Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Flitspalen - soorten flitspalen en gewaarschuwd worden:


Nederland kent meerdere soorten flitspalen. Ondanks de benaming flitspalen, flitsen flitspalen niet altijd. De werking van flitspalen is meestal zoals uitgelegd in onderstaande voorbeelden.

Radar flitspaal:


De radar flitspalen werken door middel van het uitzenden van radarstralen ( op 24 ghz, de K band ). Door middel van het doppler - effect kan worden berekend hoe snel een auto de paal passeerde. Rijdt de auto te snel dan wordt deze geflitst. Dit type flitspaal is in staat om het verschil te zien tussen een auto, een auto met aanhanger/caravan en vrachtwagens.

Digitale flitspaal:


De Digitale flitspaal heeft de vorm van een buis/paal en een onopvallende kleur (schutkleur). De paal zal niet echt flitsen maar legt de beelden via infrarood vast. Deze flitspaal is in tegenstelling tot de oude flitspalen veel beter bestendig tegen vernielingen. Bij een snelheidsovertreding wordt dit digitaal vastgelegd en via een glasvezelverbinding naar de centrale verzonden. De bekeuring zal dan ook binnen enkele dagen op de deurmat liggen.

Flitspaal die werkt door middel van lussen in het wegdek:


De flitspaal die werkt door middel van lussen in het wegdek. De afstand van deze lussen is bekend in de software van de flitspaal. Wanneer een auto de eerste lus passeert gaat er een teller lopen welke stopt wanneer de auto de tweede lus passeert. Doordat nu zowel de tijd als de afgelegde afstand bekend is is ook de snelheid bekend ( snelheid = afgelegde afstand / tijdsduur ), besluit de flitspaal om de auto in kwestie te flitsen of niet. Tevens weet de flitspaal, wanneer deze bij een verkeersregelinstallatie staat, of het verkeerslicht op rood stond. Bij rood volgt een flits zodra een auto 1 van de lussen passeert.


Flitser in vangrail:


Flitser in vangrail schijnen in Nederland (nog) niet voor te komen maar in Duitsland zijn ze al wel gesignaleerd. Deze vorm van flitsers zijn aangebracht in de vangrail, wat dan ook zichtbaar is door een andere vormgeving (verdikking) van de vangrail.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Gewaarschuwd worden voor flitspalen:


Er wordt door middel van allerlei technieken van alles aan gedaan mensen op de hoogte te houden van de locaties van de flitspalen zodat u op tijd gewaarschuwd wordt. Buiten de bekende navigatie flitspaal update (tomtom update) hieronder nog enkele voorbeelden.

 • FlitsSMS: Goedkoopste dienst die er bestaat. U kunt per regio, per weg en tussen welke tijden u meldingen wilt ontvangen.

 • Flits E mail: U ontvangt de flitsers per email.

 • Wap/Imode/PDA: U kunt ze bekijken op Wap of Imode beschikbare telefoons of op uw PDA.

 • FlitsNav: Een programma in ontwikkeling om op uw PDA/Smartphone gewaarschuwd te worden via GPS en GPRS voor de flitsers die gemeld staan

 • Flitsers op je PC: Een klein programmatje die je door popups waarschuwt voor de flitsers.

 • Het op je smartfone downloaden van een flitspaal radar app.

 • verkeers boetes
  Snelheidsovertredingen: Die snelheidsovertredingen komen zoveel voor omdat het zo makkelijk is om er één te begaan. De meeste mensen hebben al een snelheidsovertreding begaan. Dit komt omdat alles veel te gemakkelijk te bereiken is met de auto. Het uitgebreide wegennet maakt de auto veel handiger dan het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer...... Lees hier meer over snelheidsovertredingen.
  kentekenplaat
  Nieuwe kentekenplaat nummerbord: nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten.... Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
  vrouw en auto
  Vrouwen achter het stuur: We kennen allemaal de grappen over vrouwen achter het stuur wel. De meeste mannelijke verkeersdeelnemers hebben het niet zo op vrouwen achter het stuur. Ze denken zelf betere rijders te zijn en vinden het verkeer veiliger zonder vrouwelijke bestuurders. Vrouwen lijken het hier vaak niet mee eens en zij vinden dat ze net zo goed of zelfs..... Lees hier meer over vrouwen achter het stuur.
  ecall systeem
  eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
  smart car
  De Smart in Car sensor: De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren samen met het door Europa verplichte eCall - systeem  de  smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde  proef  hebben een jaar.... Lees hier meer over de Smart in Car sensor van NXP.
  tuning
  Chip – Tuning: Chiptuning is de laatste jaren een belangrijke manier van opvoeren geworden. Voor diegene die geen idee hebben wat er met chiptuning bedoeld wordt volgt hier de uitleg. Het motormanagementsysteem van de auto is voorzien van een digitaal geheugen waar tabellen en rekenregels in zijn opgeslagen. De tabellen bevatten gegevens over de injectietijd....... Lees hier meer over chip tuning.
  navigatie
  Informatie navigatiesystemen: De laatste jaren hebben zich grote ontwikkelingen afgespeeld op het gebied van GPS en navigatiesystemen. 40 jaar geleden was het alleen mogelijk om posities te bepalen met een afwijking van enkele kilometers, terwijl er tegenwoordig op enkele meters nauwkeurig de positie van een object kan worden berekend. De trend is dat de.....  Lees hier meer over navigatiesystemen.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes