Flitspalen - soorten flitspalen en gewaarschuwd worden

Nederland kent meerdere soorten flitspalen. Ondanks de benaming flitspalen, flitsen flitspalen niet altijd. De werking van flitspalen is meestal zoals uitgelegd in onderstaande voorbeelden.

Radar flitspaal

De radar flitspalen werken door middel van het uitzenden van radarstralen ( op 24 ghz, de K band ). Door middel van het doppler - effect kan worden berekend hoe snel een auto de paal passeerde. Rijdt de auto te snel dan wordt deze geflitst. Dit type flitspaal is in staat om het verschil te zien tussen een auto, een auto met aanhanger/caravan en vrachtwagens.

Digitale flitspaal

De Digitale flitspaal heeft de vorm van een buis/paal en een onopvallende kleur (schutkleur). De paal zal niet echt flitsen maar legt de beelden via infrarood vast. Deze flitspaal is in tegenstelling tot de oude flitspalen veel beter bestendig tegen vernielingen. Bij een snelheidsovertreding wordt dit digitaal vastgelegd en via een glasvezelverbinding naar de centrale verzonden. De bekeuring zal dan ook binnen enkele dagen op de deurmat liggen.

Flitspaal die werkt door middel van lussen in het wegdek

De flitspaal die werkt door middel van lussen in het wegdek. De afstand van deze lussen is bekend in de software van de flitspaal. Wanneer een auto de eerste lus passeert gaat er een teller lopen welke stopt wanneer de auto de tweede lus passeert. Doordat nu zowel de tijd als de afgelegde afstand bekend is is ook de snelheid bekend ( snelheid = afgelegde afstand / tijdsduur ), besluit de flitspaal om de auto in kwestie te flitsen of niet. Tevens weet de flitspaal, wanneer deze bij een verkeersregelinstallatie staat, of het verkeerslicht op rood stond. Bij rood volgt een flits zodra een auto 1 van de lussen passeert.

Flitser in vangrail

Flitser in vangrail schijnen in Nederland (nog) niet voor te komen maar in Duitsland zijn ze al wel gesignaleerd. Deze vorm van flitsers zijn aangebracht in de vangrail, wat dan ook zichtbaar is door een andere vormgeving (verdikking) van de vangrail.

Gewaarschuwd worden voor flitspalen

Er wordt door middel van allerlei technieken van alles aan gedaan mensen op de hoogte te houden van de locaties van de flitspalen zodat u op tijd gewaarschuwd wordt. Buiten de bekende navigatie flitspaal update (tomtom update) hieronder nog enkele voorbeelden.

  • FlitsSMS: Goedkoopste dienst die er bestaat. U kunt per regio, per weg en tussen welke tijden u meldingen wilt ontvangen.

  • Flits E mail: U ontvangt de flitsers per email.

  • Wap/Imode/PDA: U kunt ze bekijken op Wap of Imode beschikbare telefoons of op uw PDA.

  • FlitsNav: Een programma in ontwikkeling om op uw PDA/Smartphone gewaarschuwd te worden via GPS en GPRS voor de flitsers die gemeld staan

  • Flitsers op je PC: Een klein programmatje die je door popups waarschuwt voor de flitsers.

  • Het op je smartfone downloaden van een flitspaal radar app.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Snelheidsovertredingen
Snelheidsovertredingen: Die snelheidsovertredingen komen zoveel voor omdat het zo makkelijk is om er één te begaan. De meeste mensen hebben al een snelheidsovertreding begaan. Dit komt omdat alles veel te gemakkelijk te bereiken is met de auto. Het uitgebreide wegennet maakt de auto veel handiger dan het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer Lees hier meer over snelheidsovertredingen.
Autovakantie wat niet vergeten
last minute Autovakantie en wat niet te vergeten: Voor je aan de last minute autovakantie begint is het belangrijk dat je goed bent uitgerust. Niet alleen om goed op het verkeer te kunnen letten en alert te blijven, maar ook omdat de reis zelf erg vermoeiend kan zijn, zeker als het om lange afstanden gaat. Zorg ook dat de auto Lees hier meer over wat niet te vergeten bij een last minute autovakantie.
vrouw achter stuur
Vrouwen achter het stuur: We kennen allemaal de grappen over vrouwen achter het stuur wel. De meeste mannelijke verkeersdeelnemers hebben het niet zo op vrouwen achter het stuur. Ze denken zelf betere rijders te zijn en vinden het verkeer veiliger zonder vrouwelijke bestuurders. Vrouwen lijken het hier vaak niet mee eens en zij vinden dat ze net zo goed of zelfs Lees hier meer over vrouwen achter het stuur.
eCall system
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt Lees hier meer over eCall systeem.
Auto van de zaak
Auto van de zaak: Vanaf 2010 is de BPM omgezet in een heffing op basis van de absolute CO2-uitstoot. Er moet dan betaald gaan worden naar gelang de hoogte van de CO2 uitstoot. Hierbij wordt gewerkt met drie schijven, ieder met een eigen tarief. In 2013 resulteert dan nog een BPM van 62,5% van het niveau van 2007 die volledig zal zijn gebaseerd op CO2 Lees hier meer over auto van de zaak.
Pechhulp
Pechhulp voor uw auto: Hoe goed we onze auto’s ook onderhouden, zo af en toe gaan ze stuk. Gebeurt dat aan huis of zelfs onderweg, dan kunnen we vaak wel wat hulp gebruiken. Een pechhulp verzekering biedt uitkomst bij autopech. Pechhulp bestaat uit twee belangrijke componenten. 1) De dienstverlening om ons weer op weg te helpen. Dit kan zijn dat de auto ter plekke Lees hier meer over pechhulp vergelijken.
rijgedrag verzekering
Opslaan van rijgedrag data: Het opslaan van uw rijgedrag is een erg nuttige bijkomstigheid en kan u tot 35% premie korting op uw autoverzekering opleveren. Indien uw auto over een OBD (On Board Diagnostics)aansluiting beschikt plaatst u in enkele seconden de aangeleverde OBD stekker Lees hier meer over data opslag rijgedrag en mogelijkheid premie verlaging autoverzekering.
Kenteken schorsen
Kenteken / auto schorsen: Stel u heeft uw auto een langere periode niet nodig, maar wilt de auto niet verkopen. Dan is het ook mogelijk de auto voor een bepaalde tijd te schorsen. De maximale schors tijd is een jaar maar kan altijd verlengt worden. Voor een auto die geschorst is hoeft geen verzekering en belasting te worden betaald. Wel moet de auto dan op Lees hier meer over schorsen auto en autohandel.
tablet auto
Bouw een tablet om tot een mediasysteem voor je auto: Je kunt natuurlijk een duur mediasysteem aanschaffen via de autofabrikant. Maar wist je dat je ook je eigen mediasysteem voor je auto kunt maken door een eenvoudige tablet om te bouwen? Deze zijn vaak ook nog een stuk gebruiksvriendelijker dan het Lees hier meer over bouw een tablet om tot een mediasysteem voor je auto.
DAB FM autoradio
Wat is een DAB-autoradio en is het altijd beter dan een gewone FM-radio? Je kunt natuurlijk een duur mediasysteem aanschaffen via de autofabrikant. Maar wist je dat je ook je eigen mediasysteem voor je auto kunt maken door een eenvoudige tablet om te bouwen? Deze zijn vaak ook nog een stuk gebruiksvriendelijker dan het Lees hier meer over het verschil tussen een DAB autoradio en een FM radio.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl