Procedure bij het Importeren - invoeren van een tweedehands of nieuwe auto

De reden bij het importeren van een auto zou kunnen zijn dat de auto een stuk goedkoper is dan in Nederland of dat u de auto (met bepaalde opties) niet in Nederland kunt vinden. In Duitsland en België zijn de auto’s dan ook een stuk goedkoper dan in Nederland. Maar met alleen de aankoop zijn we er nog niet. Wat komt er allemaal kijken bij het importeren van een auto? Wanneer u een auto aanschaft vanuit het buitenland moet u dit voertuig eerst volgens bestaande procedures in Nederland invoeren. Tot die tijd mag u met deze auto geen gebruik maken van de openbare weg.

Bij het importeren van een personenauto, moet er als eerste worden gezorgd voor aangifte en betaling van belasting (BPM). Dit doet u bij een BPM aangiftepunt. Vervolgens kunt u de auto laten registreren (keuren) bij de RDW. Deze geeft een nieuw kentekenbewijs af voor de auto, waarna u automatisch de rekening voor de motorrijtuigenbelasting ontvangt.

De hoogte van de BPM (Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen) die betaald moet worden is afhankelijk van de leeftijd, nieuwprijs, CO2 uitstoot en op welke brandstof (elektrische) de auto rijd. Hoe ouder de auto hoe hoger de korting op de BPM. Bereken de BPM

Ontvangen van nieuw kenteken en kentekenplaten

Voordat het kentekenbewijs per post ontvangen kan worden moet u eerst langs de douane. Deze hebben de papieren (BPM aangifteformulier en taxatierapport) nodig die u eerder van de RDW ontvangen heeft. Deze papieren worden vervolgens doorgestuurd naar de belastingdienst (BPM) in Nederland. Vanuit de belastingdienst ontvangt u een verzoek tot betaling van de BPM. Als de betaling voldaan is krijgt de RDW vanuit de belastingdienst een signaal dat het kentekenbewijs opgestuurd kan worden. Als u het kentekenbewijs heeft ontvangen kunt u de kentekenplaten laten maken.

Auto importeren en invoerrechten

Als er een auto vanuit een EU land word ingevoerd hoeven er geen Invoerrechten betaalt te worden. Bij landen buiten de EU betaalt u dus wel invoerrechten.

Invoeren auto netto of bruto prijs?

De aankoopprijs van de invoer auto in het buitenland is in principe de prijs waarvoor deze wordt aangeboden. Daarbij moet wel worden opgelet of het aankoopbedrag inclusief BTW is. Als dit namelijk niet het geval is betaald u over het aankoopbedrag de btw die in het betreffende land van toepassing is.

Overzicht van kosten die bij het invoeren van een auto gemaakt moeten worden

 • Aankoopbedrag importauto.
 • Vervoer – transport naar Nederland.
 • Eventuele Invoerrechten.
 • Nog te betalen BPM (Rest bpm)
 • Keuringskosten RDW
 • Douanekosten.
 • Kosten nieuwe Kentekenplaten.
 • Verzekering en Motorrijtuigenbelasting.

Tijdelijk kenteken invoeren auto

Tijdelijk kenteken invoeren auto vanuit Duitsland

Als er een auto vanuit Duitsland wordt ingevoerd is het mogelijk een tijdelijk kenteken te gebruiken. Echter deze is niet verder te gebruiken als tot aan de grens. Een andere optie is het Nederlandse tijdelijke kenteken. Deze kan een dag voordat u de auto laat keuren worden aangevraagd. Met dit kenteken mag u dan naar het keuringsstation rijden. Daarna mag er niet meer met de auto gereden worden totdat er een Nederlands kenteken op de auto aanwezig is. Nederland kent geen tijdelijk kenteken waarmee zonder RDW keuring meerdere dagen mag worden rondgereden.

Tijdelijk kenteken invoeren auto vanuit België

Voor België zijn er twee mogelijkheden. Dat zijn het exportkenteken, echter is deze alleen in België geldig. Een andere optie is een tijdelijk transport kenteken, deze is voor drie dagen geldig en is inclusief verzekering.

Informatie kenteken of chassisnummer / identificatienummer check

 • Het schadeverleden: heeft een auto in het verleden schade gehad en zo ja, wat was de aard van de schade.

 • De kilometerstand: klopt de kilometerstand van een auto of is de kilometerteller terug gedraaid?

 • Het aantal vorige eigenaren: hoeveel eigenaren heeft een voertuig gehad? Zijn dit er veel of is deze van de eerste eigenaar?

 • De waarde: wat is een auto waard? Wordt er teveel gevraagd voor een auto? Of voor welke prijs kunt u uw auto verkopen.

kenteken-natrekken

Auto verleden (schade auto) Buitenland natrekken

Een voertuigidentificatienummer (VIN) in de volksmond chassisnummer of framenummer genoemd is een unieke identificatiecode die alle toegelaten wegvoertuigen moeten hebben. De code kan rechtstreeks ingeslagen zijn of op een op het chassis/frame aangebracht plaatje. Zo ook is het Nederlands kenteken gekoppeld aan het VIN. Men mag dan ook niet zomaar een ander chassis of framenummer inslaan / monteren zonder dat de RDW daarvan op de hoogte is.

Met de chassisnummer check wordt er gekeken of er voor betreffende auto een schade geregistreerd staat in onze buurlanden en in landen waar vandaan veel auto’s naar Nederland worden geïmporteerd.

De chassisnummer check is voor Iedereen die uit onderstaande landen een ingevoerde auto heeft aangekocht of wil kopen.

 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Oostenrijk
 • Zwitserland
 • Verenigde staten
 • (USA)
 • Hongarije
 • Tsjechië

chassisnummer-check

Onderwerp gerelateerde artikelen

omkatten auto
Omkatten auto's: Is de aankoop van de auto uit je dromen uiteindelijk een nachtmerrie, Wees alert ! stel je voor dat de auto waar je naar opzoek bent steeds boven je budget uitkomt en opeens kom je deze op internet tegen maar dan duizenden euro's goedkoper. De koop is afgesloten en je rijd er met veel plezier en een goed gevoel mee rond. Tot de politie aan de deur komt Lees hier meer over omkatten auto.
dagwaarde
Dagwaarde auto: Bij het opzoek gaan naar een nieuwe of tweedehands auto is vaak de eerste vraag , wat is mijn eigen auto nog waard. Daarbij is vooral de leeftijd van de auto en het aantal gereden kilometers bepalend. Maar ook het vraag en aanbod aspect telt hierbij mee. Een zware auto of grote diesel is over het algemeen minder populair dan een kleine zuinige auto. Daarnaast Lees hier meer over dagwaarde auto bepalen.
verschil motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
occasion
Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto Lees hier meer over aanschaf occasion.
autosloperij
De autosloperij: Een auto is rijp voor de sloop als deze niet meer te verkopen of total loss gereden is. In Nederland is de gemiddelde levensduur van een auto 14,6 jaar. De laatste jaren stijgt deze gemiddelde levensduur. Een auto verandert in een sloopauto sloopauto (of schadeauto) na een ongeval, maar ook door verwaarlozing of achterstallig onderhoud Lees hier meer over hoe autosloperijen te werk gaan.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
aanschaf occasion
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit Lees hier meer over aanschaf occasion.
kentekenplaat nummerplaat
Nieuwe kentekenplaat nummerbord: Nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl