Olielekkage koelvloeistof lekkage en het opzoeken van de oorzaak:


De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervelende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkele druppels maar soms ook extreem. Hoe stel je vast waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om een koelvloeistof lekkage van het koelsysteem. Als het om koelvloeistof lekkage gaat zijn de mogelijke oorzaken waterpomp, radiator, slangen, slangklemmen of in het ergste geval de koppakking die koelvloeistof naar buiten toe verliest. Bij kleine lekkages koelvloeistof vanuit de radiateur word voor de oplossing soms een pil gebruikt om de lekkage te dichten. Natuurlijk is het vervangen van de radiateur een betere optie maar bij oude auto's of als noodoplossing kan het toevoegen van een pil een (tijdelijke) oplossing zijn.

Controleren van olielekkage:


Bij olie lekkages is het in de meeste gevallen moeilijker vast te stellen waar het olie verlies vandaan komt, zeker bij extreem olie verlies. Als eerste is het verstandig de omgeving van de olie lekkage te reinigen. Zodat het zichtbaar wordt van welke hoogte en waar de olie vandaan komt. Dit word in de meeste gevallen gedaan met een hoge druk spuit in een auto wasstraat. Let daarbij wel dat u de elektronische delen afdekt, met bijvoorbeeld plastic zakjes en blijf met het spuiten zoveel mogelijk uit de buurt van deze onderdelen. Het is belangrijk dat deze onderdelen vocht vrij blijven. Als alles goed schoon is laat u de motor warm draaien / rijden om zo te kijken waar de olie vandaan komt. Het kan hierbij gaan om motorolie, versnellingsbakolie, stuurbekrachtiging olie en soms zelfs remvloeistof lekkage. In de meeste gevallen zal het gaan om motorolie lekkage en bij voorwiel aandrijving mogelijk versnellingsbak olie, die via de aandrijfassen naar buiten komt. De oorzaak hiervan is dat de olie keerringen voor afdichting zorgen stuk zijn. Natuurlijk kan ook bij achterwiel aandrijving spraken zijn van olie lekkage bij de versnellingsbak maar dan is het verder uit de buurt van het motorblok.
Herkenning van de soort olie die de auto lekt:


Motorolie is over het algemeen donker (vervuild)van kleur indien deze niet net ververs is. Versnellingsbak olie is lichter van kleur en de olie van de stuurbekrachtiging is roodachtig. Afdichtingen waar nogal eens olie lekkage voorkomt is bij de klepdeksel pakking, olie sensor, carterplug, krukas kering, afdichting olie filter, carterpan pakking, carter ontluchting of in het ergste geval dat via de cilinderkop (koppakking) motor olie naar buiten komt.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Voor afdichting pakking en/of vloeibarre pakking gebruiken:


Bij het afdichten met behulp van pakkingen komt het regelmatig voor dat er toch nog steeds olie doorlekt, denk daarbij aan kleppendeksel of carterpan pakkingen daarom is het handig om buiten de pakking om ook nog gebruik te maken van vloeibare pakking. Ook komt het voor dat er voor afdichting enkel gebruik word gemaakt van vloeibare pakking. Vloeibare pakking waarvan bekend is dat deze uitstekend hun werk doen zijn bijvoorbeeld de vloeibare pakkingen van Berner en Innotec, deze worden ook door garage bedrijven veelvuldig gebruikt. Zorg wel dat voor gebruik alles goed schoon droog en ontvet is.
Wynn's super charge
koelvloeistof lekkage
Koelvloeistof lekkage traceren: Regelmatig koelvloeistof bijvullen of een plasje koelvloeistof op de bodemplaat of onder de auto? Het vinden van een koelvloeistof lekkage kan best lastig zijn. Zeker als het koelsysteem maar een kleine hoeveelheid koelvloeistof verliest. De lekkage van koelvloeistof kan aan de binnenzijde of aan de buitenkant van het motorblok aanwezig......Lees hier meer over Koelvloeistof lekkage.
olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het olie filter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het olie filter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieu straat kan afgeven. Laat voordat je de olie aftapt de motor eerst..... Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
motorolie bijvullen en peilen
Motorolie controleren en zelf bijvullen: Motorolie controleren gebeurd bij de meeste auto’s door te peilen met de in het motorblok aanwezige peilstok. Het gedeelte waarmee de peilstok eruit getrokken wordt, is over het algemeen rood van kleur. Dit is gedaan zodat de locatie van peilstok gemakkelijk gevonden kan worden. Er zijn ook auto’s waarbij de motorolie.... Lees hier meer over motorolie bijvullen en peilen.
oliekeerring
Oliekeerringen: en wat is de mogelijke oorzaak van lekkende oliekeerringen? Bij oliekeerringen gaat het om afdichting van draaiende en gelijk ook stilstaande onderdelen. Om elke as die vanuit het motorblok naar buiten komt bevind zich een afdichtings keerring. Zo wordt er voor het afdichten van een krukas of nokkenas ook gebruik gemaakt van een keerring.....Lees hier meer over lekkende oliekeerringen.
 kwaliteitsverschil goedkope en dure motorolie
Prijs en kwaliteitsverschil motorolie: Het prijsverschil van motorolie kan erg groot zijn. Een altijd vrij dure motorolie is de longlife motorolie. Maar zo als de naam het al zegt, hoeft deze olie minder snel ververst te worden. Kijk altijd welke motorolie voor je auto wordt voorgeschreven. Het gebruik van verkeerde motorolie kan voor de motor ernstige gevolgen..... Lees hier meer over het verschil van dure en goedkope motorolie.
hoog overmatig olieverbruik
Hoog olieverbruik en mogelijke oplossing: u heeft geconstateerd dat het olie niveau van de motor van uw auto ver beneden peil staat. Alvorens er allerlei acties worden ondernomen is het verstandig eerst in kaart te brengen hoeveel olie de motor van uw auto daadwerkelijk verbruikt en of het olieverbruik acceptabel is. Dit kunt u doen door het...... Lees hier meer over mogelijke oorzaak overmatig olieverbruik.
olielampje
Slechte motoroliedruk: Het door het motorblok pompen van de motorolie is vergelijkbaar met het door het menselijk lichaam pompen van bloed.  Zoals bij het menselijk lichaam alle organen moet worden voorzien van bloed.  Moeten bij een motorblok alle draaiende onderdelen worden voorzien van motorolie. De oliepomp is hierbij.....Lees hier meer over het brandende olielampje en de oliedruk van de motor.
koppakking
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitpraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer......Lees hier meer over vervangen koppakking.
koelsysteem
Informatie Koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt.....Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
motorolie
Soorten functies en peilen motorolie: Motorolie is een belangrijk aspect van het onderhoud van een auto. De prestaties en levensduur voor de motor zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering ervan. Het is dus zaak de juiste olie te gebruiken in een goede hoeveelheid. Dat er genoeg olie in het carter moet zitten weet iedereen wel (iedere verantwoorde autobezitter...... Lees hier meer over motorolie.
waterpomp auto
Waterpomp vervangen: bij de meeste mensen wel bekend dat deze aanwezig is bij een door vloeistof gekoelde motor. De enigste functie van de waterpomp is dan ook het rond pompen van het koelwater of ter wel koelvloeistof/antivries door het koelsysteem. Het koelsysteem bestaat hoofdzakelijk uit de ruimte tussen cilinders en buitenkant motorblok de.......Lees hier meer over waterpomp vervangen.
hoe zelf carter auto vervangen
Carterpan vervangen: Het vervangen van een carter zal per auto een klein verschil maken. Natuurlijk zal als eerste de motorolie moeten worden afgetapt. Om bij de bouten of moeren van het carter te komen zal er mogelijk eerst een kunststof afdekplaat verwijderd moeten worden. De carterpan zit met erg veel boutjes of moertjes vastgedraaid..... Lees hier meer over het vervangen van een carterpan.
remleidingen
Uitleg vervangen remslangen - remleidingen: Het komt vaker voor dat de remslangen vervangen moeten worden dan dat de remleidingen vervangen moeten worden, het vervangen van de remslangen is ook niet zo ingrijpend als het vervangen van de remleidingen. De reden dat de remslang vervangen moet worden is meestal omdat deze poreus.....Lees hier meer over remslangen en remleidingen vervangen.
onderhoudsbeurt
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met  de auto en de weersbeïnvloeding  van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt  gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft.... Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
autoweetjes
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het olie peilen van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes