Verschil winter en zomerbanden

Onder winterse omstandigheden zijn in veel landen winterbanden verplicht, vanwege de veiligheid. Moet je ze dan niet ook in Nederland gebruiken? Als ze een betere wegligging geven, waarom zou je er dan niet het hele jaar op rijden? Ook in de zomer kan er een spelend kind de straat op rennen. Dan heb je net zo goed een flinke grip op de weg nodig, voor een korte remweg. Als verantwoordelijke automobilist kun je niet om dit soort vragen heen. Lees de onderstaande uitleg over het verschil tussen winter- en zomerbanden.

Winter koud en nat

Winterbanden zijn ontworpen voor winterse omstandigheden. Daarmee wordt bedoeld: lage temperaturen, vuil en nattigheid. Ook in de herfst kun je beter op winterbanden rijden. Het geheim van winterbanden zit hem in de samenstelling van het rubber en het profiel. Beneden 7 graden Celsius worden zomerbanden stug. Winterbanden zijn soepeler. Dat is belangrijk, omdat ze sneeuw en water wegpersen door te vervormen. Daardoor hebben winterbanden onder winterse omstandigheden meer grip op de weg. Tegenover dit belangrijke voordeel staat een klein nadeel: ook de rolweerstand is groter. Je verbruikt met winterbanden dus meer benzine. Gelukkig is het extra verbruik niet heel erg groot.

Zomerbanden

Het sterke punt van winterbanden is in de zomer een zwakte: bij temperaturen boven 7 graden Celsius worden ze te soepel. Zomerbanden zijn geoptimaliseerd voor warme en droge omstandigheden. Door de stugheid van het rubber, en doordat ze iets minder profiel hebben, vervormen ze minder. Dat verlaagt de rolweerstand. Vooral op warme dagen merk je dat je met zomerbanden minder benzine verbruikt. Zolang je onder droge omstandigheden rijdt, zul je niet snel slippen. Zomerbanden hebben in de zomer een prima wegligging, tenzij het regent. Als je op zomerbanden hard rijdt op een natte weg, loop je het risico van aquaplaning. Laat daarom voor je eigen veiligheid regelmatig het profiel van je banden controleren. Blijf niet doorrijden op banden met te weinig profiel.

Onderwerp gerelateerde artikelen

autobanden
Hoe word een autoband gemaakt: Het karkas dient als wapening voor de band en geeft aan de band zijn sterkte, stijfheid en veereigenschappen. Daarom moet dit deel van de band erg sterk zijn. Bij de personenauto wordt de gordel gemaakt van staal en het karkas wordt gemaakt van rayon of polyester en de hiel van staal. Als eerste wordt de hiel gemaakt. Deze Lees hier meer over de fabricage van een autoband.
sneeuwkettingen spikes autosock
Sneeuwkettingen spikes autosock: Ga je op wintersport met de auto, is het dan wel of niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben? kijk hieronder welke regels voor welke landen gelden. Bij eventuele aanschaf van sneeuwkettingen moet je goed op de maat letten. Deze maat moet overeenkomen met de maat van de banden. Zijn de kettingen te groot Lees hier meer over sneeuwkettingen - spikes en autosock.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
velg auto
Het schoonhouden - poetsen van je autovelgen: Poets je velgen nooit in direct zonlicht. De velgenreiniger kan zich dan chemisch vastzetten in de velgen. Je hoeft niet per se een specifiek reinigingsproduct voor velgen te gebruiken. Met een oven reinigingsmiddel of remmenreiniger kan het ook. Zorg er in dat laatste geval wel voor dat de remmenreiniger Lees hier meer over autovelgen poetsen.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Lichtmetalen velgen
Hoe worden Lichtmetalen Velgen gemaakt: De grondstof voor lichtmetalen wielen is een aluminium legering (mengsel door samensmelting verkregen) van 'lichte' metalen met als belangrijkste materiaal aluminium. De overige legeringselementen zijn meestal staal, silicium, koper, mangaan en andere grondstoffen (soms magnesium). Als uitzondering zijn Lees hier meer over hoe lichtmetalen velgen gemaakt worden.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl