Betrouwbaarheid kilometerstand gebruikte auto’s
Als u een auto met een lage kilometerstand op het oog heeft en de prijs is vergelijkbaar met eenzelfde soort auto met een veel hogere kilometerstand is er natuurlijk niet heel veel aan de hand. Echter, de praktijk laat zien dat auto’s met een lage kilometerstand een stuk duurder zijn. Daarnaast zal een autohandelaar een auto met een lage kilometerstand sneller verkopen dan een andere autohandelaar met de vergelijkbare auto met een hogere kilometerstand. De reden daarbij is eenvoudig, als u op internet naar een middenklasse occasion zoekt van bijvoorbeeld 5 jaar oud is het invulveld qua kilometerstand al snel onder de 100.000/125.000 km. Bij een kleine auto zal dit waarschijnlijk onder de 80.000 km zijn. Het is overigens niet zo dat een auto met een hogere kilometerstand dan opeens veel onbetrouwbaarder is, maar het is wel dat niet alleen de motor maar alle draaiende gedeeltes deze kilometerstand erop hebben zitten. Langs het feit dat u eerlijk behandeld wilt worden bestaat de kans dat de auto eerder technische gebreken ondervind. Zo zou bijvoorbeeld de interval van de distributieriem niet meer overeen kunnen komen met de kilometerstand.
Terugdraaien kilometerstand
Het terugdraaien van kilometerstanden gebeurde vroeger door de mechanische tellerklok te demonteren om zo met een handigheidje de getalletjes terug te draaien. Bij de digitale tellerklok van tegenwoordig gebeurd dit natuurlijk digitaal (hacken). Ondanks dat het terugdraaien van een kilometerstand strafbaar is zijn er voor het terugzetten van een tellerstand speciale apparaten te koop (zie afbeelding verder op deze pagina). Hiermee kan men via de OBD-2 aansluiting vrij eenvoudig de kilometerstand terugdraaien. De reden van het terug draaien van de kilometerstand is puur en alleen om meer voor de occasion betaald te krijgen en de auto sneller verkocht te krijgen. Zo betalen alle occasionkopers bij elkaar vele miljoenen te veel aan de autohandel.
Bij de vraag hoe betrouwbaar de kilometerstand van een gebruikte auto is, komt al snel de vraag waar de auto vandaan komt en dus ook of deze wel of teniet is ingevoerd.
Betrouwbaarheid kilometerstand Nederlandse auto’s
Bij auto’s uit Nederland komt het terugdraaien van kilometerstanden gelukkig steeds minder voor. Zeker in vergelijking met jaren geleden zien we daarbij een sterke terugname. Ook de in 2014 ingevoerde tellerrapport registratie (voorheen Nationale Auto Pas) van het RDW helpt daarbij sterkt mee. Om het gesjoemel met kilometerstanden tegen te gaan wordt met deze kilometerstand registratie aangegeven of een kilometerstand logisch of onlogisch is. Ook de bij een APK, bandenwissels of onderhoudsbeurt wordt de aanwezige kilometerstand vastgelegd. Helaas is het nog steeds lastig om de kilometerstand registratie geheel waterdicht te krijgen.
Meest betrouwbare kilometerstand
Een auto’s met de meest betrouwbare kilometerstand is een auto met de volledige onderhoud geschiedenis-registratie en daarbij aannemelijke verreden kilometers. Als een auto van bijvoorbeeld 5 jaar oud een kilometerstand heeft van 65.000 km, en in het onderhoudsboekje is zichtbaar dat de auto een paar keer rond de 11.000 km onderhoud heeft gehad is de juistheid van de kilometerstand zeer aannemelijk. Ook als deze auto via het kenteken bij de RDW gecontroleerd wordt, zal deze kilometerstand zonder enige twijfel als logisch worden gezien. Betrouwbaarder als genoemde situatie is er eigenlijk niet. Je weet echter nooit of er tussentijds met de kilometerstand is geknoeid. Wel is een auto met een bekende onderhoud geschiedenis voor een autohandelaar veel minder interessant om aan de kilometerstand te knoeien. Dit komt omdat er dan over het algemeen veel minder kilometers kunnen worden teruggedraaid. Conclusie vraag altijd om de onderhoudsgeschiedenis! En check of de kilometerstand logisch of onlogisch is.
Apparaat voor terugdraaien kilometerstand
Betrouwbaarheid kilometerstand bij uit België of Duitsland ingevoerde auto’s:
In Nederland zien we veel autohandelaars occasions aanbieden die vanuit België of Duitsland zijn ingevoerd. Met name in periodes dat de verkoop van nieuwe auto’s stagneert, en daardoor weinig auto’s worden ingeruild, worden er veel occasions uit België en Duitsland geïmporteerd.
- Uit Duitsland ingevoerde occasions
Bij ingevoerde auto’s vanuit Duitsland is het nadeel dat er in Duitsland geen soort van kilometerregistratie systeem bestaat. Zodra de auto is ingevoerd kan de autohandelaar de kilometerstand naar eigen wens aanpassen. Als de auto van een Nederlands kenteken wordt voorzien zal daarbij de dan aanwezige kilometerstand worden geregistreerd. De RDW beoordeelt de tellerstand dan niet als logisch of onlogische maar heeft daarover geen oordeel. Zie tekst voorbeeld hieronder.
“De RDW geeft geen oordeel over de reeks tellerstanden van dit voertuig. Dit kan twee oorzaken hebben: dit voertuig is buiten Nederland geregistreerd geweest, of aan dit voertuig is iets gewijzigd waardoor het een ander kenteken heeft gekregen”
Dus zeer zeker bij een ingevoerde auto uit Duitsland is de onderhoudsgeschiedenis een toegevoegde waarde. Helaas zit deze vaak niet meer bij de auto, Gek he’
- Uit België ingevoerde occasions
Bij occasions ingevoerd vanuit België is vaak wel meer informatie over de kilometerstand historie, alleen worden deze zo goed als nooit uitgewisseld. In november 2016 zijn Nederland en België een samenwerking gestart om zo samen de tellerfraude te bestrijden. Als u geïnteresseerd bent in een occasion die vanuit België is ingevoerd vraag dan naar de Belgische onderhoud en kilometerstand geschiedenis van deze auto.
CONCLUSIE! Wees bij de aanschaf van een gebruikte auto, en zeker bij een ingevoerde auto, alert op mogelijke tellerfraude.
Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check
-
Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.
-
De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?
-
Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?
-
De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.
Auto verleden (schade auto) Buitenland natrekken
Een voertuigidentificatienummer (VIN) in de volksmond chassisnummer of framenummer genoemd is een unieke identificatiecode die alle toegelaten wegvoertuigen moeten hebben. De code kan rechtstreeks ingeslagen zijn of op een op het chassis/frame aangebracht plaatje. Zo ook is het Nederlands kenteken gekoppeld aan het VIN. Men mag dan ook niet zomaar een ander chassis of framenummer inslaan / monteren zonder dat de RDW daarvan op de hoogte is.
Met de chassisnummer check wordt er gekeken of er voor betreffende auto een schade geregistreerd staat in onze buurlanden en in landen waar vandaan veel auto’s naar Nederland worden geïmporteerd.
De chassisnummer check is voor Iedereen die uit onderstaande landen een ingevoerde auto heeft aangekocht of wil kopen.
- België
- Duitsland
- Frankrijk
- Oostenrijk
- Zwitserland
- Verenigde staten
- (USA)
- Hongarije
- Tsjechië
Bekijk hier een voorbeeld rapport autoverleden - autogeschiedenis - autohistorie:
Bekijk hier een voorbeeld rapport van het schadeverleden van een ingevoerde auto.
Onderwerp gerelateerde artikelen









Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl