Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren
Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale bewegingen op te vangen. Bij een achterwiel aangedreven auto is deze speling gemakkelijker vast te stellen. Je pakt links en recht van de kruiskoppeling de aandrijfas vast en door een draai beweging voel je de speling. Om de speling goed te kunnen vaststellen is het handiger de aandrijfas eerst te verwijderen.
Ook het vervangen van een aandrijfas gaat bij een op het achterwiel aangedreven auto een stuk gemakkelijker, dan een aandrijfas van de voorwielaandrijving (homokineet). Een aandrijfas met achterwiel aandrijving zit tussen de versnellingsbak en cardan. Door de aandrijfas steeds een slag te draaien en te blokkeren zijn de bevestigingsbouten gemakkelijk te verwijderen. Bij voorwielaandrijving brengt het meer werk met zich mee. Om de homokineet (aandrijfas) te verwijderen zal de ophanging voor een gedeelte verwijderd moeten worden. Nadat de auto opgekrikt staat en het voorwiel verwijderd is kan er begonnen worden met het losdraaien van de ophanging. Als de borgmoer aan de schijfrem kant is losgedraaid en verwijderd, en de fuseepennen en stuurkogels los zijn gemaakt. Kan de naaf waar de remschijf aan vast zit verwijderd worden. Om goed bij de aandrijfas te kunnen is het soms handig de gehele veerpoot te verwijderen en soms is alleen het verwijderen van de naaf voldoende.
Homokineet (aandrijfas) controleren en vervangen
Als bij voorwielaandrijving de kruiskoppeling (homokineet) versleten is uit zich dat vaak in een bonkend geluid. Als de aandrijfas erg slecht is gaat het vaststellen van de speling vrij gemakkelijk. Maar in de beginfase kan er veel twijfel zijn of het daadwerkelijk de aandrijfas is die je hoort. De koppeling (homokineet) bevindt zich onder een stofkap. Deze hoes is om de koppeling die gesmeerd wordt door speciaal homokineet vet, te beschermen tegen vuil en vocht van buitenaf. Deze hoes zorgt er natuurlijk ook voor dat het vet binnen de hoes blijft. Als deze stofhoezen naar verloop van tijd door weer beïnvloeden hard worden kunnen ze scheuren en moeten ze vervangen worden. Het komt ook voor dat als de hoezen hard geworden zijn deze erg veel herrie maken. Zoveel herrie dat je al snel denkt dat de as (homokineet) zelf het geluid veroorzaakt. Door de hoes aan de buitenkant met vet of vaseline in te smeren is het probleem opgelost. Als de hoes wel vervangen moet worden is dit zonder speciaal gereedschap erg lastig. De smalle opening van de hoes moet namelijk als eerste over de homokineet schuiven. De hoes moet nadat deze gevuld is met speciaal homokineet vet met de daarvoor bestemde klemmen gemonteerd worden. Als er tijdens het monteren aan de rand van de stofhoes te veel vet zit, is het handig daarvoor remmenreiniger te gebruiken.
Tip! bonkend, knarsent, krakend geluid kunnen ook de ophanging rubber zijn. Spuit deze in met wd40 of kruipolie en laat deze goed inwerken.
Onderwerp gerelateerde artikelen
Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.
autoverleden.nlZelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl