Gebroken auto veren vervangen

Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat er onder in de veerschotel altijd vuil en vocht aanwezig is wat na verloop van tijd de buitenkant van de veer ook zal aantasten. Zo heeft het ene merk auto wel sneller last van gebroken veren dan het andere automerk. Zo komt het bijvoorbeeld bij de Opel Corsa en bij de BMW 3 serie nogal eens voor dat er een veer gebroken is. Als men overgaat tot het vervangen van een veer is het gebruikelijk beide veren op een as te vervangen, omdat de nieuwe veren veel meer op spanning staan kan er hoogte verschil zijn wat dan ook weer te merken kan zijn tijdens het besturen van de auto. Daarbij komt dat de kans groot is de tweede veer op korte termijn ook zal breken. De plek waar de veer breekt is doorgaans onderin de veerschotel en het stuk wat afbreekt is niet groter dan een halve of hooguit hele ring. Vaak wordt het niet eens opgemerkt dat het gebeurd, en wordt het pas later opgemerkt door bijvoorbeeld het rammel geluid van het afgebroken stuk veer. Ook kan het zijn dat je het afgebroken stuk tijdens het rijden verliest (wat op zich best gevaarlijk kan zijn) Ook bij de APK keuring zullen de veren op breuk gecontroleerd worden.

Soorten van autoveren

Natuurlijk heb je de voor en achter veren, maar bij de voorveren kan het gaan om het macpherson veersysteem (veerpoten) of dat de veer tussen de draagarmen gemonteerd is. Deze wordt dan de door de draagarmen met als tussenstuk de naaf bij elkaar gehouden. Voor het verschil tussen beide zie foto’s verder op deze pagina. Tijdens het vervangen van de veer bij een macpherson veersysteem zal eerst de veerpoot gedemonteerd moeten worden. Als de veer tussen de draagarm zit zal deze onder de auto vervangen moeten worden.

De veer spannen of ontspannen

Let op ! bij het naar het elkaar toe of van elkaar af draaien van de veer. Afhankelijk van het type veer kan er erg veel spanning op de veer komen te staan. Zorg dan ook dat het gereedschap goed gemonteerd is en draai beide kanten geleidelijk aan of los zodat de veer niet scheef trekt en eruit kan schieten. Bij een kleinere auto zoals bijvoorbeeld een Opel Corsa zal het om een lichte veer gaan, maar bij een zwaardere auto of bij een veer van een verlagingset zal de spanning op de veer vele malen groter zijn.

voorveren-vervangen

Van links naar rechts 1. Voorveer macpherson veersysteem. Met daarnaast een gebroken veer 2. Voorveer macpherson veersysteem, met gereedschap om een veer in elkaar te draaien, waarna deze verwijderd kan worden 3. Voorveer macpherson veersysteem. Met verwijderde veer.

gereedschap-verwijderen-voorveer-auto

1 Gereedschap voor het verwijderen van voorveer / achterveer. 2 Veer achterophanging.

Onderwerp gerelateerde artikelen

onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl