De Smart in Car sensor (registratie kastje)

De Smart in Car sensor van NXP lijkt na een proef met 200 auto’s waaronder ook taxi’s klaar voor marktintroductie, Waarschijnlijk zullen de grote autofabrikanten de komende jaren (samen met het door Europa verplichte eCall-systeem) de smart car technologie in hun auto’s integreren. Met de eerder genoemde proef hebben een jaar lang 200 auto’s met een kastje aan boord rondgereden. Het kastje werkt eenvoudig en voorspelbaar en verzend gegevens van de elektronica. Deze heeft uitgewezen dat de sensor waardevolle informatie oplevert. Denk daarbij aan het remgedrag de bandenspanning het lichtgebruik en gebruik van ruitenwissers. De ontvangen informatie kan bijvoorbeeld gebruikt worden om aan te geven waar het hard regent of waar mistlampen ingeschakeld worden. Maar ook de data die via de schokdempers wordt opgeslagen, waardoor het aantal gaten in de weg geregistreerd kunnen worden. En wat dacht u van de ABS - sensoren waarmee de gladheid op de weg geregistreerd en berekend kan worden. Kortom een legio aan mogelijkheden om in te spelen op gevaarlijke omstandigheden, ongevallen of toenemende drukte. Ook kunnen automobilisten bij nadering van een ongeval via smartphone of navigatie op tijd gewaarschuwd worden.

Doorgeven van kenteken en het aantal gereden kilometers:

Het systeem is uniek: geen enkel ander land is al zo ver dat het zich door de satellieten de wet wil laten voorschrijven. Nederland wil weer voorop lopen. NXP Semiconductors, ontwerper van de chip in het kastje, zegt dat het systeem veilig is en de privacy waarborgt. " Het is een volstrekte misvatting te denken dat de overheid of justitie of wie of wat dan ook alles en iedereen in de gaten houdt. De informatie zit in het kastje en nergens anders", zegt Maurice Geraets, bij NXP verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop van de chip. Het kastje legt één keer per dag telefonisch contact met een centrale en geeft twee dingen door: het kenteken van de auto en het aantal gereden kilometers. Meer niet. Geraets begrijpt de commotie over de privacygevoeligheid. “Niemand wil een big brother die alle touwtjes in handen heeft. Maar dat is niet aan de orde.” De informatie in het kastje kan wel geraadpleegd worden door de gebruiker zelf. Daarvoor heeft hij een code. Geraets: “Als justitie dat wil, kan dat ook, maar dan zal iemand het kastje op moeten halen.” Nog een eigenwijzig heidje: je moet ook betalen als je op je eigen oprijlaan rijdt “Onzin? Vind ik niet”, zegt Geraets. " Je rijdt. En wie rijdt, belast het milieu.

Onderwerp gerelateerde artikelen

startkabels aansluiten
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
ebd
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
uitleg auto accu
Het principe van de Accu: Het doel van een batterij is het opslaan van elektrische energie, zodat deze op elk willekeurig ogenblik kan worden gebruikt. Hiertoe wordt energie in de vorm van elektriciteit aan de batterij toegevoegd (geladen), welke energie weer in dezelfde vorm daaraan wordt onttrokken. Hieronder staan zeven vragen met antwoorden over batterijen. Een batterij Lees meer over uitleg accu.
eCall system
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt Lees hier meer over eCall systeem.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS, ASR, ESP, TCS, ASC, ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA, VSC EBA, EBD, EBV en BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl