Auto trekt tijdens het gas geven of gas los laten een kant op

Het komt voor dat een auto tijdens het gasgeven of loslaten naar links of rechts trekt. Buiten het feit dat het niet plezierig autorijden is, komt daarbij dat het ook nog eens erg gevaarlijk is. Zeker bij een onverwachte actie kun je sneller de macht over het stuur verliezen.

Mogelijke oorzaak

Dat de auto tijdens het gasgeven of los laten een kant op trekt kan meerder oorzaken hebben. Het is verstandig om eerst te controleren of de bandenspanning van alle banden wel juist is. Daarnaast moeten er op een as dezelfde soort en merk banden zijn gemonteerd. Verschil tussen de voor en achter banden heeft daarbij geen invloed.

Als de auto tijdens het gasgeven of los laten een kant op trekt, zal de auto hoogstwaarschijnlijk niet goed sporen. De auto zal uitgelijnd moeten worden. Het is wel verstandig eerst ook een aantal andere zaken van de ophanging te controleren. Zo kan de afwijking bij gas geven of ga los laten bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door slechte schokdempers, motorsteun rubbers, versleten stuur of fuseekogels, afwijking in het stuurhuis, speling op een van de aandrijfassen of het vaak voorkomende probleem versleten draagarm rubbers of lagers. Ook de rubbers van de stabilisatorstang moeten daarbij gecontroleerd worden. Bij reparaties aan de ophanging is het advies de auto opnieuw uit te laten lijnen. Als er al gelijk voor het uitlijnen van de auto wordt gekozen is het verstandig om eerst de ophanging van de auto goed na te lopen.

Testen tijdens gas geven en gas loslaten

Om te controleren of de auto tijdens het gasgeven of gas los laten niet een kant op wil is het verstandig om de test op een vlak wegdek te doen. Hierdoor weet je dat spoorvorming of een aflopende weg geen invloed op de test heeft.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Gebroken veren vervangen
Gebroken veren vervangen: Net zoals het vaker voorkomt dat er fuseepennen / fuseekogels vervangen moeten worden komt het ook steeds vaker voor dat er bij de ophanging voor of achter veren breken. Dit alles komt met name door het aantal drempels die we dagelijks met de auto moeten nemen. Waardoor de ophanging veel meer belast wordt. daarbij komt dat Lees hier meer over gebroken veren vervangen.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl