Airbag lampje: werking en mogelijke storingen

Zoals meerdere (elektronische) storingen via het dashboard worden aangegeven, kan het ook voorkomen dat het airbag lampje blijft branden.

Het verschilt per auto hoeveel airbags er aanwezig zijn. Zo kennen we de airbags in het stuur en boven het dashboardkastje maar bijvoorbeeld ook de zijairbags in de deur of hemel van de auto. Bij een aanrijding zorgt de airbag controller ervoor dat alle aanwezige airbags hun werk zullen doen.

Alle aanwezige airbags worden dus via een airbag regelunit aangestuurd en gecontroleerd. De aanwezige airbags modules worden bij een aanrijding via deze regelunit aangestuurd. Op het moment dat u de auto start zal de regelunit alle verbindingen en airbag onderdelen controleren om zo te bepalen of het airbagsysteem naar behoren kan functioneren. Bij een slecht contact of een ander probleem zal het airbag lampje blijven branden.

Wanneer komt de airbag in werking?

Als de auto een vertraging doormaakt van bijvoorbeeld 13 meter per seconde. Zal er een signaal worden afgegeven. Dit signaal wordt door vertragings- sensoren gemeten. Deze sensoren bevinden zich in de airbag regelunit zelf of zitten op verschillende plaatsen in het chassis verwerkt. Ook de autogordel spanner geeft bij een fikse aanrijding een signaal door. Dit gebeurd doordat de gordel spanner bij een bepaalde vertraging met veel meer kracht belast wordt. Ook dit signaal komt bij de airbag regelunit binnen.

Airbag lampje blijft branden

Als het airbag lampje blijft branden kan dit meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat een slecht contact de oorzaak is. Dit kan zijn door een kabelbreuk, maar het ligt meer voor de hand dat er een connector slecht contact maakt. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat de connector onder de bestuurdersstoel slecht contact maakt, waardoor het signaal van de in de stoel aanwezige sensormat niet wordt doorgegeven. Een andere mogelijk oorzaak is een slechte verbinding (veer) tussen stuurwiel en regelunit. Ook een niet of slecht werkende gordelspanner kan de oorzaak zijn. De minst prettige en de meest kostbare oorzaak is dat de airbag regelunit stuk is.

Airbag lampje blijft branden en uitlezen

Om achter de oorzaak van het brandende airbag lampje te komen is het uitlezen met behulp van diagnoseapparatuur via de OBD-stekker het meest handig. Het wil echter niet altijd zeggen dat de concrete oorzaak gelijk duidelijk is. Een defect aan de gordelspanner zal bijvoorbeeld duidelijk worden aangegeven maar een slecht contact niet. Indien er tijdens het uitlezen daadwerkelijk een storingscode wordt weergegeven kunt u kijken of het lampje na het verwijderen van de storingscode nog terug komt. Mogelijk was de storing eenmalig en blijft het lampje uit. Het komt ook voor dat de storing na een langere periode weer opduikt.

Werken de airbags als het airbaglampje brand?

We horen vaak dat als het airbag lampje brand dat alle airbags buiten werking worden gesteld. Toch is dat niet altijd het geval. Als het probleem bijvoorbeeld bij de gordelspanner ligt zullen de aanwezige vertragings sensors nog altijd hun signaal doorgeven aan de airbag controller (unit). Deze zal ondanks het constant branden van het airbag lampje wel de airbags in werking stellen. Om dit te bepalen zal wel eerst de oorzaak van het brandende airbag lampje duidelijk moeten zijn.

Informeer altijd bij uw dealer of bij het blijven branden van het airbag lampje, bij uw auto de airbags nog werken.

APK en branden van airbaglampje

Als een airbag lampje constant blijft branden zal de auto daar niet op worden afgekeurd.

Onderwerp gerelateerde artikelen

elektrische-auto
Elektrische auto: De autowereld is al langer op zoek naar aandrijf bronnen die geen of nauwelijks vervuiling uitstoten. Elektrische auto's lijken goede kansen te hebben. Deze types kampen echter technisch gezien met een niet onaanzienlijk probleem: de actieradius is klein en het prestatieniveau laag. Bovendien moet een dergelijke auto altijd een keer 'aan de stekker', waar Lees hier meer over de elektrische auto.
autosleutel
De autosleutel: Sinds 1982 heeft de autosleutel ongekende ontwikkelingen doorgemaakt, je kan het zo gek niet bedenken het kan allemaal. In de toekomst zullen we zien dat we met de autosleutel aan de kassa van de supermarkt kunnen afrekenen of dat we er geld mee kunnen pinnen. Terwijl voor 1982 de autosleutel nog maar twee functies had, het openen Lees hier meer over de ontwikkeling van de autosleutel.
eCall system
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt Lees hier meer over eCall systeem.
airbags
Airbags en de Auto: Momenteel wordt er door de constructeurs en de toeleveranciers druk gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen. Men stelt vast dat steeds meer wagens standaard uitgerust worden met verschillende airbags, die ook bescherming kunnen bieden in geval van een zijdelingse aanrijding. Ook veiligheidsgordels zullen kunnen worden uitgerust met een klein luchtkussen Lees hier meer over de auto en airbags.
terugroepactie
Overzicht terugroepacties dealers: Alle terugroepacties in een overzicht. Bij de meting van 2012 is aangetoond dat Toyota als grootste autobouwer ter wereld ook de kroon spant met het aantal teruggeroepen auto's. Een terugroepactie heeft in de meest voorkomende gevallen betrekking op de veiligheid van desbetreffende (model type) auto. U kunt bijvoorbeeld Lees hier meer over terugroepacties van autofabrikanten.
occasion
Aanschaf occasion: Zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat een auto kopen toch best lastig is. Maar ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren goed wat je wilt. Een tweedehands auto of een nieuwe. Een tweedehands auto is meestal goedkoper, maar vergt meer onderhoud dan een nieuwe wagen.Wil je een nieuwe auto kopen en je oude auto Lees hier meer over aanschaf occasion.
reparatie voorruit
Reparatie voorruit: Bij een voorruitschade wordt eerst gekeken naar de omvang en de soort beschadiging. Is het sterretje niet groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect gerepareerd worden. Is de beschadiging groter dan een 2 Euro muntstuk (3,5 cm doorsnede), dan kan de beschadiging vrijwel altijd perfect Lees hier meer over reparatie voorruit.
werking remsysteem
Werking remsysteem: De functie van het remsysteem is om de kracht van de persoon achter het stuur die het rempedaal indrukt over te zetten naar het voorwerp dat tegen het wiel aan drukt zodat het wiel gaat remmen. De omzetting van die krachten gebeurt door middel van een Hefboom, Hydraulica en Wrijving. Een hefboom komt voor in het rempedaal. Doordat Lees hier meer over de werking van het remsysteem.
auto veiligheid
Auto en veiligheid: Auto's worden steeds veiliger. Vroeger maakte de fabrikanten zich daar nog nauwelijks druk over. Er waren maar een paar rijke mensen die zich een auto konden veroorzaken. Een de snelheid van een auto was niet hoger dan een lopend persoon. Je hoefde alleen niet te lopen. Met de komst van de T - Ford (eerste productieauto) werd de auto voor Lees hier meer over veiligheid auto.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
ebd
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl