Kentekencheck
cursus autotechniek

ABS systeem (Anti Blokkeer Systeem) en mogelijke storingen:


Een ABS systeem zorgt er voor dat tijdens het (plotseling) remmen de remmen niet zullen blokkeren. Het ABS systeem bestaat in grote lijnen uit een hydraulisch kleppenblok een elektronisch aangestuurde hydraulisch pomp, een ABS computer en vier wielsensoren. De pomp met het kleppenblok en de ABS computer kan in principe gezien worden als een onderdeel. Er bestaan echter ook ABS systemen waar de elektronica niet in de module aanwezig is maar vanuit de ECU (computer) wordt aangestuurd. De ABS module ontvangt via het remsysteem de aanvoer van remvloeistof en regelt via de wielsensoren /elektronica de kleppen in het kleppenblok.


De wielsensoren geven de draaisnelheid van de wielen door. Als tijdens het (plotseling) remmen de draaisnelheid van de wielen snel afneemt en het punt van blokkerende remmen wordt bereikt zal via de elektronica het kleppenblok aangesproken worden om zo de juiste remdruk te bepalen. De aanwezige drukpomp voert bijna gelijktijdig de druk opnieuw op waardoor de cyclus zich kan blijven herhalen. De werking van ABS is te herkennen aan drukgevoel (pulsen) op het rempedaal. Dit gevoel wordt veroorzaakt door het kleppenblok. De kleppen kunnen tijdens het remmen erg snel schakelen. Denk daarbij aan 10 tot 20 keer per seconde.

ABS lampje brandt - blijft branden:


U wordt verrast door het oplichten van het ABS lampje, en wat nu? Als het ABS lampje aanspringt gebeurd dit vaak in combinatie met het handrem (remvloeistof) lampje en indien aanwezig het traction control lampje. Mocht u tijdens het autorijden verrast worden met het branden van het ABS lampje kan er over het algemeen gewoon worden doorgereden. Wel is het verstandig voor de zekerheid het niveau van de remvloeistof te controleren. Indien u verder rijd is het advies rustig te rijden en af te remmen. Het oplichten van het ABS lampje gebeurd in veel gevallen door een korte storing. Wel zal in veel gevallen het lampje na de storing langere tijd blijven branden. Dit komt omdat de ECU (computer) de foutcode opgeslagen heeft. Als het ABS systeem werkelijk een fatale storing heeft zal deze waarschijnlijk compleet uitgevallen zijn en het anti blokkeer systeem mogelijk niet meer naar behoren werken. Het is dus hoe dan ook belangrijk extra gecontroleerd te rijden om zo de kans op een noodstop te verkleinen. Door Middel van het uitlezen van de ECU zal de mogelijke oorzaak van de ABS storing meer zichtbaar worden.


Tijdens uitlezen per andere apparatuur verschil in foutcodes en foutmeldingen:


Het kan zijn dat tijdens het uitlezen een onduidelijke foutmelding komt. Het is dan extra moeilijk de fout te achterhalen. Zo krijgt u tijdens het uitlezen bijvoorbeeld de foutmelding ABS “interne fout” terwijl andere uitleesapparatuur de melding kan geven ABS “sensor probleem”. Wellicht is dat ook de reden dat garages tijdens het zoeken naar de oorzaak soms meerdere onderdelen vervangen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Mogelijke oorzaken branden ABS lampje:


Het Oplichten van het ABS lampje kan een eenvoudige of een meer ingewikkelde oorzaak hebben. Zoals eerder aangegeven is het meest handig eerst de ECU (auto computer) uit te lezen. Mocht u geen uitlees apparatuur tot uw beschikking hebben en u wel zelf aan uw auto sleutelt. Zou u als eerste de zekering(en) en mogelijk aanwezige ABS relais kunnen controleren. Een andere optie is eerst de remmen en de ABS sensoren te controleren en schoon te maken. Als een of meerdere wielen door het aanlopen van de remmen zwaar draaien kan ook dit een gevolg hebben op het slecht functioneren van het ABS systeem. Mochten de remmen aanlopen dan is het mogelijk dat de remblokken zelf of de plunjer (zuiger) in de remklauw vast zit. Ook een of meerdere vervuilde sensoren kan de oorzaak van het brandende ABS lampje zijn. Voor het schoonmaken van de sensoren zullen deze eerst uit de wielnaaf verwijderd moeten worden. Als u de sensors verwijderd zal u voorzichtig te werk moeten gaan. De sensors zijn vaak van kunststof en kunnen snel kapot breken. Omdat door de jaren heen de sensors erg vast kunnen gaan zitten is het verstandig deze van te voren met wd40 in te spuiten. Controleer de ABS sensor aansluiting op kabelbreuk en kijk of de aansluiting/stekker deugdelijk is. Als de sensors verwijderd zijn is het handig deze met een multimeter door te meten. U meet daarbij de weerstand (Ohm) van de sensor. Als een van de sensoren een afwijkende waarde heeft is de kans groot dat de sensor niet meer naar behoren werkt.

ABS lampje brand na schoonmaken en controleren van de remmen en ABS sensors:


Indien na het controleren en schoonmaken van de remmen en wielsensoren het ABS lampje nog steeds brandt is het zaak de ECU alsnog uit te (laten) lezen. Afhankelijk van het uitlees resultaat kan er verder worden gekeken. Mocht tijdens het uitlezen de oorzaak een niet goed werkende ABS sensor zijn, dan is het mogelijk dat deze na het schoonmaken van de sensors en gangbaar maken van de remmen niet opnieuw de fout in gaat. Het is dan handiger eerst de foutcode te wissen en opnieuw te kijken of de fout terugkomt. Andere mogelijke oorzaken zijn een probleem in de ECU of een probleem in de bekabeling / stekker aansluitingen van het ABS systeem. Weer een andere oorzaak kan een defecte ABS module zijn. Deze module bestaat uit een mechanische en afhankelijk van welk model type auto ook een elektronische gedeelte. Als de oorzaak een defecte ECU of ABS module is zal deze compleet vervangen moeten worden. Omdat deze onderdelen in aanschaf erg kostbaar zijn kiest men er vaak voor deze te laten repareren/reviseren.

abs sensoren sensors
diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer.... Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
remmen auto
Onderhoud van de Remmen: De staat van de remblokken en de remschijven is gemakkelijk na te gaan. Indien je af en toe even tussen de remschijf en de blokken loert, zal je zeker de dikte van de remvoering kunnen inspecteren. Gebruik je remblokken nooit tot de voering ervan maar één millimeter dik is. Vervangen bij een voeringdikte....Lees hier meer over onderhoud en vervangen remmen.
sensoren
Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
cruise control
Werking uitleg en storing cruise control: Als de cruise control niet meer werkt, hoeft dit niet altijd een ingewikkelde oorzaak te hebben. Zo is het verstandig om de accupool voor een korte tijd los te koppelen en het na het aankoppelen nog eens te proberen. Doordat het systeem voor korte tijd spanningsloos is geweest wordt deze..... Lees hier meer over de werking en mogelijke storingen storing cruise control.
ebd remkrachtverdeler
Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen dezelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden.....Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
prijsverschil olie en vloeistoffen
Prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen: Buiten dat er in de kwaliteit een prijs verschil zit is het ook van belang waar u de oliën en vloeistoffen gaat halen of besteld. Zo is de prijs bij een benzinepomp in de meeste gevallen hoger dan bij een automaterialen zaak. Voor bijvoorbeeld ruitensproeier antivries hoeft u niet naar een auto gerelateerde zaak...... Lees hier meer over prijs en prijsverschil olie en vloeistoffen.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
autotechniek veiligheid hulpsystemen
Elektronische hulpsystemen auto en verkeersveiligheid: De ontwikkeling en toepassing van nieuwe elektronische snufjes maakt de auto steeds slimmer en veiliger. Al deze nieuwe ontwikkelingen geven tevens een bijdrage aan de toekomstige autonome auto. Stap voor stap worden er volledig geteste systemen aan verschillende..... Lees hier meer over elektronische hulpsystemen en verbetering verkeersveiligheid.
ABS module uitlezen inleren vervangen
ABS (anti blokkeer systeem) reparatie - vervanging: Een ABS-module bestaat uit een elektronische gedeelte, mechanische gedeelte en de pomp. Als het ABS-lampje op het dashboard niet meer uitgaat, bestaat de kans dat de oorzaak bij de ABS-module ligt. Om vast te stellen of de oorzaak ook daadwerkelijk de ABS-module is, zal de...... Lees hier meer over vervanging, uitlezen en inleren ABS module.
remschijf
Dunne gescheurde en kromme remschijven: Bij de vraag hoe ver remschijven afgesleten (versleten) mogen zijn is het antwoord dat dit per type en model auto verschillend is. Denk daarbij aan het gewicht, snelheid en grote van de auto’s hoe groter/zwaarder de auto, hoe meer de remmen belast zullen worden. Zo zie je bij de grotere auto’s over het..... Lees hier meer over te dunne en kromme remschijven.
remleidingen
Uitleg vervangen remslangen - remleidingen: Het komt vaker voor dat de remslangen vervangen moeten worden dan dat de remleidingen vervangen moeten worden, het vervangen van de remslangen is ook niet zo ingrijpend als het vervangen van de remleidingen. De reden dat de remslang vervangen moet worden is meestal omdat deze poreus.....Lees hier meer over remslangen en remleidingen vervangen.
Betekenis symbolen dashboard lampjes
Betekenis dashboard controle lampjes auto: Op het dashboard van een auto komen meerdere soorten autolampjes (symbolen) voor. Afhankelijk van wat de auto aan techniek aan boord heeft zullen er verschillende controlelampjes aanwezig zijn. Buiten de universele symbolen die alle automerken toepassen bestaan er ook nog symbolen...... Lees hier meer over betekenis symbolen dashboard lampjes.
ecu
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema'op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van..... Lees hier meer over uitlezen auto.
kabelboom auto
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS,  ASR,  ESP, TCS,  ASC,  ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA,  VSC EBA, EBD, EBV en  BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen..... Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
verschil schijfrem trommelrem
Verschil schijfremmen en trommelremmen: We hebben de schijfremmen die er uitzien als een schijf waar via de remklauw remblokken tegen aangeduwd worden. Je hebt hierbij de enkele of de dubbele (geventileerde) remschijf. De trommelrem ziet er inderdaad uit als een ronde trommel waar zich remschoenen in bevinden die tijdens.... Lees hier meer over het verschil tussen schijfremmen en trommelremmen.
remklauw
Vastzittende remzuiger / rem plunjer remklauw: Deze uitleg is in principe een aanvulling op de pagina onderhoud en vervangen remblokken en remschoenen. Het is namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat de plunjers van de remklauwen gemakkelijk terug te duwen zijn. Wel is dit handig te doen als de remblokken er nog inzitten. Dan kan men namelijk een..... Lees hier meer over vastzittende zuiger / plunjer / remklauw.
uitlijnen balanceren
De auto uitlijnen of de wielen van uw auto uitbalanceren: het wordt nogal eens met elkaar verward Bij het uitlijnen van de auto betreft het niet de velgen en banden, maar of de ophanging waar de voorwielen aan bevestigt zitten in de juiste stand staan. In deze ophanging zitten dan ook herstelpunten om de ophanging met speciale apparatuur  en de juiste....Lees hier meer over auto uitlijnen en banden balanceren.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes