Het vervangen en controleren van remslangen en remleidingen

Het komt vaker voor dat de remslangen vervangen moeten worden dan dat de remleidingen vervangen moeten worden. Het vervangen van de remslangen is ook niet zo ingrijpend als het vervangen van de remleidingen. De reden dat de remslang vervangen moet worden is meestal omdat deze poreus is geworden. De remslang zit op een punt bij bewegende delen waarbij de remslang mee kan bewegen denk hierbij aan de voorwielophanging, waarbij de remslang vanaf het chassis (gekoppeld aan de remleiding) verbonden is met de remklauw van de remschijf. Het vervangen van de remslang is een kwestie van de koppelingen los te draaien en borgveer te verwijderen. Zorg dat u alles bij de hand heeft en zet een opvangbak onder het werkgebied om de remvloeistof op te vangen tip: (gebruik het dopje van de ontluchtingsnippel om de remleiding tijdelijk af te dichten) u kunt natuurlijk ook de remvloeistof aftappen om deze na de reparatie te verversen. Let bij het plaatsen van de remslangen op dat deze niet gedraaid is en goed vrij lopen. Na de reparatie zal het remsysteem ontlucht moeten worden, uitleg hierover verder op de pagina.

Remleidingen vervangen

Remleidingen moeten in de meeste gevallen vervangen worden omdat door roestvorming de remleidingen erg slecht zijn geworden. In de periode dat de APK keuring werd ingevoerd werden bij veel auto’s de remleidingen vervangen. Maar gezien de stijging van de gemiddelde leeftijd van een auto komt het tegenwoordig ook steeds vaker voor dat de remleidingen vervangen moeten worden. Bij het vervangen van remleidingen zal de remvloeistof af getapt moeten worden. Vul na de reparatie het remsysteem met nieuwe remvloeistof. (de verschillen in remvloeistof wordt weergegeven in een Dot waarde informeer bij een automaterialen zaak welke remvloeistof u voor uw auto dient te gebruiken). Verwijder vervolgens de remleidingen die vervangen moeten worden. De nieuwe remleiding is met de handen te buigen, zorg er voor dat er geen knik in de remleiding komt. Ook moet de remleiding vrij lopen zodat deze tijdens trillingen nergens tegenaan komt. Aan de uiteinden van de remleidingen waar deze gemonteerd worden zullen felsen moeten worden aangebracht. Men gaat als volgt te werk, Als eerste kort je de leiding af met een remleiding snijder om vervolgens met speciaal gereedschap een fels aan te brengen. zie voorbeelden. Nadat de remleidingen vervangen zijn zal het remvloeistof reservoir gevuld moeten worden om vervolgens het systeem te ontluchten. In garagebedrijven wordt er meestal druk op het remvloeistofreservoir gezet waarna de ontluchtingsnippels een voor een losgedraaid kunnen worden. Het ontluchten is ook goed met twee man te doen, een man gaat in de auto het rempedaal op druk brengen en houd er druk op zodat de tweede persoon de nippel los kan draaien het pedaal zal naar de vloer gaan, de nippel wordt weer vast gedraaid waarna er weer op de pedaal gepompt kan worden dit wordt steeds herhaald totdat alle lucht uit de leidingen verdwenen is en de druk op de rempedaal hard aanvoelt en blijft.

Onderwerp gerelateerde artikelen

schijfrem trommelrem
Verschil schijfremmen en trommelremmen: We hebben de schijfremmen die er uitzien als een schijf waar via de remklauw remblokken tegen aangeduwd worden. Je hebt hierbij de enkele of de dubbele (geventileerde) remschijf. De trommelrem ziet er inderdaad uit als een ronde trommel waar zich remschoenen in bevinden die tijdens Lees hier meer over het verschil tussen schijfremmen en trommelremmen.
werking remsysteem
Werking remsysteem: De functie van het remsysteem is om de kracht van de persoon achter het stuur die het rempedaal indrukt over te zetten naar het voorwerp dat tegen het wiel aan drukt zodat het wiel gaat remmen. De omzetting van die krachten gebeurt door middel van een Hefboom, Hydraulica en Wrijving. Een hefboom komt voor in het rempedaal. Doordat Lees hier meer over de werking van het remsysteem.
Remklauw plunjer vast
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
Gescheurde kromme remschijven
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
Onderhoud Remmen
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
Remschijven vervangen
Versleten remschijven vervangen: Naar verloop van tijd slijten buiten de remblokken ook de remschijven van de auto. Dit gebeurd natuurlijk doordat er tijdens het remmen erg veel druk op de remschijven wordt uitgeoefend. Maar ook de weer beïnvloeden dragen bij aan de slijtage van de remschijven. Zo zie je na verloop van tijd veel roestvorming Lees hier meer over het vervangen van versleten remschijven.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl