Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren

Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale bewegingen op te vangen. Bij een achterwiel aangedreven auto is deze speling gemakkelijker vast te stellen. Je pakt links en recht van de kruiskoppeling de aandrijfas vast en door een draai beweging voel je de speling. Om de speling goed te kunnen vaststellen is het handiger de aandrijfas eerst te verwijderen.

Ook het vervangen van een aandrijfas gaat bij een op het achterwiel aangedreven auto een stuk gemakkelijker, dan een aandrijfas van de voorwielaandrijving (homokineet). Een aandrijfas met achterwiel aandrijving zit tussen de versnellingsbak en cardan. Door de aandrijfas steeds een slag te draaien en te blokkeren zijn de bevestigingsbouten gemakkelijk te verwijderen. Bij voorwielaandrijving brengt het meer werk met zich mee. Om de homokineet (aandrijfas) te verwijderen zal de ophanging voor een gedeelte verwijderd moeten worden. Nadat de auto opgekrikt staat en het voorwiel verwijderd is kan er begonnen worden met het losdraaien van de ophanging. Als de borgmoer aan de schijfrem kant is losgedraaid en verwijderd, en de fuseepennen en stuurkogels los zijn gemaakt. Kan de naaf waar de remschijf aan vast zit verwijderd worden. Om goed bij de aandrijfas te kunnen is het soms handig de gehele veerpoot te verwijderen en soms is alleen het verwijderen van de naaf voldoende.

Homokineet (aandrijfas) controleren en vervangen

Als bij voorwielaandrijving de kruiskoppeling (homokineet) versleten is uit zich dat vaak in een bonkend geluid. Als de aandrijfas erg slecht is gaat het vaststellen van de speling vrij gemakkelijk. Maar in de beginfase kan er veel twijfel zijn of het daadwerkelijk de aandrijfas is die je hoort. De koppeling (homokineet) bevindt zich onder een stofkap. Deze hoes is om de koppeling die gesmeerd wordt door speciaal homokineet vet, te beschermen tegen vuil en vocht van buitenaf. Deze hoes zorgt er natuurlijk ook voor dat het vet binnen de hoes blijft. Als deze stofhoezen naar verloop van tijd door weer beïnvloeden hard worden kunnen ze scheuren en moeten ze vervangen worden. Het komt ook voor dat als de hoezen hard geworden zijn deze erg veel herrie maken. Zoveel herrie dat je al snel denkt dat de as (homokineet) zelf het geluid veroorzaakt. Door de hoes aan de buitenkant met vet of vaseline in te smeren is het probleem opgelost. Als de hoes wel vervangen moet worden is dit zonder speciaal gereedschap erg lastig. De smalle opening van de hoes moet namelijk als eerste over de homokineet schuiven. De hoes moet nadat deze gevuld is met speciaal homokineet vet met de daarvoor bestemde klemmen gemonteerd worden. Als er tijdens het monteren aan de rand van de stofhoes te veel vet zit, is het handig daarvoor remmenreiniger te gebruiken.

Tip! bonkend, knarsent, krakend geluid kunnen ook de ophanging rubber zijn. Spuit deze in met wd40 of kruipolie en laat deze goed inwerken.

Onderwerp gerelateerde artikelen

onderstel auto
Ondersteltechniek en wegligging: Veren zijn geen schokbrekers ze vangen alleen de energie op maar verwerken deze niet. Schokbrekers zijn eigenlijk zoals de Engelse dat noemen shock absorbers, ze absorberen de energie en werken samen met de veren. De meeste moderne Europese automerken hebben bij de voorophanging de veren en schokbrekers gecombineerd Lees hier meer over ondersteltechniek.
stuurkogels en fuseepennen
Controleren stuurkogels of fuseepennen: Bij het handmatig controleren van de radiale kogel speling, is het van groot belang waar het wiel vastgepakt wordt.Vaak kan speling niet zichtbaar gemaakt worden wanneer het wiel midden onder en midden boven vastgepakt wordt.Een spelingsdetector is een hulpmiddel, waarmee niet elke speling zichtbaar gemaakt kan Lees hier meer over stuurkogels en fuseepennen.
Trillingen stuur
Trillingen aan het stuur: Dat het stuur van de auto trilt kan verschillende oorzaken hebben. Zo heb je ook verschil in het soort van trillen. Als het stuur bij een bepaalde snelheid trilt gaat het in de meeste gevallen om de voorwielen van de auto. Deze zijn dan uit balans, waardoor een trilling tot stand komt. Omdat het stuur rechtstreeks met de voorwielen in verbinding staat Lees hier meer over trillend autostuur.
Uitlijnen en uitbalanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: Het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur en de juiste Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Stuurbekrachtiging
Werking stuurbekrachtiging: De techniek achter stuurbekrachtiging heeft ook de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zoals gezegd werkten de meeste systemen tot nu toe hydraulische. Het systeem bestaat uit een hydraulische pomp, slangen en cilinders die de stuurstang een handje helpen. De hydraulische pomp wordt via een v-snaar of getande riem aan Lees hier meer over werking stuurbekrachtiging.
Wiellagers
Wiellagers: De lagers die het wiel draaiende houden, en daardoor ook erg zwaar belast worden. waardoor het dan weer voorkomt dat het wiellager stukloopt of versleten is. Wanneer is een wiellager aan vervanging toe? Als een wiellager versleten is maakt deze een zingend, brommend en/of fluitend geluid. Waardoor een versleten wiellager al snel tijdens Lees hier meer over wiellager controleren en vervangen.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl