Elektrische auto en elektrische auto met hulpmotor:

Bij een elektrische aangedreven auto bevindt zich buiten de elektrische motor ook nog een grote batterij en een controller. Als er bij een elektrische auto gas wordt gegeven regelt de controller dat er vanuit de batterij elektrische stroom naar de motor wordt gestuurd. En de auto zal doen versnellen. Voor het opladen van de batterij gebruik men oplaadpalen, deze zijn zowel onderweg als aan huis te gebruiken. De duur van het opladen is afhankelijk van het vermogen wat er op dat moment nog in de batterij over is. Daarnaast zal door de ontwikkeling in techniek het opladen steeds sneller en mogelijk draadloos zal gaan. Zo heb je langs de volledig elektrische aangedreven auto ook nog de hybride uitvoering. Bij deze uitvoering kan de auto zowel door een verbrandingsmotor als met een elektromotor worden aangedreven. De hybride aandrijvingen onderscheiden zich in twee systemen. Dit zijn de serie en parallel constructie. In het eerste geval werkt de verbrandingsmotor alleen maar om stroom op te wekken voor de elektromotor. Bij de parallelle constructie wordt zowel de verbrandings als de elektromotor ingeschakeld. Zo combineerde Toyota in de Prius de voordelen van beide systemen. De benzinemotor dient niet alleen voor het opwekken van stroom, maar neemt desgewenst ook de aandrijving over. In de Prius regelt een controlemechanisme voortdurend de samen en wisselwerking tussen de beide motoren. Bij een lage vermogensbehoefte werkt alleen het electro gedeelte. Kan dat de vraag niet meer aan, dan springt de benzinemotor bij. Welke motor wat doet en hoe de vermogensstromen lopen, is goed te zien op het display in het dashboard. Hierop kunnen ook het actuele en het gemiddelde verbruik worden afgelezen. Ook bij de verdere uitleg over de hybride auto is de prius het voorbeeld.

Hybride en de werking van het samenspel tussen elektromotor en benzinemotor

Spil in het hele samenspel tussen de twee motoren is een planetair tandwielstelsel (pts). Aan de ene kant van het pts komt de as van de elektromotor binnen, aan de andere kant die van de benzinemotor. De uitgaande as van het pts drijft via een kettingverbinding de eindoverbrenging aan. „De kettingoverbrenging geeft het effect van een continu variabele transmissie, het aandrijfsysteem waar Daf ooit bekend mee geworden is. Omdat alle aandrijfkrachten via het pts lopen, zijn de twee motoren niet rechtstreeks aan elkaar gekoppeld.

Het starten van een hybride auto

Het starten van de hybride auto gaat ongemerkt. Het kenmerkende startmotor geluid ontbreekt. In deze auto is de elektromotor een als krachtbron aanwezig. Deze kan de benzinemotor starten door even rechtstreeks op de krukas aan te drijven, zodat een aparte startmotor niet nodig is. Eigenlijk is het te vergelijken met het aanslinger systeem van vroeger. Er is geen luidruchtig aanslaan van de motor. Sleutel omdraaien, wachten op een piepje en het lampje ”ready”, en de auto is rijklaar. Overigens zal bij een koude start de benzinemotor wel even aanslaan. Deze blijft dan draaien totdat de bedrijfstemperatuur is bereikt. Deze voorziening moet ervoor zorgen dat de benzinemotor zo snel mogelijk de best haalbare emissiewaarden haalt.

Benzine motor als aggregaat

Zodra vermogen wordt gevraagd, berekent de computer waar dit vandaan moet komen. Bij rustig wegrijden werkt tot zo’n 20, 30 kilometer per uur alleen de elektromotor. Is er meer nodig, dan springt de benzinemotor bij. Het daardoor geleverde vermogen wordt opgedeeld en gaat enerzijds naar een dynamo die met de opgewekte stroom de elektromotor van voeding voorziet. Het andere deel gaat rechtstreeks via het pts naar de wielen. „Ook hier gaat het motormanagementsysteem er weer van uit dat de meeste kracht bij voorkeur door de elektrische aandrijving geleverd moet worden. De benzinemotor is dus meer aggregaat dan aandrijf bron. Dat verandert wel als de bestuurder plotseling weg of verder wil rijden. Op dat moment zal zowel de elektro - als de benzinemotor volop vermogen gaan leveren. Omdat de elektromotor nu weinig of geen stroom meer krijgt van de verbrandingsmotor wordt de capaciteit van de accu’s aangesproken. Het controlemechanisme bepaalt de verhouding altijd zodanig dat het efficiëntste energieverbruik wordt gerealiseerd.

De elektriciteit en het remmen met behulp van magnetisch veld

Bij fel accelereren moet de batterij bijspringen. bij afremmen gebeurt het omgekeerde. Bij gas loslaten valt de aandrijving weg en zal de auto door wrijving vaart minderen. Dat gebeurt bij een normale benzine auto ook. Trapt de bestuurder echter het rempedaal van zijn hybride (prius) in, dan zal niet automatisch een hydraulisch systeem in werking treden. De computer bepaalt welk deel van het remvermogen elektrisch zal worden gegenereerd en welk deel hydraulisch. Ook weer in die volgorde. Elektrisch remmen doet de Prius door het magnetisch veld van de elektromotor om te keren, dat geeft een remmende werking. De kinetische energie van de wielen wordt zo omgezet in elektrische energie, die vervolgens wordt opgeslagen in de accu. De nikkel - metaal accu’s wel te verstaan. Deze zijn speciaal bedoeld voor het hybride -aandrijfsysteem. De Prius heeft ook nog een ‘gewone’ 12-volt accu voor de voeding van het computersysteem, de verlichting, de audio - installatie en dergelijke. Al die elektriciteit riep bij hulpverleners in eerste instantie veel vraagtekens op. Maar In de eerste Prius zaten al vier schoksensoren, die bij een botsing direct het accupakket afsluiten en het systeem uitschakelen. Daarnaast kan ten overvloede nog een zekering achter in de kofferruimte worden losgetrokken.

Tip voor de Hybride (Prius) rijder

Kijk vooruit en rem niet te abrupt. Laat de auto uitrollen met de voet licht op het rempedaal. Door het omkeren van het magnetisch veld in de elektromotor zal de auto nu stroom opwekken en tegelijkertijd op de motor afremmen. Dan is de auto extra zuinig.

Onderwerp gerelateerde artikelen

startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
Startstroom
Geen startstroom meer: Maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt Lees hier meer over startstroom.
kabelboom
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl