Stationair toerental te hoog - te laag afstellen

Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren. Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair toerental rond de 600 / 800 Rpm. Bij een koude motor kan dat afhankelijk van de leeftijd van de auto een stuk hoger zijn. Dit is afhankelijk of er nog een handmatige of automatische choke aanwezig is. Bij een handmatige choke denken we al snel aan oldtimers, hiermee werd bij een koude motor handmatig het benzine luchtmengsel geregeld. Later kwam de automatische choke. Deze reageerde op de temperatuur van een elektrische of via het koelsysteem aangestuurde bimetaal. Ook daarbij was het stationair toerental bij koude motor een stuk hoger. De auto’s van de laatste jaren hebben geen choke meer maar worden volledig elektronische door het motormanagement systeem ECU aangestuurd. Omdat bij de motor van oudere auto’s alles niet elektronisch op elkaar afgesteld was zoals bij de motoren van tegenwoordig hadden deze auto’s bij het stationair draaien ook vaak een veel te hoog toerental. Het afstellen van het stationair toerental was vaak zorgen dat de ontsteking en het CO gehalte (benzine/lucht mengsel) goed afgesteld stond. Daarnaast zat er voor de hoogte van het toerental nog een stelschroef bij de gashendel op de carburateur.

Stationair toerental probleem jongere auto’s

Als bij auto’s van tegenwoordig het stationair toerental van de motor te laag ligt kan deze niet meer door middel van een schroefje bijgesteld worden. De gehele motor wordt namelijk door het motormanagement systeem aangestuurd. Een te laag stationair toerental betekent dan al snel dat er een storing in het systeem aanwezig is. Omdat het probleem moeilijk te vinden zal zijn moet de computer (managementsysteem ) uitgelezen worden. Bij het uitlezen van de computer kunnen er mogelijke oorzaken naar boven komen. Een veel voorkomend probleem van een te laag stationair toerental is bijvoorbeeld een vervuilde gasklep. Maar ook een vervuilde sensor of een temperatuursensor die de verkeerde waarde doorgeeft aan het managementsysteem – ECU kan de oorzaak zijn.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Verbranding motor
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte Lees hier meer over verbranding motor.
lambdasonde
Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen. De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem. De computer Lees hier meer over werking lambdasonde.
brandstof
Brandstofinspuiting of brandstofinjectie: Zorgt bij een verbrandingsmotor voor vervoer van vloeibare brandstof in het inlaatspruitstuk,de verbrandingsruimte of een voorruimte daarvan. De werkwijze bestaat bij een dieselmotor uit het in de cilinder of voorkamer brengen van brandstof door een verstuiver, die de brandstof onder verhoogde druk door een Lees hier meer over brandstof inspuiting of injectie.
kabelboom
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Elektrode afstand bougie
Elektrode afstand bougie: Om de verbranding in de cilinder tot stand te brengen hebben we een vonk van de bougie nodig. Op het moment dat in de cilinder het benzine lucht mengsel wordt samengeperst is voor de ontbranding de vonk van de bougie nodig. De bougie wordt gevoed door de bobine die een hoogspanning van ongeveer 10.000 volt naar de bougie Lees hier meer over elektrodeafstand bougie.
Kleppen cilinderkop vervangen
Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
Inlaatspruitstuk uitlaatspruitstuk
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl