Auto start slecht of slaat niet aan benzine of dieselmotor

We moeten er niet aan denken maar het komt toch best vaak voor dat een auto niet wil starten. Dat een auto niet wil starten kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Zo kan een auto uitgevoerd met een diesel motor weer andere oorzaken hebben dan een auto uitgevoerd met een benzine motor, elektrische etc. op deze pagina gaan we het met name hebben over de verbrandingsmotor.

Wat hebben we buiten de autosleutel nodig om de motor van de auto te starten

Het belangrijkste is voldoende startstroom. Deze startstroom komt uit de accu die tijdens het rijden door de dynamo wordt opgeladen om vervolgens de volgende startstroom te kunnen leveren. De accu is in de meeste gevallen ook het probleem van een niet startende auto. Met name in de wintermaanden heeft een accu het zwaar te verduren. Als inderdaad de accu de oorzaak is, kunt u met startkabels de auto al snel weer starten. Ook kan de oorzaak een doorgebrande zekering zijn. In dat geval hoor je tijdens het starten helemaal niets. Bij een slechte accu hoor je over het algemeen toch wel een klik geluid tijdens het starten. Dit is ook vaak het geval als de oorzaak bij de startmotor zelf ligt. De startmotor is een elektromotor die met behulp van de startstroom de motor via het vliegwiel ronddraait om vervolgens met een ontsteking en brandstof de motor zelf te laten draaien. Bij auto’s van de laatste jaren kan zelfs een defecte autosleutel de transponder of de startonderbreker de oorzaak van een niet startende auto zijn.

De auto start wel maar slaat niet aan

Als je de auto tijdens het starten dus wel hoort ronddraaien maar niet aanslaat ligt het probleem ergens anders. Voor het aanslaan van de motor hebben we een ontsteking en brandstof nodig. Omdat de motor helemaal niet aan wil slaan zal daar als eerste naar gekeken moeten worden. Controleer daarbij of de bougiekabels vanuit de bobine spanning ontvangen. Ook zal er gekeken moeten worden of er brandstof in de cilinders komt. Oorzaken daarbij kunnen bijvoorbeeld een verstopte benzinefilter of een niet werkende benzinepomp zijn. Een andere oorzaak kan zijn dat de nokkenas of krukassensor defect is.

De motor van de auto start wel en heeft de neiging om aan te slaan of loopt slecht

In dit geval lijkt het erop dat er wel een ontsteking en brandstof aanwezig is maar dat er iets anders aan de hand is. Controleer daarbij de bougies en bougiekabels en kijk of er op elke bougie een vonk aanwezig is. Ook moet er gekeken worden of alle cilinders brandstof ontvangen. Daarnaast kunnen er vele oorzaken zijn. Denk daarbij aan verstopte of vervuilde inspuiting, luchtmassameter, slecht werkende nokkenas of krukas sensor, temperatuur sensor etc etc. In dit geval is het verstandig de auto uit te lezen, om zo dichterbij het probleem te komen.

Welk geluid maakt jouw auto? Dit zegt een hoop over de oorzaak van het startprobleem. Informatie hierover lees je op website pagina startproblemen inclusief audiofragmenten

Aanvullende informatie slecht of niet startende diesel auto

Buiten het feit dat je met behulp van uitleesapparatuur gemakkelijker de oorzaak kan opsporen hierbij toch enkele mogelijk oorzaken voor een diesel auto.

  • Verstopte brandstoffilter en/of leidingen.
  • Slechte (onvoldoende) compressie.
  • Niet lang genoeg voorgegloeid.
  • Slecht of niet werkende koudstartinrichting.
  • Elektromagnetische afsluitklep gaat niet open.
  • Lucht in brandstofsysteem.
  • In de winter verstopping door paraffine vorming in de brandstofleidingen.
  • Verstopte brandstoffilter (paraffine vorming)
  • Slecht of niet werkende opvoerpomp.
  • Verkeerde timing inspuitmoment.
  • Distributieriem versprongen.
  • Verstuivers hebben slechte brandstof verstuiving.
  • Probleem bij ontluchting brandstoftank.
  • Retourleiding tank verstopt.
  • luchtfilter zeer sterk vervuild.
  • Inspuitpomp versleten of kapot.

Diesel motor start moeilijk

  • Onvoldoende werking van de opvoerpomp.
  • Lekkage bij inspuitleiding(en)
  • Onregelmatig werkende elektromagnetische afsluitklep.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Verbranding motor
Verbranding motor: De automotoren van tegenwoordig lopen op benzine, elektriciteit, diesel of gas (LPG). De meest gebruikte brandstof op dit moment is benzine, maar er worden steeds meer auto’s met een dieselmotor verkocht. In andere landen, zoals Frankrijk en Italië is het marktaandeel diesels vele malen groter dan in Nederland. Daar heeft 80% van alle verkochte Lees hier meer over verbranding motor.
Sensoren auto
Auto en sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren Lees hier meer over auto en sensoren.
brandstof
Brandstofinspuiting of brandstofinjectie: Zorgt bij een verbrandingsmotor voor vervoer van vloeibare brandstof in het inlaatspruitstuk,de verbrandingsruimte of een voorruimte daarvan. De werkwijze bestaat bij een dieselmotor uit het in de cilinder of voorkamer brengen van brandstof door een verstuiver, die de brandstof onder verhoogde druk door een Lees hier meer over brandstof inspuiting of injectie.
Inhouden en stotteren
Inhouden en stotteren: Was en is bij de auto een veel voorkomende storing waardoor u soms zelf met uw auto tot stilstand komt en vervolgens de auto niet meer aan de praat krijgt. Wat dan ook een welbekende storing is bij de auto pechhulpdienst.Bij de oudere auto’s waarbij geen of erg weinig elektronica aanwezig is, was en is de oorzaak van het Inhouden en stotteren vaak Lees hier meer over inhouden en stotteren auto.
Werking dieselmotor
Werking dieselmotor: In dieselmotoren, die ook wel compressie ontsteking motoren worden genoemd, ontbrand de brandstof niet door een bougie maar gaat dat automatisch. Dit gebeurd omdat de lucht die is samengedrukt door de zuiger heel heet wordt en zo de diesel vanzelf laat ontbranden. Bij het opstarten van de dieselmotor is de lucht natuurlijk Lees hier meer over Werking dieselmotor..
Elektrode afstand bougie
Elektrode afstand bougie: Om de verbranding in de cilinder tot stand te brengen hebben we een vonk van de bougie nodig. Op het moment dat in de cilinder het benzine lucht mengsel wordt samengeperst is voor de ontbranding de vonk van de bougie nodig. De bougie wordt gevoed door de bobine die een hoogspanning van ongeveer 10.000 volt naar de bougie Lees hier meer over elektrodeafstand bougie.
Kleppen cilinderkop vervangen
Kleppen cilinderkop auto vervangen: Nadat u geconstateerd heeft dat er een probleem is met een of meerdere kleppen, bijvoorbeeld doordat u geen of een te lage compressie gemeten hebt (ook mogelijk koppakking probleem) Kunt u overgaan tot het demonteren van de cilinderkop en het verwijderen van de nokkenas(sen) vervolgens kunnen de kleppen verwijderd Lees hier meer over kleppen cilinderkop vervangen.
Inlaatspruitstuk uitlaatspruitstuk
Inlaatspruitstuk en/of uitlaatspruitstuk lekkage: Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de Lees hier meer over Inlaat en/of uitlaatspruitstuk lekkage en reparatie.
Storingscode uitlezen
Storingscode auto uitlezen: Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van Lees hier meer over uitlezen auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl