Versleten verroeste kromme of te dunne remschijven vervangen

Naar verloop van tijd slijten buiten de remblokken ook de remschijven van de auto. Dit gebeurd natuurlijk doordat er tijdens het remmen erg veel druk op de remschijven wordt uitgeoefend. Maar ook de weer beïnvloeden dragen bij aan de slijtage van de remschijven. Zo zie je na verloop van tijd veel roest vorming rondom de remschijven. Als de remmen voor onderhoud losgehaald worden is het van belang ook de remschijven goed te inspecteren. Het zal niet de eerste keer dat een remschijf rondom de binnenste kern afscheurt. Ook moeten de remschijven aan een bepaalde minimale dikte voldoen. In remschijven heb je twee soorten en wel de normale als de geventileerde remschijf. De geventileerde remschijf ziet eruit als een dubbele schijf met daartussen ruimte voor de koeling. Voorheen werden alleen bij zware auto’s geventileerde schijven toegepast, dit was omdat deze door het zwaardere gewicht en de hogere snelheden tijdens het remmen veel meer belast werden en dus beter gekoeld en van betere kwaliteit moeten zijn. Tegenwoordig zien we echter ook bij kleinere auto’s steeds vaker dubbele (geventileerde) remschijven. Bij de enkele remschijf komt het nog wel eens voor dat er door het aanlopen van de remmen of door plotseling lang hard remmen een slag in de schijf ontstaat. (kromme schijf)

Remblokken remschijf slijtage

Door slijtage kan bij beide soorten remschijven, het oppervlak van de schijf na verloop van tijd hobbelig aanvoelen. Als de remschijven slechter van kwaliteit worden zullen de remblokken zich daar aan aanpassen en op die manier inslijten. Controleer tijdens het onderhoud aan de remmen ook altijd of de remblokken nog voldoende voering hebben. Als de remblokken te ver afslijten zal er alleen nog ijzer over zijn, waardoor de remschijf dus ernstig beschadigt zal worden. Gelukkig zien we de laatste jaren steeds vaker dat er een indicator bij de remblokken aanwezig is. Deze laat door middel van een sleepcontact weten wanneer de voering van de remblokken bijna aan hun eind zijn.

Remschijven vervangen

Als de remschijven in een te slechte conditie zijn zullen deze vervangen moeten worden. Natuurlijk moeten daarvoor de wielen van de auto verwijderd worden. Om bij de remschijf te kunnen komen zullen ook de remblokken, remklauw en mogelijke steun waar remklauw aan bevestigt is verwijderd moeten worden. De schijf zelf, zit voor het op de plaats houden van de schijf met een boutje vast op de naaf. Ook kan de schijf een geheel zijn met de naaf. In dat geval zal de moer van de naaf verwijderd moeten worden. Als eerste zullen dus de remblokken verwijderd moeten worden. Hierbij is het mogelijk dat deze met borgveertjes vast zitten of dat deze na het verwijderen van de remklauw verwijderd kunnen worden. Hoe dan ook de remklauw zelf zal ook gedemonteerd moeten worden. De remslang naar de remklauw hoeft in de meeste gevallen niet losgemaakt te worden.

Bij het vervangen van de remschijven ook de remblokken vervangen

Omdat de remblokken door de versleten remschijf niet meer mooi vlak zijn, zullen bij het vervangen van de schijven ook de remblokken vervangen moeten worden. Deze nieuwe blokken zijn door de nieuwe voering een stuk dikker en passen dan niet meer tussen de schijf en remklauw. Om dit weer passend te maken zal de zuiger (plunjer) in de remklauw terug geduwd moeten worden. voor het terugduwen bestaat speciaal gereedschap maar is met een grote tang ook goed te doen. Wanneer u dit doet zal het niveau in het remvloeistofreservoir stijgen en mogelijk overstromen.Als het remvloeistof niveau te hoog komt zal de remvloeistof door bijvoorbeeld een oude grote spuit er voor een gedeelte uitgezogen kunnen worden. Alvorens de schijven te plaatsen moeten deze met bijvoorbeeld remmenreiniger goed ontvet zijn. En de voering van de remblokken even over een schuurpapiertje zijn gehaald. Waar de remblokken in de remklauw schuiven is het na het schoonmaken goed een beetje hittebestendig vet (kopervet) te gebruiken.

remschijf-versleten

Niet vlakke te ver versleten remschijf. Flinke opstaande rand bij pijl.

remschijf-remblokken-versleten

Met micrometer opgemeten versleten (te dunne) remschijf.

nieuwe-oude-remschijf

Verschil tussen oude en nieuwe remschijf met remblokken.

vervangen-remschijf

Een nieuw geplaatste remschijf met remblokken. Bij de pijl het boutje wat de schijf op de juiste positie houdt. Als het wiel gemonteerd is zit de schijf natuurlijk pas echt vast.

remvloeistof-eruit-halen

Remvloeistof reservoir waar met behulp van een grote spuit de overtollige remvloeistof uit het reservoir gezogen word.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Remslangen remleidingen
Uitleg vervangen remslangen - remleidingen: Het komt vaker voor dat de remslangen vervangen moeten worden dan dat de remleidingen vervangen moeten worden, het vervangen van de remslangen is ook niet zo ingrijpend als het vervangen van de remleidingen. De reden dat de remslang vervangen moet worden is meestal omdat deze poreus Lees hier meer over remslangen en remleidingen vervangen.
Onderhoud Remmen
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
Vreemd geluid tijdens sturen
Vreemd/raar geluid tijdens sturen naar links of rechts: Een krakend geluid tijdens het sturen is een probleem wat bij vele automerken kan voorkomen. Maar het vinden van dit krakende knarsende geluid is vaak moeilijk thuis te brengen. Vooral omdat het zelfde geluid onbelast (op de krik of brug) vaak niet hoorbaar is. Al snel komt de vraag is Lees hier meer over Krakend, knarsend of bonkend geluid tijdens het sturen.
Gescheurde kromme remschijven
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Remklauw plunjer vast
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl