Storingscode uitlezen via motormanagement ECU:U heeft problemen met uw auto en/of er branden storing lampjes op uw dashboard ! Door de elektronica is de auto van tegenwoordig een stuk comfortabeler maar vooral ook ingewikkelder geworden. Om deze elektronica te regelen hebben de auto's van de laatste jaren dan ook een computer aan boord, genaamd ECU (Electronic Control Unit) zie Fig 1/2) verder op deze pagina. Deze ECU ontvangt elektrische signalen van sensoren, waarna deze input door de ECU verwerkt word. Deze verstuurd vervolgens nieuwe elektrische signalen door naar bedienbare componenten ook wel actuatoren genoemd. Wanneer er zich problemen voordoen is het bijna niet meer te doen de storing met een multimeter en de bijbehorende elektrische schema's op te lossen. Daarom is het steeds vaker nodig maar vooral ook handig en wat te denken van de tijd winst om de ECU uit te lezen (diagnoseapparatuur) dit kan zijn voor een storing in het motor management maar ook bij storingen in de overige onderdelen van de auto zoals storingen in ABS Airco en zelfs als bv het lampje van de autogordel blijft branden.

Hoe werkt het uitlezen van het motormanagement ECU:Het uitlezen gebeurd door middel van aansluiting van de diagnose stekker in uw auto deze is te vinden onder uw motorkap of onder uw dashboard. Het grote voordeel van het uitlezen van de ECU is dat het zoekgebied van de storing verkleind wordt. De ECU is eigenlijk niets meer dan een computer die de elektronica via clusters aanstuurt. zoals bv. bij het motor management waar de ECU zijn informatie krijgt via diverse sensoren die in de auto's zijn toegepast. Denk hierbij aan de Lambdasensor, gaskleppositiesensor, de MAP (druk inlaatspruitstuk), de BAP (Buitenluchtdruk)-sensor, enzovoorts. Als er zich storingen voordoen worden deze in de meeste gevallen opgeslagen in de vorm van een storingscode. Deze storingscode word dan weer uitgelezen en gekoppeld is aan een mogelijke oorzaak of zelfs onderdeel wat niet of niet goed werkt. Vaak worden meerdere mogelijkheden van de oorzaak weergegeven maar wat wij al eerder aangaven het verkleind het zoekgebied van de storing. Als uiteindelijk de oorzaak gevonden en opgelost is word de fout code in de ECU gereset/verwijderd. Het komt ook voor dat er een elektronische storing aanwezig is en dat er bij het uitlezen geen foutcodes weergegeven worden. Zo kan er bijvoorbeeld bij een BMW een nokkenaspositie sensor stuk zijn of slecht werken, met alle gevolgen van dien, en dat er tijdens het uitlezen van de ECU geen storing code zichtbaar is. Zo zit er dan ook verschil in waar u de auto uit laat lezen. Het kan zo maar zijn dat men bij een BMW garage de storingscode niet zichtbaar heeft, terwijl een gespecialiseerd bedrijf in het uitlezen van ECU's de code wel traceert. Deze bedrijven zijn dan zo gespecialiseerd dat zij veel verder de software in duiken om een probleem boven te krijgen.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.

Hoe werkt een motormanagement ECU?


Omdat de microcomputer in de regeleenheid intern alleen de toestanden „AAN“ en „UIT“ of „1“ en “0“ kent, moeten de ingangssignalen de door de sensoren vastgestelde fysische grootheden zoals toerental, temperatuur, hoekverdraaiing etc. allereerst in deze vorm worden omgezet.

Analoog/digitaal-omvormer (A/D)


Analoog/digitaal-omvormers vormen analoge signalen om in digitale signalen. Voorbeelden voor analoge ingangssignalen zijn:

 • Temperatuurvoeler
 • Luchthoeveelheidmeter
 • Gaskleppositiesensor

 • Impulsomvormer (IF)


  Impulsomvormers vormen bepaalde ingangssignalen om in rechthoeksignalen. Voorbeelden voor inputsignalen, die in impulsomvormers verwerkt worden:

 • Toerentalgever
 • Lambda-sonde

 • Spanningsregelaar


  Om variaties in spanningen te voorkomen, verzorgt de PCM zijn sensoren met een gestabiliseerde spanning van 5 Volt (referentiespanning). Ook de massa in de PCM is steeds potentiaalvrij, de voertuigmassa op grond van de aanwezige storingsbronnen echter niet.

  Waar de auto uitlaten lezen?


  Zo zijn er natuurlijk ook voor uitlees/diagnoseapparatuur verschillende fabrikanten. Een voorbeeld hiervan is Bosch Car Service zie Fig 3) Het is dan ook niet altijd zo dat u enkel bij een dealer uw auto uit kunt laten lezen. Als u bv een garage bedrijf ziet met het bord Bosch Car Service kunnen zij bij meerdere merken en type auto's de ECU uitlezen zij hebben daarvoor verschillende diagnose aansluitingen. Ook zijn er betaalbare uitleesapparaten - diagnoseapparatuur voor de hobbyist verkrijgbaar. Ook de autohulpdiensten zoals wegenwacht kunnen door de ontwikkelingen in de autotechniek niet meer zonder hightech uitleesapparatuur.
  regeleenheid-ecu

  Fig. 1) Voorbeeld regeleenheid (ECU)


  ecu

  Voorbeeld storing uitlezen.


  storing uitlezen
  diagnose aansluiting
  Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de autocomputer word opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer.... Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
  uitleesapparatuur en GPS Trackers
  Ruim aanbod aan uitleesapparatuur en GPS Trackers: Voor de meest voorkomende automerken een ruim aanbod aan uitlees gereedschap en GPS Trackers. Uitgebreid assortiment aan OBD OBD2 uitleesapparatuur. Gereedschap voor het uitlezen en resetten van storingscodes of voor het resetten van een onderhoudsindicator. Storingen en... Lees hier meer over uitleesapparatuur en GPS Trackers.
  ecu inlezen
  Inleren - inlezen sensor gasklephuis: Langs het uitlezen van auto elektronica kunnen we ook te maken hebben met het inlezen van elektronische onderdelen. Bij het uitlezen wordt er door het aansluiten van de OBD stekker, via de ECU (Electronic Control Unit) naar alle opgeslagen foutcodes van de elektronica gekeken. Het inlezen van elektronische onderdelen.... Lees hier meer over inlezen sensor gasklephuis.
  airbag lampje blijft branden
  Airbag lampje: werking en mogelijke storingen. Als het airbag lampje blijft branden kan dit meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat een slecht contact de oorzaak is. Dit kan zijn door een kabelbreuk, maar het ligt meer voor de hand dat er een connector slecht contact maakt. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat de connector onder de bestuurders stoel slecht..... Lees hier meer over airbag lampje blijft branden.
  lambdasonde
  Werking Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen.De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem.De computer......Lees hier meer over werking lambdasonde.
  toerental
  Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren.  Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goed lopende op bedrijf temperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair...... Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
  elektronische systemen
  Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS,  ASR,  ESP, TCS,  ASC,  ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA,  VSC EBA, EBD, EBV en  BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen..... Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
  sensoren
  Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
  ebd remkrachtverdeler
  Wat is en hoe werkt een remkrachtverdeler: Zoals het woord het al aangeeft verdeelt de remkrachtverdeler de remdruk over de wielen. De verdeling gebeurd over de voor en achterwielen van de auto. De verdeling van de remkracht is nodig, omdat als bij alle wielen de zelfde remkracht aanwezig zou zijn de wielen gelijk zouden.....Lees hier meer over de mechanische en elektronische remkrachtverdeler.
  kabelboom auto
  Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabbelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
  luchtmassameter
  Werking luchtmassameter: Wel bekend is voor de verbanding van de brandstof ook lucht nodig. Om de juiste samenstelling lucht en brandstof te bepalen word er o.a. gebruik gemaakt van een luchtmassameter. De luchtmassameter zit dan ook gekoppeld aan het lucht filter van de auto om zo de lucht die het luchtfilter word ingezogen te registreren en door te..... Lees hier meer over de luchtmassameter.
  cursus autokennis
  Cursus of opleiding autotechniek: Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden bij het volgen van een opleiding of cursus autotechniek. Zo heb je de MBO en HBO beroepsgerichte autotechniek opleidingen, waarbij het dan in de meeste gevallen de bedoeling is in de autotechniek (automonteur) aan het werk te gaan. Maar ook voor mensen die als hobby aan hun eigen..... Lees hier meer over cursus autotechniek.
  Sitemap:

  Technische Informatie

  Algemene Auto Informatie

  Overige autoweetjes