Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Verschil in soorten autoverzekeringen:


Op zoek naar een autoverzekering of autoverzekeringen vergelijken! Wij van Autoweetjes.com vertellen u waar u bij het afsluiten van een autoverzekering op moet letten.

Autoverzekeringen kun je onderverdelen in het verschil van dekking die geboden wordt. Er zijn 3 verschillende soorten autoverzekeringen:

 • WA (wettelijke aansprakelijkheid)

  Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, dekt de Wettelijke Aansprakelijkheid verzekering de schade die u met uw auto veroorzaakt waarvoor u wettelijk aansprakelijk bent. De schade die ontstaat aan uw eigen auto wordt bij een WA verzekering echter niet vergoed. Iedere autobezitter is verplicht om zijn auto (minimaal) WA te verzekeren. Omdat de verzekering aan de auto gebonden is, is er ook dekking als u een ander in uw auto laat rijden. Voor specifieke informatie omtrent wa-verzekeringen biedt de pagina van Informatiecentrum Wettelijke Aansprakelijkheid (IWA) het uitkomst.

 • WA + Beperkt Casco:

  Een autoverzekering met WA + Beperkt Casco dekking biedt naast de verplichte WA - dekking ook dekking tegen schade uit een aantal in de voorwaarden genoemde gebeurtenissen. U dient hierbij te denken aan schade door diefstal, brand, hagel/storm en ruitbreuk. Hierbij geldt meestal een eigen risico.

 • All risk autoverzekering (WA + Volledig Casco)

  Een All Risk autoverzekering wordt ook wel WA + volledig casco genoemd. De All Risk autoverzekering kent een nog wat uitgebreidere dekking dan de beperkt casco verzekering. Bij de all risk verzekering is schade aan de eigen auto in de meeste situaties gedekt.

  OPGELET ! Iedereen weet dat een auto verplicht verzekerd moet worden. Op dit moment telt Nederland tientallen of misschien wel honderden verschillende soorten verzekeringen en verzekeraars. Op TV ziet u dagelijks spotjes van InShared, FBTO en dergelijke. Door het gigantische aanbod is het soms moeilijk te kiezen welke verzekering het beste bij uw situatie past, echter, met de komst van het internet is dit een stuk gemakkelijker geworden. In dit artikel zullen wij een aantal punten geven waar u op moet letten bij het afsluiten van een verzekering via internet en enkele tips geven.

  Het eerst punt is wat voor auto uw rijdt. Als u bijvoorbeeld een oldtimer of camper rijdt dient u een speciale, vaak duurdere, verzekering af te sluiten. Hetzelfde geldt als u bijvoorbeeld een hele dure auto rijdt. Wij gaan er vanuit dat u een gewone personenauto rijdt van +- 1000kg uit het jaar 2009 en willen hiervoor een goede autoverzekering afsluiten. Voor een nieuwe auto kan het verstandig zijn een allrisk verzekering af te sluiten. Echter zijn hier wel enkele nadelen aan verbonden, bijvoorbeeld de hoge prijs. Als u beginnend bestuurder bent en geen of enkele schadevrije jaren hebt opgebouwd betaald u al snel boven de 1000 euro per jaar aan premies.

  Mede dankzij de hoge premie kosten verzekeren jongeren zich op de naam van hun ouders, dit lijkt makkelijk en voordelig maar is het niet. Op het moment dat uitkomt dat de jongere zelf de hoofdbestuurder is en er een ongeluk mocht plaatsvinden heeft de verzekering het recht om niets te keren. Een ander nadeel is, is de No claim korting welke kan vervallen bij een claim. Bij Allrisk kunt u gemakkelijk claimen voor kleine schades als kapotte spiegels of deuken, maar dit gaat ten koste van uw No claim korting. Ik hoor u denken, ik kan toch een No claim beschermer afsluiten? Ja dat kan, echter zitten hier ook voorwaarden aan verbonden. Uw schade vrije jaren gaan wel terug maar zolang u bij dezelfde verzekeraar blijft behoudt de "korting". Daarnaast kunt u geld besparen door het verhogen van uw eigen risico.

  Bij welk bedrijf moet u uw autoverzekering afsluiten? Door diverse verzekeraars te vergelijken kunt u vrij voordelig een autoverzekering shoppen. Op internet kunt u eenvoudig zonder al te veel gegevens (kenteken, postcode, leeftijd etc) in te vullen uw maandpremie berekenen bij de meeste verzekeraars.Het is aan te raden om deze op te schrijven en zo een lijstje te maken met voor- en nadelen van de betreffende verzekering en de prijs. Uiteindelijk kunt u hier dan een keuze uit maken. Sommige verzekeraars kunnen aanzienlijk duurder uitvallen, dit kan komen door extra diensten welke zij aanbieden. Ditzo verzekeringen heeft bijvoorbeeld een aantal extra diensten als sorry service e.d. waardoor deze duurder uit zal vallen. Maar een verzekeraar als InShared heeft juist kortingen omdat deze alleen ervaren bestuurders aannemen. Aan u te bepalen of u dit wilt en of u hiervoor wil gaan betalen.

  Als u een keuze heeft gemaakt kunt u ook nog eens kiezen de verzekering per jaar te betalen, dit scheelt een aantal tientjes. Als u eenmaal de autoverzekering af heeft gesloten bent u meestal direct verzekerd en ontvangt u een tijdelijk digitaal bewijs hiervan. De verzekeraar heeft een aantal weken om de gegevens door te voeren in het systeem van de RDW. Het kan dus zijn dat u in het systeem van politie/RDW vermeldt staat als niet verzekerd, maar dit is met een telefoontje/laten zien van tijdelijk papier geregeld mocht u aangehouden worden. U ontvangt daarnaast vaak binnen een aantal werkdagen de verzekeringspolis en kaart toe als bewijs van uw verzekering.

  Mocht u schade hebben gemaakt, is het verstandig het europees schadeformulier in te vullen en de situatie te beschrijven. Komt u er niet uit met de tegenpartij dan raden wij u aan de politie in te schakelen om hierbij te assisteren. Afhankelijk van de autoverzekering van de andere partij zijn de meeste schades gedekt, mocht de andere partij niet verzekerd zijn dan is er een speciaal potje van de staat waarin deze schades betaald uit kunnen worden (onder bepaalde voorwaarden uiteraard). Daarnaast is het verstandig om kleine schades, bijvoorbeeld onder de 250 euro, niet aan te geven bij de verzekering. Waarom? Zo claimt u geen kosten van de verzekeraar waardoor uw schadevrije jaren en dus de No claim korting intact blijft. Ook al heeft uw autoverzekering de No claim beschermer ingeschakeld is het nadenken hierover zeker de moeite waard.

  Op dit moment kunt u uw auto al WA verzekeren voor ongeveer 17 euro bij een verzekeraar als Inshared, maar de prijs van uw verzekering hangt uiteraard af van uw situatie.
  routevision voertuigvolgsysteem
  Een voertuigvolgsysteem bespaart tijd en brandstof: Door het plaatsen van een voertuigvolgsysteem in iedere auto weet u, middels de GPS tracker, op ieder moment van de dag waar uw personeel zich exact bevindt. Moet u op het laatste moment nog een spoedklus inplannen? Met het systeem weet u altijd wie van uw personeel het dichts in de buurt........ Lees hier meer over mogelijkheden voertuigvolgsysteem.
  autovakantie
  last minute Autovakantie en wat niet te vergeten: Voor je aan de last minute autovakantie begint is het belangrijk dat je goed bent uitgerust. Niet alleen om goed op het verkeer te kunnen letten en alert te blijven, maar ook omdat de reis zelf erg vermoeiend kan zijn, zeker als het om lange afstanden gaat. Zorg ook dat de auto...... Lees hier meer over wat niet te vergeten bij een last minute  autovakantie.
  kentekenplaat
  Nieuwe kentekenplaat nummerbord: nieuwe kentekenplaten kunt u uitsluitend aanschaffen na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze word afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II. Ze zijn verkrijgbaar bij circa 320 erkende fabrikanten van kentekenplaten.... Lees hier meer over kentekenplaat - nummerbord vernieuwen.
  vrouw en auto
  Vrouwen achter het stuur: We kennen allemaal de grappen over vrouwen achter het stuur wel. De meeste mannelijke verkeersdeelnemers hebben het niet zo op vrouwen achter het stuur. Ze denken zelf betere rijders te zijn en vinden het verkeer veiliger zonder vrouwelijke bestuurders. Vrouwen lijken het hier vaak niet mee eens en zij vinden dat ze net zo goed of zelfs..... Lees hier meer over vrouwen achter het stuur.
  kosten reparatie en onderhoud auto
  Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er..... Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
  auto vanuit duitsland importeren
  Auto vanuit Duitsland importeren: Veel mensen weten wel dat ze geld kunnen besparen door een auto te importeren, maar zij hebben geen idee wat de besparing precies is. Laat je een auto vol opties uit Duitsland komen, dan ben je in veel gevallen goedkoper uit dan wanneer je een kale auto in Nederland bestelt. Dit betekent dat je een..... Lees hier meer over het importeren van een uit Duitsland afkomstige auto.
  kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
  Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
  ecall systeem
  eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
  prijsverschil olie en vloeistoffen
  Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
 • Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes