Slechte uitlaatgassen door samenstelling brandstof

Bij uitlaatgassen denken we al snel aan luchtverontreiniging en vervuiling. En daarmee dan ook aan de gezondheid van mens en dier. De uitstoot van de auto is daarbij natuurlijk een grote boosdoener. Met name vroeger was de uitstoot van uitlaatdampen erg schadelijk. Dat kwam vooral doordat er in de benzine lood (tetra-ethyllood) aanwezig was. Het doel van het aanwezige lood gehalte was langs een goed smeermiddel ook nuttig om een hoger octaangehalte te krijgen. Door een hoger octaangehalte zal de verbranding in de motor beter en sneller plaatsvinden.

Tetraethyllood en katalysator

Omdat er in het verleden in de uitlaatgassen lood (tetraethyllood) aanwezigheid was, en deze dampen zeer schadelijk waren voor het milieu en de gezondheid moest er gekeken worden hoe dit tegen kon worden gegaan. Om het loodgehalte in de uitlaatgassen tegen te gaan wilde men met een katalysator gaan werken. Het probleem was echter dat het met de in de brandstof aanwezige lood niet lukte om de uitstoot van het loodgehalte met een katalysator terug te dringen.

Brandstof zonder aanwezigheid van lood

In de jaren tachtig is er een manier gevonden om het lood uit de brandstof te verwijderen en/of te vervangen door een lood vervangende stof. Bij bepaalde oudere auto’s was het soms nog wel nodig om na het tanken een fles lood vervangende vloeistof toe te voegen. Tegenwoordig rijden alle benzineauto’s 100% loodvrij.

Omdat het aantal auto’s de laatste jaren sterk is toegenomen worden door de hoeveelheid uitlaatgassen ook andere dampen schadelijk voor het milieu. Doordat het gebruik van katalysators de laatste jaren verplicht is zien we gelukkig wel dat de uitstoot van slechtere uitlaatgassen sterk is afgenomen. Echter, zien we dat bepaalde stoffen in de uitlaatdampen zoals Kooldioxide aan het toenemen zijn. Ondanks we een sterke toename zien in het elektrische autorijden zal ook de katalysator nog steeds worden verbeterd, om zo de uitstoot van schadelijke stoffen terug te blijven dringen.

Verplichte uitlaatgas meting

Om te kijken of alle auto’s daadwerkelijk niet te veel schadelijke stoffen uitstoten worden de uitlaatgassen tussentijds gemeten. De waarde van deze uitlaatgassen moet dan voldoen aan de Europese norm. Zo wordt bij elke APK ook de uitstoot van de auto gemeten, en indien onder de norm worden afgekeurd. Vervolgens wordt gekeken naar de oorzaak van de slechte uitlaatgassen. Een mogelijk oorzaak is bijvoorbeeld een slecht of niet werkende katalysator. Deze test staat bekend als de emissietest. Deze verplichte emissietest is van toepassing bij zowel diesel, benzine als hybride auto’s.

Onderwerp gerelateerde artikelen

ontwikkeling verbrandingsmotor
Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
Uitlaat demper vervangen
Uitlaat - demper vervangen: Een lekkende uitlaat herstellen of vervangen is een reparatie die je mits je een beetje handig bent prima zelf kunt uitvoeren. Als er twijfel is of de uitlaat wel of niet lekt is dit te controleren door de uitlaat een korte tijd af te sluiten. Dit doet je door bijvoorbeeld een doek tegen de uitlaat te houden. Zo is door het gesis goed Lees hier meer over het vervangen van een uitlaatsysteem.
Inleren inlezen gasklephuis
Inleren - inlezen sensor gasklephuis: Langs het uitlezen van auto elektronica kunnen we ook te maken hebben met het inlezen van elektronische onderdelen. Bij het uitlezen wordt er door het aansluiten van de OBD stekker, via de ECU (Electronic Control Unit) naar alle opgeslagen foutcodes van de elektronica gekeken. Het inlezen van elektronische onderdelen Lees hier meer over inlezen sensor gasklephuis.
wit zwarte uitlaatgassen
Mogelijke oorzaak zwarte - witte uitlaatgassen: Bij zwarte rook uit de uitlaat van de auto moet men al snel denken aan problemen met het brandstof systeem. Bij het brandstofsysteem denken we niet gelijk aan alleen de brandstof toevoer zoals een mogelijk probleem met de brandstofinspuitpomp of inspuiting zelf, maar ook waar deze mee Lees hier meer over mogelijke oorzaak zwart witte uitlaatgassen auto.
lambdasonde
Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen. De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem. De computer Lees hier meer over werking lambdasonde.
Uitlaat systeem
Werking - Vervangen Uitlaat systeem: Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai van de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke Lees hier meer over werking uitlaatsysteem.
koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
Stationair toerental
Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren. Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
Werking katalysator
Werking Katalysator: De katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, vlak na de motor, onder de auto. Deze verwijderd de schadelijke en giftige gassen uit de uitlaatgassen. De katalysator bestaat eigenlijk uit twee soorten katalysatoren. De reductie - katalysator en de oxidatiekatalysator. Voor we beginnen met het uitleggen van de werking moet je weten dat in de Lees hier meer over werking katalysator.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl