Uitlaatdemper auto repareren of vervangen

Een lekkende uitlaat herstellen of vervangen is een reparatie die je mits je een beetje handig bent prima zelf kunt uitvoeren. Als er twijfel is of de uitlaat wel of niet lekt is dit te controleren door de uitlaat een korte tijd af te sluiten. Dit doet je door bijvoorbeeld een doek tegen de uitlaat te houden. Zo is door het gesis goed vast te stellen waar de eventuele lekkage zich bevindt. Soms is het mogelijk de lekkage te repareren door de uitlaat te lassen. De kwaliteit van de uitlaat moet dan wel zo zijn dat het überhaupt nog te lassen is. Ook bestaat er een reparatie pasta (Gum Gum) om kleine lekkages dicht te smeren. Deze pasta wordt zowel gebruikt bij het monteren van een nieuwe uitlaat , voor kleine reparatie van een uitlaat of als tijdelijke oplossing. Echter als de uitlaat echt verrot is of afgescheurd bij de demper zit er niet anders op dan de uitlaat of gedeeltelijke uitlaat te vervangen. In de meeste gevallen gaat het bij een lekkende uitlaat om de einddemper van het uitlaatsysteem. De reden daarbij is dat met name bij korte afstanden dit gedeelte van de uitlaat het minst heet wordt en in dit gedeelte van het uitlaatsysteem dan ook de meeste condensvorming is. Controleer bij het vervangen van een of meerdere dempers altijd de gehele conditie van het uitlaatsysteem.

Verwijderen van een uitlaatdemper

Het verwijderen van een demper gaat door de roestvorming rondom de klemmen vaak moeizaam, en is het gebruik van een slijptol geen overbodige luxe. Zorg wel dat het gedeelte pijp waar de nieuwe demper op bevestigd moet worden niet beschadigd en ingedeukt wordt. Als de demper los is en van de ophangrubbers verwijderd is kan de nieuwe demper gemonteerd worden. Controleer voor het monteren van de nieuwe demper of de ophangrubbers niet poreus of gescheurd zijn. Als een uitlaat vanaf de grond via een krik en bokken gemonteerd moet worden komt het voor dat het lastig is de slag te maken om de uitlaatdemper op de juiste plaatst te krijgen. Met name als er een lange pijp aan de demper zit is dit het geval. Maak vervolgen het gedeelte waar de demper op gemonteerd moet worden goed schoon en smeer deze in met de afdichtpasta (Gum Gum) ook het montage gedeelte smeer je met deze pasta in. Vervolgens schuif je de uiteindes vergenoeg over elkaar zodat de inkeping geheel afgesloten is. Bevestig vervolgens de uitlaatklem maar draai deze nog niet volledig vast. Nu draai je de demper zo dat deze goed vrij hangt en niet gespannen in de rubbers hangt. Als de demper naar behoren hangt kan de klem vast gedraaid worden. Nu laat je de motor warm draaien zonder daarbij gelijk gas te geven. De pasta zal nu hard worden en goed afdichten. Na enige tijd kan er door de uitlaat voor korte tijd af te sluiten opnieuw gecontroleerd worden of de uitlaat lekdicht is.

Onderwerp gerelateerde artikelen

ontwikkeling verbrandingsmotor
Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
Inleren inlezen gasklephuis
Inleren - inlezen sensor gasklephuis: Langs het uitlezen van auto elektronica kunnen we ook te maken hebben met het inlezen van elektronische onderdelen. Bij het uitlezen wordt er door het aansluiten van de OBD stekker, via de ECU (Electronic Control Unit) naar alle opgeslagen foutcodes van de elektronica gekeken. Het inlezen van elektronische onderdelen Lees hier meer over inlezen sensor gasklephuis.
lambdasonde
Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen. De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem. De computer Lees hier meer over werking lambdasonde.
Uitlaat systeem
Werking - Vervangen Uitlaat systeem: Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai van de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke Lees hier meer over werking uitlaatsysteem.
koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
Stationair toerental
Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren. Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
Werking katalysator
Werking Katalysator: De katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, vlak na de motor, onder de auto. Deze verwijderd de schadelijke en giftige gassen uit de uitlaatgassen. De katalysator bestaat eigenlijk uit twee soorten katalysatoren. De reductie - katalysator en de oxidatiekatalysator. Voor we beginnen met het uitleggen van de werking moet je weten dat in de Lees hier meer over werking katalysator.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl