Wat is een DAB-autoradio en is het altijd beter dan een gewone FM-radio?

Muziek luisteren in de auto is voor veel mensen erg belangrijk. We doen dat steeds vaker met een USB of bluetooth maar voor veel weggebruikers is de radio ook nog steeds een belangrijke bron van muziek en informatie zoals nieuws en informatie over files. Tegenwoordig zien we steeds vaker DAB-autoradio’s in plaats van de ouderwetse FM-radio. Maar is dat nu echt altijd beter voor je auto of zou je soms beter kunnen kiezen voor een gewone FM-radio? We leggen je in dit blog uit wat de verschillen zijn tussen deze radio’s en in welk geval FM of DAB beter is.

DAB-FM-autoradio

FM-radio: ouderwetse radio

De analoge FM-frequenties die je in de auto ontvangt geven soms een wat storend geluid. Dat komt omdat de frequenties uit de lucht worden gevangen op de autoradio. FM is ingebouwd in de meeste auto’s en is daarom wijdverbreid. Voor FM-radio heb je een speciale FM-antenne nodig die eigenlijk wel op de meeste auto’s zit. FM zelf staat voor Frequentie Modulatie en stuurt de radiogolven rechtdoor. Dat betekent dit dat er steeds nieuwe zendmasten nodig zijn in elk gebied waar de golven de horizon bereiken. De ontvangst op de radio kan daarom eventjes storen in een overgangsgebied. FM heeft eigenlijk het wat minder sterke AM al vervangen, maar nu is er ook DAB.

Wat is DAB-radio?

Voor DAB heb je een andere soort antenne nodig op je auto dan een FM-antenne. Het biedt een betere kwaliteit dan de FM-frequentie lezen we in het AD. Dat betekent dat je ten opzichte van FM, wat alweer beter was dan AM, dus nog beter kunt genieten van de nummers op de radio en beter het nieuws kunt horen. Het nadeel is wel dat DAB nog niet overal even goed ontvangen wordt, omdat het Nederlandse zendernetwerk nog aangepast moet worden aan de nieuwe middelen.

Aanraakscherm en bluetooth

Een voordeel van zo’n digitale DAB-radio in de auto is ook dat deze radio’s zijn uitgerust met vele andere handige snufjes. Zo kun je denken aan een aanraakscherm, een usb-poort en bluetooth. Auto-expert Ravi Wagemans die over accessoires in de auto schrijft voor MonederoSMART legt uit dat een andere belangrijke meerwaarde van de digitale radio is dat je tekstuele informatie kunt ontvangen op je scherm over het nieuws, de muziek en zelfs de reclames waar je naar luistert. Ook is de frequentiekeuze automatisch en zou normaal gesproken de frequentie minder moeten storen omdat de frequentie niet steeds in een nieuwe zone komt zoals bij een FM-frequentie.

Welke radio is beter voor welk moment?

Als je op zoek bent naar een beter geluid, meer informatie en mogelijkheden en minder storingen, is een DAB-radio ideaal voor je auto. Het nadeel is wel dat de infrastructuur in Nederland nog steeds sterk gebaseerd is op FM en je een nieuwe antenne nodig hebt voor je DAB-ontvangst. Het is dus een investering voor de toekomst die zich misschien nog niet direct uitbetaald.

Onderwerp gerelateerde artikelen

auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
autolamp
Autolamp Vervangen: Het vervangen van een autolamp Als je een beetje handig bent is het bij de oudere auto’s goed te doen zelf een auto lamp te vervangen, zo moet er bij het vervangen van een autolamp in het achterlicht soms nog wel wat interieur bekleding verwijderd worden maar verder kom je er over het algemeen vrij gemakkelijk bij. Ook het ververvangen Lees hier meer over het zelf vervangen van een autolamp.
eCall system
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt Lees hier meer over eCall systeem.
uitdeuken
Uitdeuken zonder spuiten: Uitdeuken zonder spuiten is een moderne kostenbesparende en milieuvriendelijke reparatiemethode om uw auto mooi strak te houden. Deukjes kunnen uit het plaatwerk van de auto worden gehaald zonder dat dit deel opnieuw gespoten dient te worden waardoor er dus geen kleurverschil en lakfouten zullen komen. Deze. Lees hier meer over uitdeuken zonder spuiten.
flitspaal
Flitspalen en gewaarschuwd worden: Er wordt door middel van allerlei technieken van alles aan gedaan mensen op de hoogte te houden van de locaties van de flitspalen zodat u op tijd gewaarschuwd wordt. Buiten de bekende navigatie FlitsSMS: Goedkoopste dienst die er bestaat. U kunt per regio, per weg en tussen welke tijden u meldingen wilt ontvangen. Flits E mail: U ontvangt de Lees hier meer over flitspalen.
rijgedrag verzekering
Opslaan van rijgedrag data: Het opslaan van uw rijgedrag is een erg nuttige bijkomstigheid en kan u tot 35% premie korting op uw autoverzekering opleveren. Indien uw auto over een OBD (On Board Diagnostics)aansluiting beschikt plaatst u in enkele seconden de aangeleverde OBD stekker Lees hier meer over data opslag rijgedrag en mogelijkheid premie verlaging autoverzekering.
Kenteken schorsen
Kenteken / auto schorsen: Stel u heeft uw auto een langere periode niet nodig, maar wilt de auto niet verkopen. Dan is het ook mogelijk de auto voor een bepaalde tijd te schorsen. De maximale schors tijd is een jaar maar kan altijd verlengt worden. Voor een auto die geschorst is hoeft geen verzekering en belasting te worden betaald. Wel moet de auto dan op Lees hier meer over schorsen auto en autohandel.
tablet auto
Bouw een tablet om tot een mediasysteem voor je auto: Je kunt natuurlijk een duur mediasysteem aanschaffen via de autofabrikant. Maar wist je dat je ook je eigen mediasysteem voor je auto kunt maken door een eenvoudige tablet om te bouwen? Deze zijn vaak ook nog een stuk gebruiksvriendelijker dan het Lees hier meer over bouw een tablet om tot een mediasysteem voor je auto.
DAB FM autoradio
Wat is een DAB-autoradio en is het altijd beter dan een gewone FM-radio? Je kunt natuurlijk een duur mediasysteem aanschaffen via de autofabrikant. Maar wist je dat je ook je eigen mediasysteem voor je auto kunt maken door een eenvoudige tablet om te bouwen? Deze zijn vaak ook nog een stuk gebruiksvriendelijker dan het Lees hier meer over het verschil tussen een DAB autoradio en een FM radio.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl