Raakt de dashcam snel ingeburgerd?
Er zijn een aantal goede redenen om een dashcam aan te schaffen. Sommigen gebruiken het om het gedrag van hun medepassagiers in de gaten te houden, anderen gebruiken extra functies van hun dashcam, bijvoorbeeld het waarschuwen voor een snelheidscontrole. De meeste automobilisten leggen er foto’s en film mee vast. Zeker nu veel dashcams beelden vastleggen in full HD, is hun populariteit toegenomen. Wie wil er nou niet alle bezienswaardigheden onderweg filmen en delen via social media? Er is echter nog een ander doel waarom iemand een dashcam aanschaft. Een doel waar zowel politie als verzekeringsmaatschappijen bijzonder in geïnteresseerd zijn. Omdat meteenautoverkopen.nl alle relevante ontwikkelingen in de autobranche in de gaten houdt, willen we hierbij de huidige stand van zaken doorgeven.
Een ongeluk of conflict - wat laat de dashcam zien?
Iedereen die wel eens een aanrijding heeft gehad, weet dat het achterhalen van de ware toedracht en het vaststellen van de schuldvraag vaak heel wat voeten in aarde heeft. Zou het uitmaken als een dashcam beelden van het ongeval heeft vastgelegd? Verzekeringsmaatschappijen zijn bijzonder geïnteresseerd in deze mogelijkheden. Niet alleen om de schuldvraag te kunnen beantwoorden, ook om frauduleuze schadeclaims tegen te gaan. Juist om die laatste reden hebben Russische verzekeraars het gebruik van dashcams verplicht gesteld.
In Nederland en België zal de situatie niet geheel vergelijkbaar zijn. Verzekeringsfraude komt hier in mindere mate voor dan in Rusland, maar dat veel verzekeringsmaatschappijen beelden van dashcams willen gebruiken bij schadegevallen is evident. Interpolis spreekt zelfs van een compleet nieuwe bron van bewijsmateriaal. Toch heeft dit zich nog niet vertaald in een lagere premie voor autoverzekeringen, zoals in het Verenigd Koninkrijk wel het geval is. Daar zijn kortingen van 10 % geen uitzondering. Ook de politie heeft interesse in dashcam-beelden, zeker waar het gaat om onverantwoordelijk en gevaarlijk rijgedrag. En als iemand een in zijn ogen onterechte boete ontvangt, staat hij sterker als hij zijn claim met camerabeelden kan ondersteunen.
Mag dit allemaal wel?
Aan deze nieuwe technische ontwikkeling zitten wel wat haken en ogen. Allereerst zullen dashcam-beelden wel uitsluitsel kunnen geven bij een frontale aanrijding, maar bij een aanrijding van de zijkant zal het toch op de oude manier moeten worden opgelost. Een tweede aspect is het privacyvraagstuk. Iemand mag inderdaad beelden opnemen, maar wil hij ze delen via social media, dan mogen personen en kentekens niet herkenbaar in beeld komen. Om die redenen is de dashcam in landen als Luxemburg verboden en wordt het in Duitsland, Oostenrijk, Portugal en Spanje ten zeerste afgeraden. Een derde aandachtspunt is de mogelijkheid om beelden te manipuleren. Met de huidig beschikbare software is dit voor de meeste gebruikers een peulenschil. Bij een conflict om een snelheidsovertreding kan iemand met een beetje moeite de snelheidsaanduiding manipuleren. Bij een complex ongeval zijn echt special effects nodig, wat voor het gros van de gebruikers niet weggelegd is. De ANWB blijft nog gereserveerd en stuurt aan op een landelijk debat over wat wel en juist niet mag.
Onderwerp gerelateerde artikelen
Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.
autoverleden.nlZelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl