Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Gebroken auto veren vervangen:


Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat er onder in de veerschotel altijd vuil en vocht aanwezig is wat na verloop van tijd de buitenkant van de veer ook zal aantasten. Zo heeft het ene merk auto wel sneller last van gebroken veren dan het andere automerk. Zo komt het bijvoorbeeld bij de Opel Corsa en bij de BMW 3 serie nogal eens voor dat er een veer gebroken is. Als men overgaat tot het vervangen van een veer is het gebruikelijk beide veren op een as te vervangen, omdat de nieuwe veren veel meer op spanning staan kan er hoogte verschil zijn wat dan ook weer te merken kan zijn tijdens het besturen van de auto. Daarbij komt dat de kans groot is de tweede veer op korte termijn ook zal breken. De plek waar de veer breekt is doorgaans onderin de veerschotel en het stuk wat afbreekt is niet groter dan een halve of hooguit hele ring. Vaak wordt het niet eens opgemerkt dat het gebeurd, en wordt het pas later opgemerkt door bijvoorbeeld het rammel geluid van het afgebroken stuk veer. Ook kan het zijn dat je het afgebroken stuk tijdens het rijden verliest (wat op zich best gevaarlijk kan zijn) Ook bij de APK keuring zullen de veren op breuk gecontroleerd worden.

Soorten van autoveren:


Natuurlijk heb je de voor en achter veren, maar bij de voorveren kan het gaan om het macpherson veersysteem (veerpoten) of dat de veer tussen de draagarmen gemonteerd is. Deze wordt dan de door de draagarmen met als tussenstuk de naaf bij elkaar gehouden. Voor het verschil tussen beide zie foto’s verder op deze pagina. Tijdens het vervangen van de veer bij een macpherson veersysteem zal eerst de veerpoot gedemonteerd moeten worden. Als de veer tussen de draagarm zit zal deze onder de auto vervangen moeten worden.


De veer spannen of ontspannen:


Let op ! bij het naar het elkaar toe of van elkaar af draaien van de veer. Afhankelijk van het type veer kan er erg veel spanning op de veer komen te staan. Zorg dan ook dat het gereedschap goed gemonteerd is en draai beide kanten geleidelijk aan of los zodat de veer niet scheef trekt en eruit kan schieten. Bij een kleinere auto zoals bijvoorbeeld een Opel Corsa zal het om een lichte veer gaan, maar bij een zwaardere auto of bij een veer van een verlagingset zal de spanning op de veer vele malen groter zijn.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
voorveren-vervangen
Van links naar rechts 1) Voorveer macpherson veersysteem. Met daarnaast een gebroken veer 2) Voorveer macpherson veersysteem, met gereedschap om een veer in elkaar te draaien, waarna deze verwijderd kan worden 3) Voorveer macpherson veersysteem. Met verwijderde veer.
gereedschap-verwijderen-voorveer-auto
1) Gereedschap voor het verwijderen van voorveer / achterveer. 2) Veer achterophanging.
onderdelen aandrijving
stuurkogels
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan......Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
homokineet
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale....... Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
betekenis veerpootbrug veerpootbruggen
Wat is een veerpootbrug: Een veerpootbrug is een onderdeel wat u mogelijk onder de motorkap van een auto tegenkomt. Zoals de naam het al aangeeft is dit een brugverbinding tussen de linker en rechter veerpoot. Deze is van links naar rechts aan de bovenzijde van de veerpoten gemonteerd. De functie van een veerpootbrug is het stijver maken van de.....Lees hier meer over functie en werking veerpootbruggen.
kosten reparatie en onderhoud auto
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
speciaal gereedschap autoveren vervangen
Speciaal gereedschap autoveer vervangen: Bij het vervangen van een veer zal er het een en ander gedemonteerd moeten worden. Als het om een macpherson veerpoot gaat, zal deze eerst onder de auto vandaan moeten worden gehaald. Bij een standaard ophanging zullen voor de draagarmen los van elkaar moeten worden gehaald. En om er achter bij te kunnen zal..... Lees hier meer over gereedschap autoveren vervangen.
draagarm draagarmrubbers vervangen
Draagarmrubbers - complete draagarm vervangen: Als de bevestigingspunten van een draagarm slijtage laat zien zullen de fuseekogel of rubbers vervangen moeten worden. Vaak is er geen andere keus om de complete draagarm te vervangen. Dit komt omdat de fuseekogel of rubbers dan niet los vervangbaar zijn. Ook qua prijs is het vaak voordeliger.... Lees hier meer over vervangen draagarm en draagarmrubbers.
spoorstang stuurstang stuurkogel vervangen
Spoorstang of stuurkogel vervangen: Indien geconstateerd is dat een spoorstang krom is, zal deze compleet vervangen moeten worden. Over het algemeen, afhankelijk om welk type auto het gaat, kan het verwijderen van een spoorstang vrij lastig zijn. U zult ter plekken moeten kijken hoe de stuurstang zit bevestigt en hoe deze het meest handig.... Lees hier meer over het vervangen van een spoorstang en stuurkogel.
stabilisatorstang rubbers vervangen
Stabilisatorstang rubbers vervangen demonteren stabilisatorstang: Het vervangen van Stabilisatorstang rubbers is op zich niet een echte grote reparatie. Wel is het verstandig alle aanwezige rubbers te controleren en eventueel te vervangen. Afhankelijk van welk type auto moet er gekeken worden hoe de stabilisatorstang gemonteerd zit, maar over het algemeen is het een..... Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
ebd remkrachtverdeler
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden.....Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
schokdempers vervangen schokbreker
Schokdemper stuk en het vervangen van een schokdemper: Als het zeker is dat de schokdemper stuk is, zal deze verwijderd moeten worden. Het verwijderen van een schokdemper kan vrij eenvoudig zijn maar ook een ingrijpende klus. Dit is afhankelijk over welke schokdemper we het hebben. Als we het een op zichzelf staande schokdemper hebben..... Lees hier meer over het vervangen van schokdempers.
onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers,  ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd..... Lees hier meer over ondersteltechniek.
luchtvering
Werking luchtvering: Steeds vaker maken bij de duurdere auto’s de stalen veren met traditionele schokdempers plaats voor elektronisch regelbare luchtvering. Dat verhoogt niet alleen het comfort, maar ook de veiligheid van de passagiers. Ook bij vrachtwagens vindt luchtvering steeds meer ingang. Vering en schokdempers hebben heel wat functies. Ze moeten er ten eerste voor.... Lees hier meer over luchtvering.
remmen auto
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
uitlijnen balanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes