Kentekencheck
cursus autotechniek

Uitlaatdemper auto repareren of vervangen:


Een lekkende uitlaat herstellen of vervangen is een reparatie die je mits je een beetje handig bent prima zelf kunt uitvoeren. Als er twijfel is of de uitlaat wel of niet lekt is dit te controleren door de uitlaat een korte tijd af te sluiten. Dit doet je door bijvoorbeeld een doek tegen de uitlaat te houden. Zo is door het gesis goed vast te stellen waar de eventuele lekkage zich bevindt. Soms is het mogelijk de lekkage te repareren door de uitlaat te lassen. De kwaliteit van de uitlaat moet dan wel zo zijn dat het überhaupt nog te lassen is. Ook bestaat er een reparatie pasta (Gum Gum) om kleine lekkages dicht te smeren. Deze pasta wordt zowel gebruikt bij het monteren van een nieuwe uitlaat , voor kleine reparatie van een uitlaat of als tijdelijke oplossing. Echter als de uitlaat echt verrot is of afgescheurd bij de demper zit er niet anders op dan de uitlaat of gedeeltelijke uitlaat te vervangen. In de meeste gevallen gaat het bij een lekkende uitlaat om de einddemper van het uitlaatsysteem. De reden daarbij is dat met name bij korte afstanden dit gedeelte van de uitlaat het minst heet wordt en in dit gedeelte van het uitlaatsysteem dan ook de meeste condensvorming is. Controleer bij het vervangen van een of meerdere dempers altijd de gehele conditie van het uitlaatsysteem.

Verwijderen van een uitlaatdemper:


Het verwijderen van een demper gaat door de roestvorming rondom de klemmen vaak moeizaam, en is het gebruik van een slijptol geen overbodige luxe. Zorg wel dat het gedeelte pijp waar de nieuwe demper op bevestigd moet worden niet beschadigd en ingedeukt wordt. Als de demper los is en van de ophangrubbers verwijderd is kan de nieuwe demper gemonteerd worden. Controleer voor het monteren van de nieuwe demper of de ophangrubbers niet poreus of gescheurd zijn. Als een uitlaat vanaf de grond via een krik en bokken gemonteerd moet worden komt het voor dat het lastig is de slag te maken om de uitlaatdemper op de juiste plaatst te krijgen. Met name als er een lange pijp aan de demper zit is dit het geval. Maak vervolgen het gedeelte waar de demper op gemonteerd moet worden goed schoon en smeer deze in met de afdichtpasta (Gum Gum) ook het montage gedeelte smeer je met deze pasta in. Vervolgens schuif je de uiteindes vergenoeg over elkaar zodat de inkeping geheel afgesloten is. Bevestig vervolgens de uitlaatklem maar draai deze nog niet volledig vast. Nu draai je de demper zo dat deze goed vrij hangt en niet gespannen in de rubbers hangt. Als de demper naar behoren hangt kan de klem vast gedraaid worden. Nu laat je de motor warm draaien zonder daarbij gelijk gas te geven. De pasta zal nu hard worden en goed afdichten. Na enige tijd kan er door de uitlaat voor korte tijd af te sluiten opnieuw gecontroleerd worden of de uitlaat lekdicht is.
uitlaatsysteem
Werking - Vervangen Uitlaat systeem: Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai van de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke......Lees hier meer over werking uitlaatsysteem.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
uitlaat lambsasonde onderdelen

katalysator
Werking Katalysator: De katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, vlak na de motor, onder de auto. Deze verwijderd de schadelijke en giftige gassen uit de uitlaatgassen. De katalysator bestaat eigenlijk uit twee soorten katalysatoren. De reductie - katalysator en de oxidatiekatalysator. Voor we beginnen met het uitleggen van de werking moet je weten dat in de....Lees hier meer over werking katalysator.
lambdasonde
Werking Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen.De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem.De computer......Lees hier meer over werking lambdasonde.
spruitstuk auto
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de.....Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
uitleg werking onderhoud roetfilter
Roetfilter schoonmaken of vervangen - functie roetfilter: Omdat er bij een dieselmotor tijdens de verbranding roetdeeltjes ontstaan zijn met name de dieselauto’s van de laatste jaren uitgerust met een roetfilter, ook wel bekend als DPF (Diesel Partikel Filter). Een roetfilter is een filter gemonteerd tussen het uitlaatsysteem van de auto en die dus alleen bij diesel auto’s...... Lees hier meer over werking en onderhoud roetfilter.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
apk
APK keuring: Uw auto moet voor de APK keuring en u wilt zelf controles - reparaties uitvoeren? Autogordels zijn verplicht voor auto’s vanaf 01-01-1971, in oudere auto’s hoeven ze dus niet in te zitten. Wanneer dit wel het geval is moeten ze goed werken, mogen ze niet gescheurd zijn, en moeten ze deugdelijk aan de carrosserie bevestigd zijn. In de auto’s na 01-01-1971 moeten....... Lees hier meer over APK keuring.
autoweetjes
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het oliepeil van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
trekhaak
Trekhaak Plaatsen: Bij de aankoop van een trekhaak heeft u de keuze tussen een vast of een afneembaar systeem. Een vaste trekhaak is het meest bekend. Het is de eenvoudigste en tevens de goedkoopste oplossing voor mensen die de trekhaak vooral willen gebruiken voor een fietsendrager of om zo nu en dan een aanhangwagentje te trekken.Een afneembaar systeem is......Lees hier meer over plaatsen van een trekhaak.
uitlijnen balanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
geluiden
Vreemd/raar geluid tijdens sturen naar links of rechts: Een krakend geluid tijdens het sturen is een probleem wat bij vele automerken kan voorkomen. Maar het vinden van dit krakende knarsende geluid is vaak moeilijk thuis te brengen. Vooral omdat het zelfde geluid onbelast (op de krik of brug) vaak niet hoorbaar is. Al snel komt de vraag is.... Lees hier meer over Krakend, knarsend of bonkend geluid tijdens het sturen.
katalysator controleren vervangen
Katalysator vervangen: Als de katalysator rammelt, of dat na een uitlaatgastest blijkt dat de katalysator stuk is, zal deze vervangen moeten worden. Nu zal het per auto wel wat verschil maken maar het principe is hetzelfde. De katalysator bevind zich in het voorste gedeelte van het uitlaatsysteem, en is op dezelfde manier als de rest van het uitlaatsysteem gemonteerd...... Lees hier meer over het vervangen van een katalysator.
gebruikte auto
Tips aanschaf occasion - oldtimer: Een occasion kopen is natuurlijk een prachtig moment. Maar, liever geen kat in de zak. Als je dat wilt voorkomen is het zaak om als het ware een complete checklist af te lopen waarbij op allerlei punten gelet wordt. Helaas is het onderstaande verhaal natuurlijk niet volledig, maar het biedt wellicht een goed eerste handvat. Sla de proefrit..... Lees hier meer over aanschaf occasion.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes