Kentekencheck
autoverleden
winparts.nl
cursus autotechniek

Auto zekeringen controleren vervangen:


Er bestaan in verschillende auto’s verschillende soorten zekeringen. Bij de auto’s van de laatste jaren zien we echter veelal de welbekende steekzekering. Zekeringen hebben we in verschillende waardes. Deze waarde noemen we ampère. Ampère is een eenheid van elektrische stroom en wordt met de letter A weergegeven (bijvoorbeeld 10A) Bijna iedereen heeft het wel eens gezien of meegemaakt een doorgebrande zekering in de auto. Buiten de zekeringen in de zekeringenkast van de bestaat ook de mogelijkheid dat bepaalde onderdelen apart gezekerd zijn. In bijvoorbeeld een autoradio kan zich nog een aparte zekering bevinden. Ook worden soms bij het inbouwen van bijvoorbeeld een eenvoudige alarm installatie zwevende zekeringen gebruikt. Deze zwevende zekering is een zekering die zich in een houder bevindt die dan weer tussen een kabel bevestigt is. Toch moet er bij het vermoeden van een doorgebrande zekering als eerste vanuit worden gegaan dat er een zekering in de zekeringenkast is doorgebrand.

Wanneer brand een zekering door:


Een zekering brand door als er kortsluiting of overbelasting in het spel is. Toch kan het heel goed zijn dat na het vervangen van een zekering deze niet opnieuw door zal branden. De oorzaak kan dan de combinatie van een oudere zekering met een piekspanning moment zijn. We zien ook vaak dat er bij een kapotte zekering meerdere onderdelen niet werken. Maar ook als een auto niet wil starten kan de oorzaak een doorgebrande zekering zijn. Is dit het geval dan hoor je tijdens het starten helemaal niets dus ook geen klik geluid. Hoe dan ook, als u een doorgebrande zekering constateert vervang deze dan altijd met een zekering van dezelfde waarde (ampère).

Welke zekering is doorgebrand en waar bevindt zich deze zekering:Als er een probleem is en u wilt de zekering controleren staat in het onderhoudsboekje vaak welke zekering u moet controleren. In de meeste gevallen staan aan de onderkant van de deksel van de zekeringenkast de nummers van de zekeringen en mogelijk waarvoor de zekering gebruikt wordt. Om een zekering te vervangen zit er bij de meeste auto’s een zekeringtrekker in de zekeringenkast. Als u een zekering verwijderd heeft en u twijfelt of deze stuk is, zou u deze met een multimeter door kunnen meten. U meet daarbij de weerstand van de zekering (ohm waarde). Een andere mogelijkheid is een proeflampje te gebruiken. Het stekkertje van het proeflampje doet u aan de massa van de auto waarna u met het proeflampje kunt controleren of er aan beide kanten van de zekering spanning is.

kabelboom auto
Kabelboom auto: De kabelboom ligt verspreid door de auto, maar met name onder het dashboard van de auto. Vanuit het dashboard loopt de kabelboom naar de motorruimte en tot aan de achterlichten van de auto. De kabelboom ligt dan over de vloer weggewerkt onder de vloerbekleding. Bij met name moderne auto’s is dit het netwerk naar alle ECU opties.... Lees hier meer over de kabelboom van de auto.
Vervolg Pagina: Aanvullende Informatie/Voorbeelden/Gerelateerde Links.
ecall systeem
eCall system: De term eCall staat voor emergency Call, ofwel noodoproep in het Nederlands. Het is een elektronisch systeem dat een oproep naar een alarmcentrale kan plaatsen als er een ongeluk is gebeurd. De alarmcentrale zal vervolgens via het systeem proberen in contact te komen met de inzittenden van de auto om te bepalen hoe zij eraan toe zijn. Als er niet wordt.... Lees hier meer over eCall systeem.
autoalarm
Uitleg en werking sensoren auto alarm: Als je denkt over een autoalarm in zijn meest eenvoudigste uitvoering, is het niets anders dan een of meer sensoren verbonden met een soort sirene. Het meest  eenvoudigste alarm zou bijvoorbeeld een schakelaar op de bestuurdersdeur  hebben.  En zou zo worden aangesloten dat als iemand de deur opent  de sirene af zou.... Lees hier meer over auto alarm en sensoren.
werking en verschil ontsteking auto
Functie, werking en verschil ontsteking: De meest oude ontsteking zit in het motorblok gemonteerd en wordt via een tandwiel vanuit het motorblok aangedreven. Deze ontstekingen zijn voorzien van contactpuntjes en in een later stadium uitgevoerd met een elektronische ontsteking. Bij deze ontstekingen werd het juiste ontstekingstijdstip met een ontstekingslamp..... Lees hier meer over de ontsteking van de auto.
kosten auto onderdelen nieuw en gebruikt
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal...... Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
richtingaanwijzer probleem knipperlicht
Knipperlicht probleem: Als het knipperlicht het maar af en toe doet, is het verstandig eerst te kijken of de richtingaanwijzer schakelaar op het stuur nog wel goed reageert. Bij twijfel zit er niets anders op dan deze door te meten. Door middel van het aansluiten van een proeflampje kan er gekeken worden of de schakelaar de stroom nog doorgeeft. Een andere....... Lees hier meer over richtingaanwijzer probleem.
diagnose aansluiting
Aansluitpunt uitlezen auto: Doordat er steeds meer elektronica in de auto van de laatste jaren is verwerkt en deze helaas ook storingen met zich meebrengen, kan de auto tegenwoordig uitgelezen worden. Omdat alle informatie in de auto computer wordt opgeslagen kan Indien zich een probleem voordoet de ECU (Electronic control unit) ofwel de computer.... Lees hier meer over plaats aansluiting diagnose stekker.
achteruitrijschakelaar vervangen
Achteruitrijschakelaar vervangen controleren achteruitrijschakelaar: Als de auto een achteruitrijlamp heeft en deze het niet meer doet kan er eerst gekeken worden of het lampje niet stuk is als er twee achteruitrijlampen aanwezig zijn, en deze beide niet aangaan zal het probleem waarschijnlijk de achteruitrijschakelaar zijn. Om er zeker van te zijn of...... Lees hier meer over controleren, vervangen achteruitrijschakelaar.
kilometerstand
Benzine of dieselmotor auto start slecht of slaat niet aan: Het belangrijkste hierbij is voldoende startstroom. Deze startstroom komt uit de accu die tijdens het rijden door de dynamo word opgeladen, om vervolgens de volgende startstroom te kunnen leveren. De accu is in de meeste gevallen ook het probleem van een niet startende auto. Met name in de..... Lees hier meer over slecht of niet startende auto.
verschillende soorten autolampen
Welke soort type autolamp gebruiken: Autolampen heb je in allerlei soorten en maten. Wel moet er bij een personenauto een 12 v lamp gebruikt worden. Deze heb je dan in verschillende uitvoeringen en wattage. Voorbeelden hiervan zijn de 5 , 10 en 21 Watt autolampen. Een ander verschil is het uiterlijk van de lamp. Zo heb je de steeklampjes die onder andere gebruikt worden..... Lees hier meer over het verschil in autolampen.
Betekenis symbolen dashboard lampjes
Betekenis dashboard controle lampjes auto: Op het dashboard van een auto komen meerdere soorten autolampjes (symbolen) voor. Afhankelijk van wat de auto aan techniek aan boord heeft zullen er verschillende controlelampjes aanwezig zijn. Buiten de universele symbolen die alle automerken toepassen bestaan er ook nog symbolen...... Lees hier meer over betekenis symbolen dashboard lampjes.
tuning
Chip – Tuning: Chiptuning is de laatste jaren een belangrijke manier van opvoeren geworden. Voor diegene die geen idee hebben wat er met chiptuning bedoeld wordt volgt hier de uitleg. Het motormanagementsysteem van de auto is voorzien van een digitaal geheugen waar tabellen en rekenregels in zijn opgeslagen. De tabellen bevatten gegevens over de injectietijd....... Lees hier meer over chip tuning.
elektronische systemen
Afkortingen elektronisch aangestuurde systemen auto: De auto kent vele technische snufjes. Zo zie je bij de aankoop van een auto ook allerlei afkortingen van aanwezige techniek staan. Denk daarbij aan ABS,  ASR,  ESP, TCS,  ASC,  ETC, ETS, ESC, DSC, VDC, DSTC, PSM, VSA,  VSC EBA, EBD, EBV en  BAS. Een ding staat vast, al deze technische toevoegingen..... Lees hier meer over afkortingen elektronische systemen auto.
gps tracking
GPS track en trace systeem: We horen in de autowereld regelmatig de term GPS track en trace systeem. Met name exclusieve auto’s hebben vaak een dergelijk systeem ingebouwd. Denk ook aan bedrijven die exclusieve auto’s verhuren en graag willen weten waar deze auto’s zich bevinden. En zo ook bij diefstal gemakkelijker te traceren zijn. Het plaatsen...... Lees hier meer over GPS track en trace systeem.
autosleutel
De autosleutel: Sinds 1982 heeft de autosleutel ongekende ontwikkelingen doorgemaakt, je kan het zo gek niet bedenken het kan allemaal. In de toekomst zullen we zien dat we met de autosleutel aan de kassa van de supermarkt kunnen afrekenen of dat we er geld mee kunnen pinnen. Terwijl voor 1982 de autosleutel nog maar twee functies had, het openen...... Lees hier meer over de ontwikkeling van de autosleutel.
dynamo startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt.... Lees hier meer over dynamo en startmotor.
stratkabels jumpstarter
Hoe startkabels of jumpstarter gebruiken: Veel mensen hebben het al eens meegemaakt, de lampen van de auto laten branden en bij terugkomst geen startstroom meer. Gelukkig geven de auto’s van tegenwoordig een signaal als je bij het uitstappen de lampen laat branden.  Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn dat de accu leeg loopt of stuk.... Lees hier meer over gebruik startkabels en jump starter.
sensoren
Auto en Sensoren: Bij sensoren gaat het voornamelijk om de input die ook als signaalgever, voeler of opnemer aangeduid worden. De verwerking van deze elektrische signalen gebeurt in een centrale microcomputer regeleenheid (ECU) die door middel van geprogrammeerde mathematisch formules en kenvelden de beslissingen neemt en de actuatoren....Lees hier meer over auto en sensoren.
lekstroom auto
Geen startstroom meer: maar waar ligt de oorzaak, als eerste wordt de accu gecontroleerd met name in de wintermaanden geeft deze door de kou nogal eens de geest. Alvorens deze te vernieuwen moet deze natuurlijk eerst gecontroleerd worden of deze werkelijk defect is. De nieuwere accu's zijn gemakkelijk te controleren doordat er een oog in de accu zit waar een kleur wordt......Lees hier meer over startstroom.
Sitemap:

Technische Informatie

Algemene Auto Informatie

Overige autoweetjes