Inlaatspruitstuk - uitlaatspruitstuk lekkage - repareren - lassen

Lekkage inlaatspruitstuk

Omdat er voor de verbranding in de motor ook lucht nodig is zit er op een motor een inlaatspruitstuk de lucht die via het luchtfilter naar binnen komt wordt over de cilinders verdeeld. Het inlaatspruitstuk zit ter hoogte van de inlaatkleppen op de cilinderkop gemonteerd. De afstand en vorm van de inlaatspruitstuk buizen moeten per cilinder gelijk zijn, zodat elke cilinder dezelfde hoeveelheid lucht kan ontvangen. Ook zal de lucht tijdens het binnenstromen zo min mogelijk weerstand moeten ondervinden. Het komt voor dat ook de brandstof injectoren in het spruitstuk gemonteerd zijn. Dit is afhankelijk van het soort inspuiting die de motor heeft. Vroeger waren inlaatspruitstukken vervaardigt uit aluminium. Tegenwoordig zien we steeds vaker kunststof inlaatspruitstukken. In beide gevallen komt het voor dat een spruitstuk kan lekken. In verhouding komt lekkage vaker bij een uitlaatspruitstuk voor dan bij een inlaatspruitstuk. Als er een lekkage door bijvoorbeeld een scheur in het inlaatspruitstuk ontstaan Is, zal het brandstof luchtmengsel niet naar behoren zijn en de motor een stuk slechter lopen. Lucht die op deze manier de motor binnenkomt wordt valse lucht genoemd. Omdat de lucht rechtstreeks de motor ingaat en niet via het luchtfilter zal er ook vuil mee de motor in worden gezogen. Buiten een scheur in het spruitstuk kan er ook een lek bij de pakking /afdichting op de cilinderkop ontstaan zijn. Als er een groot lek aanwezig is zal het aanzuigen van de valse lucht goed hoorbaar zijn.

Lekkage uitlaatspruitstuk

Ook bij een uitlaatspruitstuk is het belangrijk dat de luchtstroom vanaf de uitlaatkleppen goed en met zo weinig mogelijk weerstand verloopt. Denk daarbij ook aan de ontstekingsvolgorde van de verbranding, dus ook de volgorde van uitstoot uitlaatgassen. Het uitlaatspruitstuk bestaat tegenwoordig veelal uit metalen buizen. Voorheen waren het vaker gegoten spruitstukken. Een uitlaatspruitstuk heeft door de veelvuldige afwisseling van koude en warme lucht en het trillen van de motor veel te voortduren. Met name bij gegoten spruitstukken komt dan ook regelmatig lekkage voor. Je zal begrijpen dat bij trillingen met name gegoten spruitstukken gevoeliger zijn voor breuk. Als er langere tijd een scheurtje in een gegoten spruitstuk zit zal deze door het zwart worden rondom het scheurtje zichtbaar worden. Zowel een spruitstuk vervaardigt uit buizen als een gietijzeren spruitstuk kan gelast worden. Alhoewel het bij een gietijzeren spruitstuk een stuk lastiger te repareren / lassen zal zijn. De pakking tussen cilinderkop en het spruitstuk kan ook lekkage vertonen. Bij oudere auto’s wil ook de pakking tussen het spruitstuk en de uitlaat nogal eens stuk gaan. Als het uitlaatspruitstuk verwijderd / vervangen moet worden zijn de moeren waar het spruitstuk mee bevestigd zit vaak in slechte staat. Hierdoor zal het gereedschap er mogelijk niet goed meer oppassen. Een tip is in ieder geval de motor warm te draaien waardoor de moeren gemakkelijker los te draaien zijn. Als de uitlaatgassen bij een gescheurd in/of uitlaat spruitstuk afwijkend zijn zal indien aanwezig, de lambdasonde dit doorgeven aan de ecu waarna het lampje slechte samenstelling uitlaatgassen zal gaan branden. Bij een APK moet het uitlaatsysteem altijd gasdicht zijn.

Onderwerp gerelateerde artikelen

ontwikkeling verbrandingsmotor
Ontwikkeling - verbrandingsmotor: Al reeds in het begin van 1800 experimenteren verschillende mensen met een verbrandingsmotor die op een gas/luchtmengsel liep. Hiervoor had men voertuigen die werkten op stoomkracht. Verbrandingsmotor die uitgevonden is door Rivaz (1752-1828). Maar het idee voor dit type motor werd bedacht in 1673 door Huygens Lees hier meer over ontwikkeling verbrandingsmotor.
Inleren inlezen gasklephuis
Inleren - inlezen sensor gasklephuis: Langs het uitlezen van auto elektronica kunnen we ook te maken hebben met het inlezen van elektronische onderdelen. Bij het uitlezen wordt er door het aansluiten van de OBD stekker, via de ECU (Electronic Control Unit) naar alle opgeslagen foutcodes van de elektronica gekeken. Het inlezen van elektronische onderdelen Lees hier meer over inlezen sensor gasklephuis.
lambdasonde
Lambdasonde: ook wel lambda genoemd is een sensor die in de uitlaatpijp gemonteerd is. Deze meet het zuurstofgehalte in je uitlaatgassen. De lambdasonde is een variabele weerstand. Deze meet dan ook het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. Bij moderne auto's ziet men vaak twee in plaats van een lambdasonde in het uitlaatsysteem. De computer Lees hier meer over werking lambdasonde.
koppakking vervangen
Vervangen koppakking: Lekke koppakking, de meeste mensen kennen deze uitspraak wel maar wat houd het in en waar bevindt deze zich? De koppakking zit tussen het motorblok en de cilinderkop. Op de cilinderkop zit weer de kleppendeksel. Men verwart de koppakking ook nog wel eens met de kleppendeksel pakking.Wij proberen in het kort uitleg te geven wanneer Lees hier meer over vervangen koppakking.
Stationair toerental
Stationair toerental afstellen: Een te laag of te hoog toerental bij de motor van de auto is voor heel veel bestuurder herkenbaar. Vooral een te laag toerental kan als erg vervelend worden ervaren. Met name bij het afremmen heeft de motor dan de neiging om af te slaan. Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair Lees hier meer over afstellen stationair toerental.
Werking katalysator
Werking Katalysator: De katalysator bevindt zich voor in het uitlaatsysteem, vlak na de motor, onder de auto. Deze verwijderd de schadelijke en giftige gassen uit de uitlaatgassen. De katalysator bestaat eigenlijk uit twee soorten katalysatoren. De reductie - katalysator en de oxidatiekatalysator. Voor we beginnen met het uitleggen van de werking moet je weten dat in de Lees hier meer over werking katalysator.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl