Wiellagers Controleren en/of Vervangen

Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens het autorijden wordt opgemerkt. Zo kan het geluid zich bijvoorbeeld wel bij een linker bocht laten horen en niet bij een rechter bocht of andersom. Dit is puur afhankelijk van hoe het lager op dat moment belast wordt. Ook worden de wiellagers bij een onderhoudsbeurt of APK keuring gecontroleerd. OPGELET ! het geluid wordt nogal eens verward met het geluid van versleten aandrijfassen, hierbij bedoelen wij dan de aandrijfassen die gebruikt worden bij voorwielaandrijving, hierin zitten namelijk homokineten (koppelstukken) die bij slijtage allerlei geluiden kunnen veroorzaken.

Verschil van wiellagers

Verschillende wiellagers zijn met name de wiellagers die gebruikt worden bij de assen die de auto in beweging brengen en de wiellagers bij de wielen waar geen aandrijving aan vast zit. De lagers bij aandrijving zijn de zwaardere wiellagers waarbij dan ook vaak een pers nodig is om deze te vervangen, maar daarover later meer. De wiellagers zonder aandrijfassen zijn vaak de conische wiellagers en eenvoudiger om te vervangen.

wiellagers

Van links naar rechts - binnenste en buitenste conische wiellagers met kering - Conische wiellager set met kering en splitpen - Wiellager, borgmoer, borgveer aandrijfas - Speciaalgereedschap aandrijfas verwijderen.

Controleren van wiellagers

Krik voor het controleren van de wiellagers de auto op en controleer het wiel zowel horizontaal als verticaal op speling, als hierbij veel speling is en/of een bonkend geluid vrijkomt is het wiellager versleten. Zoals eerder aangegeven moet er ook gecontroleerd worden als het wiel draait. Geef dan ook een flinke zwiep aan het wiel om te controleren of het lager een zingend, brommend of fluitend geluid maakt. Bij een versleten wiellager is dit goed hoorbaar. Tip ! vergelijk bij twijfel de wielen die op een as draaien.

Vervangen van de wiellagers

Wiellager zonder verbinding aandrijfas: Als eerste een korte uitleg over het vervangen van een wiellager waar geen aandrijfas aan gekoppeld zit. Deze lagers zijn over het algemeen eenvoudiger te vervangen. Na geconstateerd te hebben dat het wiellager versleten is verwijderd men het wiel. Bij een remschijf moet de remklauw verwijderd worden, en bij de remtrommel moeten eventueel de remmen terug gesteld worden. vervolgens verwijderd men op de remtrommel of remschijf de dop die in het midden te vinden is. Vervolgens wordt de splitpen verwijderd en kan de trommel of remschijf verwijderd worden. Hierin bevinden zich twee lagers, het binnenste en buitenste lager. Het buitenste lager valt er tijdens het verwijderen al vaak uit. Het achterste lager zit achter een kering deze moet eerst verwijderd worden om het lager vervolgens te verwijderen. Daarna moeten de conische lager schalen verwijderd worden met bijvoorbeeld een drijver bij het plaatsen van de nieuwe lagerschalen kunnen de oude gebruikt worden om deze geleidelijk aan erin te tikken. Vervolgens flink de lagers met lagervet in smeren en het geheel afmonteren. Bij het terugplaatsen de remtrommel of remschijf op het punt van het lager gewoon vast draaien dus niet te strak, vast is vast, er moet hierbij net geen speling op het wiellager voelbaar zijn.

Wiellager met aandrijfas verbinding: Het wiellager bij een aandrijfas is over het algemeen wat meer werk. Zo moet de as verwijderd worden en om het lager te kunnen verwijderen ook de naaf waar de het lager zich in bevindt. Hierbij moeten dan ook de fuseepennen los gekoppeld worden, waarvoor speciaal gereedschap gebruikt kan worden. vervolgens is achter de dop die zich in het midden bevindt geen gebruik gemaakt van een splitpen maar van een borgmoer die in de inkeping van de as geborgd is. De as is meestal wel gemakkelijk te verwijderen maar het komt voor dat deze erg vast kan zitten. Ook voor het uit de naaf verwijderen van de aandrijfas bestaat speciaal gereedschap. Als de naaf waar het wiellager zich in bevindt verwijderd is zal het lager door middel van een pers verwijderd moeten worden. Het is te proberen in een grote bankschroef maar het lager kan erg vast zitten. Meestal wordt er een dop van een doppenset bijgezocht waarmee het wiellager eruit en erin geperst wordt. Vervolgens alles weer in omgekeerde volgorde monteren.

Onderwerp gerelateerde artikelen

onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl