor auto
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte.......Lees hier meer over verbranding motor.
dieselmotor
Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk......Lees hier meer over Werking dieselmotor.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
groot onderhoud combinatie apk
Uitvoeren en kosten groot onderhoud auto en APK: Voor het grote onderhoud aan uw auto komt u er bijna niet meer onderuit om een erkende garage te bezoeken. Met name voor de auto’s van de laatste jaren zal dit een garagebedrijf moeten zijn die de juiste kennis en apparatuur in huis heeft. Alleen hiermee kan het onderhoud goed en professioneel worden..... Lees hier meer over groot auto onderhoud en apk.
benzine motor
Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door  Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens....Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
ecu
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
Onderhoud reparatie hybride elektrische auto
Onderhoud van hybride en volledig elektrische auto’s: We zien de technieken in de autowereld sterk veranderen zo zien we buiten de hybride auto’s ook de volledig elektrische auto’s toenemen. Met deze veranderingen veranderd ook het onderhoud van de auto . Zo zal bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem in de toekomst steeds....... Lees hier meer over onderhoud bij hybride en elektrische auto’s.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
Betekenis symbolen dashboard lampjes
Betekenis dashboard controle lampjes auto: Op het dashboard van een auto komen meerdere soorten autolampjes (symbolen) voor. Afhankelijk van wat de auto aan techniek aan boord heeft zullen er verschillende controlelampjes aanwezig zijn. Buiten de universele symbolen die alle automerken toepassen bestaan er ook nog symbolen...... Lees hier meer over betekenis symbolen dashboard lampjes.
brandstof
Rijden op mest: Rijden op groen gas is net als elektrisch rijden een milieuvriendelijk alternatief voor rijden op fossiele brandstoffen als benzine en diesel. Auto's op groen gas scoren vooral goed voor het klimaat. De uitstoot aan het broeikasgas CO2 vermindert met 40 tot 90 procent ten opzichte van benzine, afhankelijk van de gebruikte grondstof voor groen gas..... Lees hier meer over alternatieve brandstof.
ecall systeem
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
smart car
De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
auto toekomst
De auto van de toekomst: comfort en niets dan comfort! De auto van de toekomst zal steeds beter inspelen op de mens en zijn verlangens. De bestuurder zal informatie krijgen over de weersomstandigheden en over de verkeerssituatie. Hem zal de weg gewezen worden en hij zal in alle veiligheid met werkrelaties of met familie kunnen praten. Deze en nog een heleboel....... Lees hier meer over auto van de toekomst.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes