Onderhoud auto: verschil kleine beurt – grote beurt of service beurt ?


De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft. Het minder slijten van de onderdelen klop natuurlijk wel. Maar het is net zoals bij een mens beter in beweging te blijven. Als een auto voor lange tijd binnen geparkeerd staat zal het allemaal nog meevallen. Zeker als de auto met zijn wielen / vering onbelast van de vloer staat en dat men de motor regelmatig laat lopen. Maar als de auto langdurig ongebruikt buiten staat is het al snel een ander verhaal. Door de weersbeïnvloeding kunnen de remmen bijvoorbeeld vast gaan zitten. Maar ook voor de motor kan het allerlei negatieve gevolgen hebben. Denk daarbij aan corrosie vorming / vervuiling en mogelijk vast gaan zitten van bewegende onderdelen. Ook voor de vering en banden van de auto is lange stilstand van de auto niet goed. Hieruit concluderen we dat ook deze auto’s om onderhoud vragen.

Auto onderhoud oudere auto’s en auto’s van tegenwoordig:


Jaren geleden kenden we voor vele auto’s de 5000 en 10.000 km beurten. Onderhoud werkzaamheden van toen zijn ook niet meer te vergelijken met het onderhoud van de auto’s van tegenwoordig. Zo hing er vroeger een kaartje aan de hendel van de richting aanwijzer waar de kilometerstand voor de volgende onderhoudsbeurt op stond. Tegenwoordig gaat dit door de aanwezige ECU – elektronica volledig automatische. U krijgt via een waarschuwingslampjes op het dashboard te zien wanneer de eerstvolgende onderhoudsbeurt is.

Zo bestond een onderhoudsbeurt vroeger bijvoorbeeld uit het doorsmeren van draaiende gedeeltes. Dit gebeurde via smeernippels. Maar ook moesten door het inbranden en verloop van afstand de contactpunten preventief bijgesteld worden. Ook de ontsteking en kleppen moesten preventief bijgesteld worden. En wat te denken van het afstellen van de koppelingskabel en het bijvullen van het demiwater in de accu.


Wanneer onderhoud auto uitvoeren ?


De frequentie van het onderhoud is tegenwoordig per auto verschillend. En wordt zoals eerder aangegeven via een waarschuwingslampjes op het dashboard aangegeven. Wat we tegenwoordig bij een kleine onderhoudsbeurt nog wel zien is bijvoorbeeld het controleren van het uitlaatsysteem, de remmen en autobanden. Doordat vanaf een bepaalde periode de APK verplicht is, worden deze controles tijdens de keuring sowieso uitgevoerd. Als men dan gelijk kiest om de motorolie te verversen, heeft de auto in principe een kleine onderhoud / controle beurt gehad
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Grote onderhoudsbeurt toen en nu:


Een grote onderhoudsbeurt was vroeger een vast pakket van onderhoud werkzaamheden. Tegenwoordig worden per bepaalde kilometerstand onderhoud werkzaamheden uitgericht. Zo moet bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een onderhoudsbeurt bij 50.000 km ook de luchtfilter vervangen worden. En bij een onderhoudsbeurt van 90.000 km de versnellingsbak olie ververst worden. Zo heb je bij een bepaalde kilometerstand of periode ook dat de remvloeistof ververst dient te worden. Wel is het in vergelijking met vroeger zo, dat de auto’s van tegenwoordig veel mindervaak een onderhoudsbeurt moeten ondergaan. En dus niet om de 10.000 km voor een grote beurt naar de garage moeten. De belangrijkste reden is dan ook dat de auto’s veel beter en onderhouds vrijer zijn geworden. Bepaalde onderhoud werkzaamheden hoeven niet meer preventief uitgevoerd te worden. Denk daarbij aan het vervallen van de contactpunten en de komst van de zelfsturende elektronische ontsteking van nu. Of de zelfstellende kleppen en het verdwijnen van de smeernippels.

Servicebeurt auto:


Bij een service beurt moet men denken aan een korte inspectie beurt. Denk daarbij aan een winterinspectie of een inspectiebeurt voordat u met de auto op vakantie gaat. Daarbij worden alle belangrijke punten gecontroleerd zoals de staat van de accu, ruitenwisserbladen, koelvloeistof niveau, oliepeil, bandenspanning, niveau remvloeistof etc. Ook een service beurt wordt vaak in combinatie met een APK uitgevoerd.

Onderhoud leaseauto:


Bij aanschaf leaseauto worden vaak ook de onderhoudsbeurten en kosten van reparaties meegenomen in het lease contract. De reparatie en onderhoud werkzaamheden mogen dan alleen uitgevoerd worden door de officiële dealer.
olie verversen
Olie verversen en oliefilter vervangen: Kan ik zelf de olie van mijn auto verversen en het olie filter vervangen? Je hoeft niet heel erg technisch aangelegd te zijn om zelf de olie van uw auto te verversen en het olie filter te vervangen. Daarbij komt dat je de afgelopen olie kosteloos bij de milieu straat kan afgeven. Laat voordat je de olie aftapt de motor eerst..... Lees hier meer over olie verversen en oliefilter vervangen.
onderrhoud
Zelf auto onderhouden en repareren: Zelf je auto onderhouden en/of repareren behoort voor technisch aangelegde mensen zeker tot de mogelijkheden. En gezien de hoge garagerekeningen brengt het al snel een leuke verdienste met zich mee. Natuurlijk weet .u voor u zelf of u in staat bent bepaalde onderhoud en reparatie werkzaamheden zelf uit... Lees hier meer over zelf auto onderhouden en repareren.
uitlaat
Uitlaat - demper vervangen: Een lekkende uitlaat herstellen of vervangen is een reparatie die je mits je een beetje handig bent prima zelf kunt uitvoeren.  Als er twijfel is of de uitlaat wel of niet lekt is dit te controleren door de uitlaat een korte tijd af te sluiten. Dit doet je door bijvoorbeeld een doek tegen de uitlaat te houden. Zo is door het gesis goed.... Lees hier meer over het vervangen van een uitlaatsysteem.
tikkend geluid bij starten auto
Tijdens starten of aanslaan motor een tikkend geluid: Als je tijdens het starten van de auto alleen een tikkend geluid hoort en de motor slaat niet aan is dat in de meest voorkomende gevallen het geluid van het startrelais. Het startrelais is een onderdeel van de startmotor die er tijdens het starten voor moet zorgen dat de bendix uitslaat. De bendix laat het vliegwiel...... Lees hier meer over tikkend geluid bij startende auto.
bougies
Elektrode afstand bougie: Om de verbranding in de cilinder tot stand te brengen hebben we een vonk van de bougie nodig. Op het moment dat in de cilinder het benzine lucht mengsel word samengeperst is voor de ontbranding de vonk van de bougie nodig. De bougie word gevoed door de bobine die een hoogspanning van ongeveer 10.000 volt naar de bougie..... Lees hier meer over elektrodeafstand bougie.
auto veren
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast word. daarbij komt dat..... Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
 autogereedschap specialgereedschap
Autogereedschap specialgereedschap: Bij het sleutelen aan de auto is net zoals bij elke andere klus het juiste gereedschap het halve werk. Bij bepaalde reparaties is het zelf zo dat er special gereedschap gebruikt dient te worden om een reparatie op de juiste manier uit te voeren . Denk daarbij aan het centreren van de koppeling of afstellen van een distributie aandrijving...... Bekijk hier een ruim aanbod aan autogereedschap.
accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij........Lees meer over uitleg accu.
oliekeerring
Oliekeerringen: en wat is de mogelijke oorzaak van lekkende oliekeerringen? Bij oliekeerringen gaat het om afdichting van draaiende en gelijk ook stilstaande onderdelen. Om elke as die vanuit het motorblok naar buiten komt bevind zich een afdichtings keerring. Zo wordt er voor het afdichten van een krukas of nokkenas ook gebruik gemaakt van een keerring.....Lees hier meer over lekkende oliekeerringen.
koelsysteem
Informatie Koelsysteem: Hoe heter het koelwater, des te groter het temperatuurverschil met de buitenlucht en des te groter het koelvermogen. Maar het water mag ook weer niet aan de kook raken en daarom staat het koelsysteem onder druk. Het kookpunt ligt zo hoger en bovendien gaat er geen vloeistof verloren door verdamping. Als de druk té hoog wordt.....Lees hier meer over uitleg koelsysteem.
inhouden
Inhouden en stotteren: was en is bij de auto een veelvoorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is  bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak........Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
autoweetjes
Weetjes voor iedere automobilist: Controle punten en weetjes die in principe iedere automobilist behoort te weten. Zoals het olie peilen van de motor waar kan ik op de oliepeilstok zien of er voldoende olie in zit? Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Bij het controleren moet de auto..... Lees hier meer over weetjes voor iedere automobilist.
apk
APK keuring: Uw auto moet voor de APK keuring en u wilt zelf controles - reparaties uitvoeren? Autogordels zijn verplicht voor auto’s vanaf 01-01-1971, in oudere auto’s hoeven ze dus niet in te zitten. Wanneer dit wel het geval is moeten ze goed werken, mogen ze niet gescheurd zijn, en moeten ze deugdelijk aan de carrosserie bevestigd zijn. In de auto’s na 01-01-1971 moeten....... Lees hier meer over APK keuring.
cursus autokennis
Cursus of opleiding autotechniek: Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden bij het volgen van een opleiding of cursus autotechniek. Zo heb je de MBO en HBO beroepsgerichte autotechniek opleidingen, waarbij het dan in de meeste gevallen de bedoeling is in de autotechniek (automonteur) aan het werk te gaan. Maar ook voor mensen die als hobby aan hun eigen..... Lees hier meer over cursus autotechniek.
olielekkage
Olielekkage koelvloeistof lekkage: De meeste mensen hebben het wel eens meegemaakt die vervellende olievlekken onder de auto. Soms in de vorm van enkel e druppels maar soms ook erg extreem. Hoe nu vast te stellen waar de olie lekkage vandaan komt. Stel als eerste vast of het wel om een olie lekkage gaat en niet om koelvloeistof lekkage van het... Lees hier meer over Olielekkage koelvloeistof lekkage.
winter check
Autoweetjes.com winter check auto: Is uw auto voorbereid op het winterweer? Een wintercheck is geen overbodige luxe als het om uw veiligheid gaat. Controleer of laat in ieder geval deze punten controleren. Tips: Zorg dat u ontdooiingmiddelen tegen dichtgevroren sloten, deuren en ruiten ter beschikking hebt (en berg deze niet in de auto op) Geef dieselmotoren..... Lees hier meer over wintercheck auto.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes