Piepende multiriem of v snaar vervangen

De multiriem: Ook wel eens verward met de distributieriem, echter de distributieriem zit uit het zicht weggewerkt en is de aandrijf verbinding tussen krukas, nokkenassen, ontsteking en bij een diesel ook de brandstofpomp. Dit alles gebeurd met een bepaalde timing (tijdstip).

De multiriem wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is die voorkomt bij de oudere auto’s. De v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later kwam daar ook de stuurbekrachtiging bij. Bij de nieuwere auto’s is daar vaak ook weer de airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt in vergelijking met de distributieriem dus wel in het zicht zoals ook de V snaar in het zicht ligt. Nu is er wel een verschil bij het vervangen daarvan. Bij de v snaar is het iets losdraaien van de dynamo zelf, en de steun daarvan vaak voldoende, vervolgens met een grote schroevendraaier of bandijzer (mogelijk ook met stelbout) de dynamo iets terug schuiven, waarna de v snaar te verwijderen is. Na het monteren van de nieuwe V snaar de dynamo weer terug duwen zodat de v snaar weer op spanning komt Let op! dat deze niet te strak komt te liggen (ongeveer verticaal een cm speling) dit omdat anders de lagers van de dynamo en waterpomp te veel belast worden waardoor deze stuk kunnen gaan en zelfs bij de waterpomp lekkage kan veroorzaken.

Verschil v snaar en multiriem

De multiriem die breder is dan de v snaar ligt er in de meeste gevallen ingewikkelder op, waardoor het niet geheel onverstandig is mits mogelijk natuurlijk een schets te maken voordat je de multiriem verwijderd. Ook hebben we bij de multiriem begeleiding rollers, controleer deze op speling en slijtage. Ook bij het monteren van multiriem er op letten dat deze niet te strak komt te liggen waardoor schade kan worden aangericht. In enkele gevallen liggen er twee multiriemen op.

Wat te doen bij een piepende Multiriem v snaar

Kijk eerst wat de mogelijke oorzaak kan zijn zoals bijvoorbeeld een kromme poelie, en controleer of de riem/snaar goed is gemonteerd. Natuurlijk kan de riem uitgedroogd zijn en scheurtjes hebben waardoor deze vervangen moet worden. Is de riem in goede staat dan zijn er nog een aantal middeltjes om van het gepiep af te komen. Zo wordt het bij de V snaar nog als eens verholpen door middel van kaarsvet, u houd een kaars (opgepast voor uw handen) bij een draaiende motor langs de v snaar, dit doet u aan beide kanten van de v snaar. Ook wordt het weleens met een krijtje - kalk bv het welbekende schoolbordkrijtje geprobeerd ook deze houd men aan beide zijden tegen de draaiende V snaar maar ook hier geldt natuurlijk " opgepast voor uw handen". Bij de multiriem gebruik men over het algemeen WD 40 om van het gepiep af te komen.

Onderwerp gerelateerde artikelen

Distributieriem vervangen
Distributieriem de cruciale schakel in de motor: Om een dure reparatie door motor schade te voorkomen, is het voldoende om de distributieriem preventief te controleren en te vervangen. De duurzaamheid van een distributieriem is vooral afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, de montage de spanning en de correcte behandeling van de distributieriem zelf. Als Lees hier meer over Distributieriem vervangen.
kosten distributieriem vervangen
Kosten distributieriem of distributieketting vervangen: De kosten zullen zoals bij elke auto reparatie bestaan uit de onderdelen, materialen en het aantal uren die de reparatie in beslag nemen. Als men zelf de reparatie kan uitvoeren zal er ook voldoende kennis aanwezig zijn om de kosten van de onderdelen en Lees hier meer over reparatie kosten distributieriem of distributieketting vervangen.
Dynamo en startmotor
Dynamo en startmotor: Moderne dynamo's worden steeds lichter en kunnen meer vermogen leveren. Dit betekent dat de koeling van spanningsregelaar, diodes en wikkelmateriaal ook belangrijker wordt. De startmotor is bijna geheel dicht. Alleen de directe verbindingen met de accu en de startrelais kabel zijn gevoelig voor vocht. Vaak zijn deze verbindingen afgedekt Lees hier meer over dynamo en startmotor.
kilometerstand distributieriem
Bij welke kilometerstand moet de distributieriem vervangen worden: De veelgestelde vraag onder automobilisten is, bij welke kilometerstand moet de distributieriem van mijn auto vervangen worden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Bij elk model / type auto is het moment van controleren of vervangen van de Lees hier meer over interval distributieriem vervangen en distributieketting.
distributieriemen distributiekettingen
Soorten distributieriemen en distributiekettingen: Als de motor is uitgevoerd met een distributieriem wil dit niet zeggen dat bij alle auto’s dezelfde soort distributieriem is gemonteerd. Zo zal bij een zwaardere motor met meer trekkracht een dikkere zwaardere distributieriem zijn gemonteerd dan bij een veel lichtere motor. Ook de breedte en lengte Lees meer over soorten distributieriemen distributiekettingen.
riem distributieriem
Wat is beter een distributieriem of een distributieketting: Een distributieriem en distributieketting hebben dezelfde functie. Er zit dus of een distributieriem of een distributieketting in de motor van uw auto. Deze riem of ketting drijft via de krukas de nokkenas of nokkenassen aan die vervolgens weer de in en uitlaat kleppen bedienen. De distributie aandrijving Lees hier meer over distributieriem en distributieketting.
auto onderhoud
Kleine beurt, grote beurt of service beurt: De auto zal door het rijden met de auto en de weersbeïnvloeding van buitenaf, op tijd zijn onderhoudsbeurten moeten ondergaan. Wij noemen bewust ook de weersbeïnvloeding omdat er vaak wordt gedacht dat als de auto weinig gebruikt wordt alles ook minder snel slijt, en daardoor minder onderhoud nodig heeft Lees hier meer over onderhoudsbeurten auto.
aps-turbo
kroon-oil
shortlease
vdhtools.nl
KHM katalysators
winparts.nl
autoverleden
nha
Autoverleden logo

Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.

autoverleden.nl
OBDwarenhuis

Zelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!

OBDwarenhuis.nl