Lichtmetalen velgen hoe worden ze gemaakt en wat is de steekmaat
Grondstoffen voor lichtmetalen velgen
De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van ’lichte’ metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn er ook lichtmetalen wielen waarin overwegend magnesium en titaan verwerkt zijn. Deze samenstelling maakt een wiel erg duur, licht en daardoor kwetsbaar. Vandaar dat we deze wielen niet vaak onder personenauto’s en juist wel onder raceauto’s aantreffen.
Productieproces aluminium velgen
De grondstoffen worden samengevoegd en verhit, waarna de legering gegoten kan worden. Het gieten gebeurt op verschillende manieren zoals vacuümgieten, tegendrukgieten en smeden na gieten. Doel van het gietproces is een homogene materiaal - structuur te krijgen. Bij smeden krijgt het nog warm gegoten wiel een nabehandeling met een smeedpers, waardoor het materiaal een vezelachtige structuur krijgt en daardoor sterker wordt. Een ander voordeel van smeden is dat bepaalde wieldelen dunner uitgevoerd kunnen worden. Ook kunnen gegoten wielen direct na het gieten nog een specifieke warmtebehandeling ondergaan waardoor de sterkte toeneemt. Daarna volgen een aantal machinale bewerkingen zoals ontbramen, draaien en boren. Tijdens het productieproces wordt het centrale gat zeer nauwkeurig uitgedraaid op een bepaalde standaard maat. Om een wiel voor een bepaald autotype passend te maken wordt bij de aflevering meestal een centreerring meegeleverd. Deze ring moet in het naafgat geklikt worden. Na reiniging volgt een technische kwaliteitscontrole. Ter bescherming van het corrosiegevoelige aluminium moeten lichtmetalen wielen voor personenauto’s vervolgens altijd een oppervlaktebehandeling ondergaan. Meestal wordt een beschermende lak op basis van acryl of epoxyhars aangebracht door middel van een ´poedercoating´ proces. In het algemeen wordt gekozen voor zilver metallic met een finish van transparante (blanke) lak.
Afmetingen en steekmaat van autovelgen
Autovelgen worden in vele maten vervaardigd. De belangrijkste maat hierbij is de steekmaat gevolgd door de naafdiameter. Als laatste is er ook nog de ET waarde.
Steekmaat autovelg
De steekmaat van een velg is het aantal boutgaten en de diameter van boutgat naar boutgat van hart naar hart gemeten. Bij een vijf gaat velg meet u van boutgat naar boutgat geen diameter, U meet dan van boutgat naar rand ter hoogte van boutgaten. Deze steek maten worden in millimeters weergegeven. Bijvoorbeeld steekmaat 5x112 de 5 staat hierbij voor het aantal gaten en de 112 staat voor de diameter.
Naafdiameter autovelg
De naafdiameter is het gat in het midden van de velg. Ook deze word in millimeters weergegeven.
ET waarde autovelg
De ET waarde wordt gemeten vanuit het midden van het velg, dat betrekking heeft op de diepte van de velg. Gere
Onderwerp gerelateerde artikelen
Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.
autoverleden.nlZelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl