Krakend, knarsend of bonkend geluid bij het sturen naar links of rechts

Een krakend geluid tijdens het sturen is een probleem wat bij vele automerken kan voorkomen. Maar het vinden van dit krakende knarsende geluid is vaak moeilijk thuis te brengen. Vooral omdat het zelfde geluid onbelast (op de krik of brug) vaak niet hoorbaar is. Al snel komt de vraag is het de homokineet van de aandrijfas of komt het geluid van de veerpoot rubber/lager of wiellager vandaan. De een noemt het krakend de ander knarsend en weer een ander een schurend geluid. Als je maximaal naar links of recht stuurt hoor je aan het eind ook wel eens een geluid maar dat klinkt vrij onschuldig. Dit geluid komt meestal van de stuurbekrachtiging vandaan. Wat je daarbij kan doen is de vloeistof van de stuurbekrachtiging controleren. Maar over het algemeen is daar niets mee aan de hand. Wat wel meer voorkomt is het stuklopen van een aandrijfas (homokineet) Deze zal al hoorbaar zijn als je een normale linkse of rechtse bocht maakt. Het geluid wat daarbij vrijkomt is een bonkend geluid of het geluid alsof je knikkers hoort vallen. Zeker als de stofhoes stuk is of stuk is geweest en het homokineet vet er langere tijd uit is geweest + stof en vocht de vrije baan hebben gehad, loopt deze homokineet regelmatig stuk.

Meer mogelijke oorzaken van rare en vreemde Krakende, knarsende en schurende geluiden

Als een wiellager stuk is hoor je een brommend geluid. Dit geluid is over het algemeen ook hoorbaar als je recht rijd. Bij een kapot wiellager hoor je tijdens het versnellen het geluid sterker worden. Als u het wiellager verdenkt kunt u de auto opkrikken en een harde draai aan het wiel geven, Het brommende geluid is dan mogelijk al hoorbaar. Controleer ook altijd of de moer van de naaf met het juiste koppel is aangedraaid. Mocht dit niet het geval zijn kan ook hierdoor vervelend geluid veroorzaakt worden. Het geluid wat men bij het sturen herkend als krakend rubber komt mogelijk van de rubbers van de voorpoten. Als dat zelfde krakende rubber geluid hoorbaar is als men over een drempel rijd zijn dat over het algemeen de rubbers van de ophanging. Krakende knarsende rubbers zijn te verhelpen door deze met WD40 in te spuiten.

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijke oorzaken van vervelende geluiden tijdens het auto rijden. Denk aan het aanlopen van remblokken veel roest op de remschijven vastzittende remklauw etc. Maar deze geluiden zijn over het algemeen ook onbelast hoorbaar. Als je het geluid erg moeilijk kunt thuisbrengen is het ook nog handig dat een persoon in een rustige omgeving in de auto rijd en een tweede persoon buiten de auto gaat staan om te luisteren wat voor geluid het is en aan welke kant het geluid vandaan komt. Let daarbij wel op eigen veiligheid.

Onderwerp gerelateerde artikelen

veilig onderweg
Veilig autorijden: Autobanden zijn bijna net zo belangrijk als de remmen van uw auto. De werking van een autoband is in principe niets meer dan het samenpersen van lucht. Waardoor het volume kleiner en de druk groter wordt. Autobanden hebben door het remmen en het door het maken van bochten veel te verduren. Daarbij is het natuurlijk wel van belang Lees hier meer over veilig onderweg met autobanden.
Onderhoud Remmen
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Gescheurde kromme remschijven
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Remklauw plunjer vast
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl