Of je oude auto nu rijp is voor de sloop, toe bent aan een ander exemplaar of misschien wel een grotere auto wilt, doe je er waarschijnlijk goed aan op zoek te gaan naar een tweedehands auto. Nieuwe auto’s zijn vaak erg duur, een nieuwe BMW bijvoorbeeld kost een vermogen terwijl je op internet makkelijk een iets jonger en dus ook een goedkope BMW vindt. Bijna alle autogarages bieden hun auto’s online aan, zo vind je gemakkelijk de auto die je zoekt ook als deze wat verder weg staat. Als je eenmaal een auto op het oog hebt kunt je ook nog eens simpel de prijzen vergelijken, zo betaal je nooit te veel voor de auto die je wilt gaan kopen. Of je nu opzoek bent naar een Renault of naar een Porsche, je droomauto vinden wordt op deze manier een eitje.
Tips bij het kopen van een tweedehands auto
Omdat het kopen van een tweedehands auto niet helemaal zonder risico is, is het verstandig één van je vrienden mee te nemen. Je vriend kan je vast een betrouwbaar advies geven over de auto die je op het oog hebt. Geef je ogen goed de kost als je de auto gaat bezichtigen, ziet de autogarage er betrouwbaar uit en let op de verkoper, wat voor indruk maakt hij op je? Bekijk de buitenkant van de auto goed, hoe zit hij de lak? Is er zichtbare schade? Tot hoe lang loopt de APK door? Aan deze dingen kun je al een beetje aflezen hoe er met de auto is omgegaan. Check ook de banden, zit er genoeg profiel op? En kijk of zowel de binnen- als buitenverlichting het doet. Als je eenmaal gaat rijden let er dan op of de motor goed start en luister of hij geen vreemde geluiden maakt. Tijdens het rijden kun je voelen of de auto goed schakelt, hoe de wegligging is en of de remmen naar behoren werken. En niet geheel onbelangrijk, wat voor gevoel geeft het rijden je? Voel je, je goed en veilig of is het misschien toch niet wat je had verwacht? Laat al deze dingen goed op je inwerken en regel eventueel een aankoop keuring tot je daadwerkelijk tot kopen overgaat. Je wilt immers een auto kopen waar je nog jaren plezier van kunt hebben.
Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check
Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.
De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?
Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?
De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.
Onderwerp gerelateerde artikelen
Omkatten auto's:
Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komtLees hier meer over omkatten auto.
Dagwaarde auto:
Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. DaarnaastLees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie:
Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgenLees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
Aanschaf occasion:
Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude autoLees hier meer over aanschaf occasion.
De autosloperij:
Een auto is rijp voor de sloop als deze niet meer te verkopen of total loss gereden is. In Nederland is de gemiddelde levensduur van een auto 14,6 jaar. De laatste jaren stijgt deze gemiddelde levensduur. Een auto verandert in een sloopauto sloopauto (of schadeauto) na een ongeval, maar ook door verwaarlozing of achterstallig onderhoudLees hier meer over hoe autosloperijen te werk gaan.
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel:
Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zalLees hier meer over kosten auto onderdelen.
Tips aanschaf occasion - oldtimer:
Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefritLees hier meer over aanschaf occasion.
Nieuwe kentekenplaat nummerbord:
Nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplatenLees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.