Koppakking controleren en vervangen

Lekke koppakking: meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel (zie onderstaande tekening). Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking. Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer en hoe een koppakking te vervangen, en waar op te letten. In het motorblok bevinden zich meerdere olie en koelwater kanalen die ook in verbinding staan met de cilinderkop de koppakking zorgt hierbij o.a. voor de afdichting tussen motorblok en cilinderkop echter kan deze op den duur op verschillende posities stuk gaan. Hierbij enkele voorbeelden 1 Er kan een lek ontstaan tussen koelwater en cilinder (als het koelwater in de cilinder terecht komt krijgt men een witte rook uit de uitlaat) 2 Er kan water bij de olie terecht komen waardoor bij de oliepeilstok een witte drek te zien is. 3 Er kan olie bij het koelwater terecht komen waardoor het koelwater een witte smurrie wordt.4 De koppakking kan ook kapot zijn tussen twee cilinders in. Zo zijn er dus meerdere mogelijkheden bij een lekke koppakking er wordt dan ook geadviseerd bij twijfel van te voren de compressie te meten. Hebt u hierbij bij twee cilinders een lage tot geen compressie is de koppakking waarschijnlijk tussen de twee cilinders stuk. Dus langs de olie en koelvloeistof afdichtingen worden ook de cilinders afgedicht voor de compressie.

Hoe gaan we te werk bij het vervangen van de koppakking

Als eerste maken we de accuklem los om sluiting te voorkomen daarna tappen we het koelsysteem af u verwijderd alles wat verwijderd moet worden om de cilinderkop te kunnen demonteren. Zoals inlaat en uitlaat spruitstuk etc. Let daarbij natuurlijk wel op dat de distributieriem op tijd staat voordat u deze demonteert zodat u bij het monteren van de cilinderkop weet hoe deze moet staan. kijk op de pagina distributieriem vervangen voor informatie hierover. Als u het nodige verwijderd heeft kunt u de cilinderkop verwijderen waarna u waarschijnlijk kan zien waar de koppakking doorgelekt heeft, dit is echter niet altijd het geval omdat soms de lek zo klein is geweest dat het moeilijk te zien is Let op! er kunnen zich bij de koppakking ook nog andere afdichting ringetjes bevinden. Als u de koppakking verwijderd heeft kunt u de kant van het motorblok schoonmaken hierbij gebruikt u bijvoorbeeld een platte beitel om de koppakking resten voorzichtig te verwijderen let hierbij op dat het vuil niet in de koel en oliekanalen terecht komt, vervolgens het oppervlak schoon schuren en de kopbout schroefgaten in het onderblok schoon blazen, als deze vervuilt zijn door water en vuil kan bij het aandraaien van de kopbout de kopbout afbreken. Voordat de cilinderkop geplaatst wordt is het verstandig een druppeltje olie in de kop bout gaten te laten lopen. De cilinderkop is hierbij een ander verhaal deze zal afgevlakt moeten worden omdat deze mogelijk iets krom is maar ook kan het materiaal aangetast/ingevreten zijn wat de afdichting niet ten goede komt. Dit moet je echter laten doen bij een bedrijf, meestal wordt de gehele cilinderkop dan gecontroleerd/gereviseerd, hierbij te denken aan controleren op haarscheurtjes, klepzittingen en afdichtingen van de kleppen. Als u de cilinderkop weer in uw bezit heeft en de juiste koppakkingset heeft kan begonnen worden met het monteren hiervan let wel dat de cilinderkopbouten in de juiste volgorde en met het juiste aanhaalmoment aangedraaid worden hiervoor gebruikt men een momentsleutel voor informatie over aanhaalmomenten verwijzen wij u naar de pagina opvragen afstelgegevens.

Uitleg cilinderkop vlakken

Het komt tegenwoordig veelvuldig voor dat de cilinderkop vervormt of krom trekt. Dit komt o.a. door de hogere drukken die ook grotere materiaalspanningen veroorzaken. Door het kromtrekken van de cilinderkop heeft men lekverliezen die weer nadelig gaan werken op het rendement. Deze cilinderkop zal gevlakt moeten worden.

Als het een gietijzeren cilinderkop betreft gaat men als volgt te werk: Eerst wordt de cilinderkop vetvrij gemaakt zoals hoger omschreven en alle pakkingresten worden verwijderd. Bij diesels wordt ook het gat waar de injecteur in zit extra gereinigd.

  • De cilinderkop wordt ingespannen op de vlakbank zodanig dat de uiterste kanten een hoogteverschil hebben van maximum 0.02mm. teneinde zo weinig mogelijk materiaal weg te nemen.

  • De slijpstenen worden gerectificeerd d.w.z. schoon vlak gemaakt. Dit doet men door de steen te laten draaien en een diamantsteentje over de steen te bewegen. De steen draait hierbij tegen ongeveer 30m/sec.

  • Daarna laat men de draaiende steen op het vlak van de cilinderkop zakken en beweegt men de cilinderkop onder de draaiende steen de gekoeld wordt door een oplossing van water en een product om roestvorming te voorkomen.

  • Deze bewerking laat men doorgaan tot het gehele vlak door de steen geraakt is.

Aluminium cilinderkop vlakken

Bij aluminium cilinderkoppen werkt men met een beitel i.p.v. met een steen. Na het vlakken is het oppervlak van de cilinderkop betrekkelijk ruw en deze ruwheid hangt af van de snelheid waarmee de cilinderkop onder de beitel of steen beweegt. Er moet wel een bepaalde ruwheid zijn om later een goede afdichting te verzekeren bij het plaatsen van een gewone koppakking. Indien men een Multi gelagerde stalen pakking monteert streeft men naar een zo glad mogelijk cilinderkop vlak.

De hoeveelheid materiaal die bij het vlakken wordt afgenomen is gewoonlijk miniem. Indien men te veel materiaal gaat afnemen, zal dit gevolgen hebben op de compressieverhouding. Wanneer men een vlakke cilinderkop heeft zonder verbrandingskamer, telt dit natuurlijk minder mee. Men kan ook wel een grote beschadiging veroorzaken wanneer de zuiger de kleppen zou gaan raken. Men kan ook een dikkere koppakking monteren om dit hoogteverlies te compenseren. De constructeur geeft op hoeveel materiaal er maximum mag afgenomen worden.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Aanhaalmoment
Aanhaalmoment - aanhaalkoppel: Bij vele onderdelen van de auto moeten bouten en moeren met een bepaald koppel worden aangedraaid en/of nagetrokken. Denk daarbij aan wielmoeren en kopbouten maar ook vele andere bouten en moeren moeten tijdens een reparatie aan de auto met een vastgesteld koppel aangedraaid worden. Ook is de volgorde Lees hier meer over Aanhaalmomenten – aanhaalkoppels.
Hydraulische klepstoters
Hydraulische-klepstoters: De in en uitlaatkleppen van de motor kunnen Buiten hydraulische klepstoters ook op andere manieren via de nokkenas worden aangestuurd. Mede afhankelijk van de positie van de nokkenas is de overbrenging voor het openen en sluiten van de kleppen anders. Zo kennen we de laagliggende en bovenliggende nokkenas Lees hier meer over hydraulische klepstoters.
autogas lpg g3
Autogas-lpg-G3: Er werd van de carburator overgestapt naar de elektronische injectie omdat deze een betere dosering en timing van de brandstoftoevoer toeliet. Daaraan werd nog een katalysator met lambdasonde gekoppeld om de uitstoot verder te verminderen. De bouwers van LPG - installaties wilden dit milieuvoordeel behouden. Daarom werd het klassiek gas verdampsysteem Lees hier meer over autogas lpg g3.
Kleppen cilinderkop vervangen
Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
Inlaatspruitstuk uitlaatspruitstuk
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
Tikkende kleppen
Tikkende kleppen: Wat zijn inlaat en uitlaat kleppen? De naam zegt het al via de Inlaatkleppen komt er brandstof de cilinders binnen en via de uitlaatkleppen verlaten de uitlaatgassen de cilinders weer, De aansturing van de kleppen gebeurd via de nokkenas of nokkenassen afhankelijk van het aantal kleppen per cilinder (meest voorkomend zijn de 8 of 16 klepper) deze Lees hier meer over tikkende kleppen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl