Informatie voor het plaatsen van een trekhaak (Trekhaken met een vaste en afneembare kogel)

Op vakantie met de caravan, erop uit met de fietsen achter de auto, grote (verhuis)klussen? Een trekhaak op uw auto is onmisbaar. Bij de aankoop van een trekhaak heeft u de keuze tussen een vast of een afneembaar systeem. Een vaste trekhaak is het meest bekend. Het is de eenvoudigste en tevens de goedkoopste oplossing voor mensen die de trekhaak vooral willen gebruiken voor een fietsendrager of om zo nu en dan een aanhangwagentje te trekken. Een afneembaar systeem is fraaier omdat het in veel gevallen wegvalt achter de bumper nadat de kogel afgekoppeld is. Een afneembaar systeem is noodzakelijk indien de kogel voor de kentekenplaat valt en het niet mogelijk is de kentekenplaat op een andere plek te monteren. Indien uw auto voorzien is van parkeersensoren kan het ook noodzakelijk zijn om een afneembaar systeem te laten monteren. Overigens hebben veel nieuwe auto’s daarom de mogelijkheid de parkeersensoren handmatig uit te schakelen. Vanzelfsprekend moet u ervoor zorgen dat de losse kogel op een veilige plaats in uw auto opgeborgen word. Trekhaak online bestellen? klik dan op online onderdelen bestellen onderaan de pagina waarna u door middel van het invoeren van uw kenteken kunt zien of deze op voorraad is. Ook voor andere onderdelen is het een kwestie van invoeren kenteken.

Elektrische aansluitingen trekhaak

aansluiting-trekhaak-1

Een 7 polige aansluiting (ook wel de standaard aansluiting genoemd)

Deze aansluiting wordt voornamelijk gebruikt voor aanhangwagens, fietsendragers en trailers en wordt standaard voorzien van een mistlampaansluiting. Wanneer u een constante stroom wilt gebruiken is ons advies om over te schakelen naar een 13-polige aansluiting, om de eenvoudige reden dat er geen aansluitmogelijkheid meer aanwezig is op het 7-polige systeem om er een constante stroomaansluiting op te monteren.

Een 13 polige aansluiting kan worden onderverdeeld in een Jaeger aansluiting of een WeST (Multicon) aansluiting. De keuze hangt af van de stekkeruitvoering van de caravan. De Duitse auto en caravan industrie heeft gekozen voor de Jaeger aansluiting. Een 13 polige aansluiting wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met een caravan. De extra aansluitingen zijn nodig voor constante stroom aansluiting voor de koelkast tijdens het rijden, voor de binnenverlichting en de achteruitrijverlichting. Ook is het mogelijk de constante stroomdraad, bedoeld voor aansluiting van de koelkast, te schakelen via het contactslot

aansluiting-trekhaak-2

Aansluiting van een 7 polige stekker op een 13 polige aansluiting

Soms is het handig om een 7 polige stekker aan te kunnen sluiten op uw 13 polig systeem. Denk hierbij aan de fietsendrager of een aanhangwagentje. De aansluiting op een WeST (Multicon) aansluiting is eenvoudig omdat de 13 polige stekker hierop voorbereid is. Voor het Jaeger systeem heeft u een verloopstekker nodig.

Verloopstekker van een Jaeger aansluiting naar een Multicon aansluiting

Indien uw auto voorzien is van een Multicon aansluiting en uw caravan heeft een Jaeger aansluiting, dan bestaat daarvoor een verloopstekker.

Dankzij moderne bekabelingssystemen van nieuw ontwikkelde voertuigen is het mogelijk om extra functies aan te bieden. Daarbij valt te denken aan:

  • Parkeersensor (PDC) uitschakeling.
  • Mistlampuitschakeling.
  • TSP: trailer stability program: een uitbreiding op het voertuig ESP.
  • Achteruitrijdlampen op caravan of aanhanger.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Werking luchtvering
Werking luchtvering: Steeds vaker maken bij de duurdere auto’s de stalen veren met traditionele schokdempers plaats voor elektronisch regelbare luchtvering. Dat verhoogt niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van de passagiers. Ook bij vrachtwagens vindt luchtvering steeds meer ingang. Vering en schokdempers hebben heel wat functies. Ze moeten er ten eerste voor Lees hier meer over luchtvering.
Gebroken veren vervangen
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
Vreemd geluid tijdens sturen
Vreemd/raar geluid tijdens sturen naar links of rechts: Een krakend geluid tijdens het sturen is een probleem wat bij vele automerken kan voorkomen. Maar het vinden van dit krakende knarsende geluid is vaak moeilijk thuis te brengen. Vooral omdat het zelfde geluid onbelast (op de krik of brug) vaak niet hoorbaar is. Al snel komt de vraag is Lees hier meer over Krakend, knarsend of bonkend geluid tijdens het sturen.
Uitlaat demper vervangen
Uitlaat - demper vervangen: Een lekkende uitlaat herstellen of vervangen is een reparatie die je mits je een beetje handig bent prima zelf kunt uitvoeren. Als er twijfel is of de uitlaat wel of niet lekt is dit te controleren door de uitlaat een korte tijd af te sluiten. Dit doet je door bijvoorbeeld een doek tegen de uitlaat te houden. Zo is door het gesis goed Lees hier meer over het vervangen van een uitlaatsysteem.
kunststofbumper reparatie
Kunststof bumper repareren: Als een kunststof bumper bijvoorbeeld bij het parkeren fors beschadigd is. Kan deze scheur of zelfs het gat in de bumper vrij gemakkelijk gerepareerd worden. Men noemt het al gauw een kunststof bumper maar let op ! De bumper kan ook uit polyester vervaardigd zijn. Het verschil tussen het repareren van een kunststof of polyester Lees hier meer over reparatie kunststof bumper.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl