Trillingen aan het stuur

Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trilling. Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat is het met name aan het stuur goed voelbaar. Dat een velg uit onbalans raakt kan verschillende oorzaken hebben. De velg heeft bijvoorbeeld een stoeprand geraakt waardoor de velg beschadigt is en niet meer in balans is. Het uitbalanceren van een velg gebeurt met behulp van lood. Deze worden op de velg aangebracht om de velg weer in balans te krijgen. Ook kan het zijn dat er bijvoorbeeld tijdens het schoonspuiten van de velgen lood van de velg is afgegaan. Ook als de velg krom is zal er een trilling voelbaar zijn. De velg zal dan gericht of vervangen moeten worden. Ook moet er naar de conditie van de banden worden gekeken. Als een band beschadigt is kan er ook een trilling aan het stuur optreden. Als u vermoedt dat de trilling vanuit de voorwielen komt, is het een optie om de velgen van voor naar achter om te leggen. Om zo uit te sluiten of de oorzaak wel of niet de bij de voorwielen ligt. Controleer daarbij ook of er speling op de wiellagers voelbaar is.

Trillingen aan het stuur tijdens het remmen

Als de trilling aan het stuur alleen voelbaar is tijdens het remmen zal het probleem bij de remmen en ophanging moeten worden gezocht. Controleer de conditie van de remblokken en remschijven. Als de remschijven krom zijn voel je dat al snel aan de rempedaal. Deze zal tijden het remmen omlaag en omhoog gaan. Het controleren van de ophanging is vaak het meest lastig. De reden hiervan is dat een kleine (moeilijk voelbare) speling moeilijk vast te stellen is. Als het om een speling aan de stuurkogels, fusee pennen, ophangrubbers en motor rubbers gaat is dit over het algemeen het meest voelbaar bij stevig remmen. Het voelt dan ook meer alsof de gehele auto trilt en niet alleen het stuur.

Trillingen tijdens wegrijden

Als de trilling zich voordoet tijdens het wegrijden met de auto moet men al snel denken dat het probleem bij de koppeling ligt. Zo kan een onderdeel van de koppeling stuk of versleten zijn. Ook kan er olie lekkage rondom de koppeling zijn waardoor de koppelingsplaat vettig is geworden. Wat ook vaak voorkomt is dat er vocht aanslag op de drukgroep en vliegwiel (koppeling) zit. In dat geval komt het trillen tijdens het wegrijden alleen bij koude motor en/of vochtig weer voor. Bij een oplopende snelheid kunnen ook versleten kruiskoppelingen of aandrijfassen voor een trilling zorgen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Onderhoud Remmen
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
Vreemd geluid tijdens sturen
Vreemd/raar geluid tijdens sturen naar links of rechts: Een krakend geluid tijdens het sturen is een probleem wat bij vele automerken kan voorkomen. Maar het vinden van dit krakende knarsende geluid is vaak moeilijk thuis te brengen. Vooral omdat het zelfde geluid onbelast (op de krik of brug) vaak niet hoorbaar is. Al snel komt de vraag is Lees hier meer over Krakend, knarsend of bonkend geluid tijdens het sturen.
Gescheurde kromme remschijven
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
Remklauw plunjer vast
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
Remschijven vervangen
Versleten remschijven vervangen: Naar verloop van tijd slijten buiten de remblokken ook de remschijven van de auto. Dit gebeurd natuurlijk doordat er tijdens het remmen erg veel druk op de remschijven wordt uitgeoefend. Maar ook de weer beïnvloeden dragen bij aan de slijtage van de remschijven. Zo zie je na verloop van tijd veel roestvorming Lees hier meer over het vervangen van versleten remschijven.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl