Werking en Vervangen koppelingsplaat, drukgroep en druklager

Inleiding: Een motor kan draaien terwijl de auto niet rijdt, bijvoorbeeld voor een stoplicht. Ook als je dan weer moet optrekken is het fijn dat niet in een schok te laten gebeuren, maar geleidelijk. Als dit toch met een schok zou gebeuren, zou dit slecht zijn voor zowel de auto als de veiligheid.

Het toerental van de motor is te hoog om in één keer overgebracht te kunnen worden op de versnellingsbak. Door de kracht, die van het een op het andere moment op de onderdelen zou worden losgelaten zullen de onderdelen die de beweging overzetten naar andere onderdelen (motor / versnellingsbak) kapot gerukt worden. Maar zelfs als onderdelen niet stuk zouden gaan zullen de wielen van de auto door de plotselinge kracht overbrenging gaan slippen, wat dan ook weer niet bepaald veilig is voor de bestuurder en andere weggebruikers.

Koppelen en ontkoppelen van motor en versnellingsbak

Om die reden bevindt zich tussen motor en versnellingsbak een koppeling. Deze koppeling zit direct na de as die uit de motor komt, zodat hij zijn werk als koppelen en ontkoppelen direct kan doen. De koppeling werkt door middel van wrijving en zorgt er dus voor dat een motor kan draaien, zonder dat de auto rijdt en dat de auto niet in een schok optrekt, maar dat dit geleidelijk gebeurt. De basis werkt als volgt.

Hoe werkt een koppeling van de auto?

Je hebt een motor met daaraan een draaiende schijf. Als je daar je hand langzaam tegenaan drukt, voel je dat je hand wil meegaan met de draaiende beweging van de schijf. Zo werkt het eigenlijk ook met de koppeling.

We besteden verder op deze pagina enkel aandacht aan de meest voorkomende koppeling ook wel bekend als de een schijf koppeling. De grote verschillen per auto bij het vervangen van de koppeling is met name de aandrijving. Hierbij te denken aan voor of achterwiel aandrijving.

Basis uitleg koppeling auto vervangen

Zoals eerder aangegeven zijn de voor of achterwielaandrijving de twee grote verschillen bij het vervangen van de koppeling.

Vergeet in beide gevallen nooit voordat u de versnellingsbak verwijderd de accupool los te maken om sluiting te voorkomen. De versnellingspook moet enkel verwijderd worden als de versnellingsbak recht onder de auto zit (achterwielaandrijving) bij deze wordt ook de aandrijfas gedemonteerd om vervolgens de versnellingsbak te verwijderen.

Bij voorwielaandrijving moeten ook de aandrijfassen verwijderd worden, mogelijk ook de ophanging omdat anders de bak niet verwijderd kan worden dit alles verschilt natuurlijk per merk/type auto. Let wel dat de olie als het om voorwielaandrijving gaat van de versnellingsbak afgetapt dient te worden.

Het komt ook voor dat de motorophanging iets gelost moet worden om de motor iets te kantelen. In het ergste geval moet zelfs het motorblok gedemonteerd worden. Mocht de versnellingsbak en de koppeling verwijderd zijn en u kijkt tegen het vliegwiel aan is het niet onverstandig de krukaskeerring (achter het vliegwiel) op lekkage te controleren,of u vervangt deze preventief ook als er een prieseas lager (toplager) aanwezig is kan deze gecontroleerd of vervangen worden.

In de versnellingsbak zelf zit de prieseas keerring ook deze moet gecontroleerd worden op lekkage u begrijpt als er olie bij de koppelingsplaat komt deze zal gaan slippen en uiteindelijk door de wrijving te heet zal worden met alle gevolgen van dien. Voordat u het druklager monteert moet u de as waar deze overheen schuift (primaire as) ontvetten en opnieuw van een beetjes vet voorzien ook aan de prieseas zelf adviseer ik een beetje vet te doen zodat de versnellingsbak gemakkelijker te plaatsen is.

Let bij het verwijderen van de koppelingsplaat “om twijfel weg te nemen” hoe deze geplaatst is, al past in de meeste gevallen de koppelingsplaat maar op een manier. Nadat het vliegwiel ontvet,schoongemaakt en lichtjes opgeschuurd is kan de drukgroep die ook ontvet en lichtjes opgeschuurd is geplaatst worden. Vervolgens plaatst men de koppelingsplaat met drukgroep op het vliegwiel en draait de bouten kruislings aan, maar nog niet geheel vast, de koppelingsplaat moet nog te verschuiven zijn.

Om de koppelingsplaat te centreren voor de prieseas gebruikt men bovenstaand gereedschap. Als deze op de juiste plaats zit de bouten kruislings verder aandraaien zodat overgaan kan worden met het terugplaatsen van de versnellingsbak.

De onderdelen die normaal gesproken vervangen worden bij een reparatie aan de koppeling

drukgroep
Drukgroep: voor dat deze gemonteerd wordt aan de zijde van de koppelingsplaat ontvetten en lichtjes opschuren, ook het vliegwiel schoonmaken en lichtjes opschuren.
druklager
Druklager: Het woord zegt het al deze drukt tegen de drukgroep (vanuit het koppeling pedaal via een hefboom)
koppelingsplaat
Koppelingsplaat: Voordat de koppelingsplaat gemonteerd wordt eventuele stickers op de plaat verwijderen.
toplager koppeling gereedschap
Centreergereedschap: Gereedschap om koppelingsplaat te centreren (i.p.v. prieseas) Let op ook in de krukas waar de prieseas ingaat kan een lager zitten ook wel toplager genoemd. Tip! beetje vet aan prieseas smeren (as versnellingsbak) voordat de versnellingsbak gemonteerd wordt.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Versnellingsbak auto
Versnellingsbak-auto: Hierbij een korte uitleg van de werking van de meest voorkomende versnellingsbak in de auto. De meest voorkomende is dan ook de mechanische handgeschakelde versnellingsbak, die dan ook voorkomt bij zowel voorwiel als achterwiel aangedreven auto’s. Bij voorwielaangedreven auto’s gaan er vanuit de versnellingsbak aandrijfassen Lees hier meer over versnellingsbak auto.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
kosten reparatie onderhoud
Kosten reparatie en onderhoud auto: De kosten van bijvoorbeeld het vervangen van een distributieriem, waterpomp, remblokken, remschijven of een koppakking zal per auto verschillen. De reden daarbij is dat het aantal werkuren per type auto zal verschillen. Dit heeft met name te maken hoe toegankelijk het te vervangen onderdeel is en hoeveel er Lees hier meer over kosten reparatie en onderhoud auto.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
Uitlaat systeem
Werking - Vervangen Uitlaat systeem: Het uitlaatsysteem onder uw auto vervult een aantal belangrijke functies. De uitlaat voorkomt geluidshinder door het lawaai van de motor te dempen, verbetert de prestaties van de motor door de juiste tegendruk te bieden en vermindert de milieubelasting door via een chemische reactie schadelijke stoffen in onschadelijke Lees hier meer over werking uitlaatsysteem.
Kosten auto onderdelen
Kosten auto onderdelen - kosten per onderdeel: Bij het aanbod van zowel gebruikte als nieuwe auto onderdelen kan de prijs aanzienlijk schelen. Als er bij een bepaalde uitvoering van een auto een onderdeel vaker stuk gaat, zal er bij het aanbod van gebruikte onderdelen meer vraag naar zijn. Hierdoor bestaat de kans, dat ook de prijs van betreffende onderdeel zal Lees hier meer over kosten auto onderdelen.
Aandrijfassen homokineten stofhoezen
Aandrijfassen homokineten vervangen en stofhoezen controleren: Wanneer moet een aandrijfas – homokineet vervangen worden? Als een aandrijfas speling vertoond zult u dat tijdens het rijden vroeg of laat merken. De oorzaak is dan over het algemeen de speling op de kruiskoppelingen. Deze kruiskoppelingen zijn aanwezig om zowel de horizontale als verticale Lees hier meer over aandrijfassen en homokineten.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl