Piepende multiriem of v snaar vervangen
De multiriem: Ook wel eens verward met de distributieriem, echter de distributieriem zit uit het zicht weggewerkt en is de aandrijf verbinding tussen krukas, nokkenassen, ontsteking en bij een diesel ook de brandstofpomp. Dit alles gebeurd met een bepaalde timing (tijdstip).
De multiriem wat in principe de vervanger van de welbekende V snaar is die voorkomt bij de oudere auto’s. De v snaar drijft meestal enkel de dynamo en de waterpomp aan later kwam daar ook de stuurbekrachtiging bij. Bij de nieuwere auto’s is daar vaak ook weer de airco pomp bij gekomen en is men later overgegaan op de multiriem. Deze riem ligt in vergelijking met de distributieriem dus wel in het zicht zoals ook de V snaar in het zicht ligt. Nu is er wel een verschil bij het vervangen daarvan. Bij de v snaar is het iets losdraaien van de dynamo zelf, en de steun daarvan vaak voldoende, vervolgens met een grote schroevendraaier of bandijzer (mogelijk ook met stelbout) de dynamo iets terug schuiven, waarna de v snaar te verwijderen is. Na het monteren van de nieuwe V snaar de dynamo weer terug duwen zodat de v snaar weer op spanning komt Let op! dat deze niet te strak komt te liggen (ongeveer verticaal een cm speling) dit omdat anders de lagers van de dynamo en waterpomp te veel belast worden waardoor deze stuk kunnen gaan en zelfs bij de waterpomp lekkage kan veroorzaken.
Verschil v snaar en multiriem
De multiriem die breder is dan de v snaar ligt er in de meeste gevallen ingewikkelder op, waardoor het niet geheel onverstandig is mits mogelijk natuurlijk een schets te maken voordat je de multiriem verwijderd. Ook hebben we bij de multiriem begeleiding rollers, controleer deze op speling en slijtage. Ook bij het monteren van multiriem er op letten dat deze niet te strak komt te liggen waardoor schade kan worden aangericht. In enkele gevallen liggen er twee multiriemen op.
Wat te doen bij een piepende Multiriem v snaar
Kijk eerst wat de mogelijke oorzaak kan zijn zoals bijvoorbeeld een kromme poelie, en controleer of de riem/snaar goed is gemonteerd. Natuurlijk kan de riem uitgedroogd zijn en scheurtjes hebben waardoor deze vervangen moet worden. Is de riem in goede staat dan zijn er nog een aantal middeltjes om van het gepiep af te komen. Zo wordt het bij de V snaar nog als eens verholpen door middel van kaarsvet, u houd een kaars (opgepast voor uw handen) bij een draaiende motor langs de v snaar, dit doet u aan beide kanten van de v snaar. Ook wordt het weleens met een krijtje - kalk bv het welbekende schoolbordkrijtje geprobeerd ook deze houd men aan beide zijden tegen de draaiende V snaar maar ook hier geldt natuurlijk " opgepast voor uw handen". Bij de multiriem gebruik men over het algemeen WD 40 om van het gepiep af te komen.
Onderwerp gerelateerde artikelen
Autoverleden – schadeverleden via kenteken of chassisnummer opvraagbaar.
autoverleden.nlZelf je auto uitlezen? en opzoek naar deskundig advies? De oplossing voor uw diagnoseprobleem!
OBDwarenhuis.nl